Technologie » Komputery

Veracomp z systemami sterowania AMX

Veracomp SA, specjalizowany dystrybutor rozwiązań IT, podpisał umowę dystrybucyjną z firmą AMX, jednym z wiodących na świecie producentów zaawansowanych systemów multimedialnych.

Oprócz budowy kanału sprzedaży i wsparcia integratorów (edukacyjnego, marketingowego, czy technicznego), Veracomp zaoferuje firmom usługi projektowania i programowania systemów audiowizualnych. Systemy AMX pozwalają na kontrolę wszystkich urządzeń elektrycznych w jednym pomieszczeniu lub w całym obiekcie. Za pomocą jednego urządzenia (np. konsoli sterującej, ale także przez Internet lub telefon) możemy zdalnie sterować sprzętem multimedialnym w salach konferencyjnych, szkoleniowych, wykładowych, czy w domu. Pod nasza kontrolą znajdą się systemy nagłośnienia, mikrofonów konferencyjnych oraz systemy tłumaczeń. Dzięki AMX można także manipulować klimatyzacją, natężeniem światła wewnątrz i na zewnątrz budynku oraz kontrolować sprzęt do monitoringu wizyjnego.

Sterowanie systemem odbywa się przy pomocy konsoli, najczęściej z wbudowanym ekranem dotykowym, której przyciski oraz sposób wyświetlania informacji można zaprojektować według własnych potrzeb. Systemy AMX mają możliwość programowania realizacji określonych funkcji w czasie oraz uruchamiania całej sekwencji czynności po wydaniu danej komendy. Prosta budowa modułowa systemu, oznacza, że w każdej chwili i bez ograniczeń może być on rozbudowany o kolejne urządzenia i funkcje, które będą się wzajemnie komunikować ze wszystkimi już funkcjonującymi elementami. Atutem rozwiązania jest także jego niezawodność oraz łatwość obsługi.

„Jednym urządzeniem sterujemy wszystkim, co działa na prąd, czyli projektorami, telewizorami, wizualizerami, klimatyzacją, światłem, kamerami, a nawet elektrycznym kominkiem w przypadku domowych instalacji. Pełna kontrola i centralne sterowanie nad rosnącą ilością elektroniki w pracy i w domu znacznie ułatwi nam życie, zwiększy efektywność pracy i uporządkuje multimedialny chaos,” - podkreśla Marek Bałda, menadżer produktów AMX w Veracomp.

W ofercie Veracomp znalazły się jednostki systemów centralnego sterowania, kontrolery w postaci dotykowych paneli LCD, klawiatur numerycznych, pilotów multimedialnych, systemów komunikacji WiFi, urządzeń komunikacji sieciowej oraz kontrolerów natężenia światła, temperatury i kamer. Ponadto sprzęt do zarządzania audiowizualnym sygnałem, systemy typu multi-room (do dystrybucji sygnału audio z wielu źródeł), serwery multimedialne MAX (do przechowywania, zarządzania, dystrybucji i ochrony cyfrowych danych), dystrybutory i selektory sygnałów AV (wzmacniające i zarządzające multimediami).

Systemy centralnego sterowania AMX sprawdzą się w studia filmowych i telewizyjnych, salach konferencyjnych firm, centrach kongresowych, salach wykładowych szkół, uczelni, instytucjach administracji publicznej i samorządach. Ponadto w służbie zdrowia, hotelach, obiektach sakralnych, transporcie i handlu. Zdolność to uporządkowania multimediów sprawi, że znajdą zastosowanie w przemyśle rozrywkowym, podczas organizacji koncertów, wydarzeń kulturalnych oraz w domu.

Veracomp SA