Firma » Finanse

Uroczyste otwarcie Bema Plaza

Biurowiec Bema Plaza oficjalnie otwiera swoje podwoje. Ceremonię otwarcia pierwszego wrocławskiego kompleksu wybudowanego przez Ghelamco, zaplanowano na 11 września

O godzinie 16.00 uroczystego przecięcia wstęgi dokonają wspólnie Wiceprezydent Wrocławia Adam Grel i Paul Gheysens, prezes Ghelamco.

W uroczystości oficjalnego otwarcia kompleksu biurowego Bema Plaza, zaplanowanego na 11 września 2008r., udział potwierdził Wiceprezydent Wrocławia Adam Grel, najwyżsi przedstawiciele Miasta, a także Paul Gheysens – prezes Ghelamco Group. Swoją obecność zapowiedzieli również przedstawiciele grupy Deka-ImmobilienFonds, która w czerwcu br. odkupiła biurowiec od Ghelamco. Wśród gości znajdą się także liczni partnerzy biznesowi.

„Wrocław to czwarte co do wielkości i jedno z najdynamiczniej rozwijających się miast w Polsce. Każdy rok owocuje kolejnymi inwestycjami, zarówno komercyjnymi, jak i mieszkaniowymi” – tłumaczy Jeroen van der Toolen, dyrektor zarządzający Ghelamco Poland. – „Cieszymy się, że kompleks Bema Plaza, będący naszą pierwszą inwestycją biurową we Wrocławiu, tak doskonale wpisał się w krajobraz i dynamikę miasta”.

Bema Plaza, usytuowany u zbiegu ulic Bema i Drobnera wrocławski kompleks biurowy Ghelamco Poland, został oddany do użytku wiosną tego roku. Autorami tego wpisującego się w Plac gen. Józefa Bema projektu są architekci ze znanej pracowni Konior & Partners, która już wcześniej współpracowała z deweloperem przy innych inwestycjach komercyjnych.

Na 24.000 m2 powierzchni biurowej klasy A swoje siedziby mają tutaj m.in. takie spółki, jak Google, firma doradcza KPMG czy firma kurierska UPS. Parter budynku (ponad 4.400 m2), którego 75  procent powierzchni została już wynajęta, zajmują punkty usługowe i handlowe. Umowy najmu podpisano, m.in. z bankami: Millennium, Getin Bankiem, ING i Multibankiem, placówką TP Orange oraz sklepem kosmetycznym sieci Rossmann.

Kompleks Bema Plaza to nie tylko powierzchnie biurowe i handlowe. Charakter budynku wzbogaca duże wewnętrzne patio o łącznej powierzchni 2.500 m2, gdzie oprócz dużej ilości zieleni, wybudowano  podświetlaną fontannę. Ponadto, w najbliższym sąsiedztwie inwestycji znajdują się dwa charakterystyczne elementy tzw. małej architektury. Jedynym z nich jest rzeźba projektu Michała Gdaka, studenta trzeciego roku architektury wrocławskiej ASP, nagrodzona w konkursie „Identyfikacja miejsca”. Konkurs ten został ogłoszony przez Ghelamco Poland i uczelnię, a patronatem honorowym objął go Prezydenta Miasta – dr Rafał Dutkiewicz. Kolejna rzeźba to projekt znanego wrocławskiego artysty Tomasza Urbanowicza. Prosta i minimalistyczna w swej formie praca stanęła w połowie maja na Placu Bema, w pobliżu mieszkaniowej części kompleksu – Rezydencji Tumskiej.

Uroczyste otwarcie Bema Plaza stanowi doskonałą okazję do kontynuacji rozmów o dalszym rozwoju miasta. Ghelamco Poland planuje już kolejną inwestycję we Wrocławiu. Prawdopodobnie jeszcze w tym roku zacznie powstawać Wrocławski Business Park, kompleks biurowy o łącznej powierzchni 75.000 m2.

Matylda Dudek