Firma » Finanse

W walce z zatorami płatniczymi

W ostatnich dniach września odbyła się oficjalna prezentacja nowego narzędzia wspierającego poprawę dyscypliny płatniczej kontrahentów - Elektronicznego Systemu Windykacji EGB Finanse. Oferta przygotowana została specjalnie z myślą o małych i średnich przedsiębiorcach.

Terminowe opłacanie faktur przez firmę często jest uzależnione od otrzymania należności za świadczone przez nią na rzecz innych kontrahentów usługi lub sprzedawane towary. Część polskich przedsiębiorców celowo zwleka jednak z płatnościami, aby mieć więcej środków do dyspozycji. Tym sposobem finansują bieżącą działalność gospodarczą, wpływając jednocześnie na pogorszenie płynności swoich partnerów. Uderza to głównie w małe i średnie przedsiębiorstwa. EGB Investments S.A., jako pierwsza firma z kilkunastoletnim doświadczeniem na rynku windykacyjnym, zauważyła rosnącą potrzebę na innowacyjne rozwiązania dla sektora MŚP.

„Branża windykacyjna w Polsce jest ukierunkowana głównie na obsługę największych wierzytelności - masowych pakietów pochodzących z sektora bankowego, ubezpieczeniowego oraz telekomunikacyjnego. Chcemy zmienić ten trend. Elektroniczny System Windykacji EGB Finanse jest odpowiedzią na zapotrzebowanie małych i średnich przedsiębiorstw - daje bowiem możliwość zarządzania pojedynczymi wierzytelnościami o niskiej kwocie jednostkowej" - informuje Krzysztof Matela, prezes zarządu EGB Investments S.A. - „Jednocześnie to efektywne, tanie i funkcjonalne rozwiązanie, które umożliwia skuteczną poprawę dyscypliny płatniczej swoich partnerów biznesowych".

Elektroniczny System Windykacji EGB Finanse (http://www.egbfinanse.pl) jest pierwszym w Polsce tego typu rozwiązaniem. Jego użytkownicy (właściciele małych i średnich firm), mogą samodzielnie projektować proces windykacji swoich należności. System oddaje w ręce użytkownika decyzję we wszystkich strategicznych z punktu widzenia przedsiębiorcy zakresach - wskazuje on na czas podjęcia działań windykacyjnych, rodzaju stosowanych narzędzi i limicie ponoszonych w wydatków. Jednocześnie umożliwia śledzenie postępów procesu windykacyjnego 24 godziny na dobę. Przedsiębiorcy będą mogli też sprzedać firmie windykacyjnej nie opłacone, ale jeszcze nie opóźnione faktury. Dzięki temu rozwiązaniu, będą mogli uzyskać środki przed terminem w jakim spodziewają się napływu kapitału. Pozwoli to na przyspieszenie inwestycji, opłacenie nieplanowanych wydatków lub poprawę własnej płynności finansowej.

Elektroniczny System Windykacji EGB Finanse stanowi ofertę windykacyjną dostosowaną do  potrzeb wierzycieli z sektora MŚP. Oczekują oni efektywnych, tanich i funkcjonalnych rozwiązań, które pozwolą na skuteczną poprawę dyscypliny płatniczej swoich partnerów biznesowych. W świetle danych z regionu kujawsko-pomorskiego, coraz więcej przedsiębiorstw boryka się z sytuacją opóźnień w regulowaniu faktur przez kontrahentów. Województwo, z którego pochodzi EGB Investments S.A., nie jest wyjątkiem na tle Polski. Z danych prezentowanych przez spółkę wynika, iż wierzyciel z Pomorza i Kujaw, o wiele później decyduje się na podjęcie jakichkolwiek działań w stosunku do dłużnika - przedsiębiorcy. Ok. 69% faktur trafia do windykacji dopiero średnio rok po terminie płatności. Jeśli klient z województwa kujawsko-pomorskiego decyduje się na sprzedaż wierzytelności - robi to średnio 4 lata po wyznaczonej dacie zapłaty.  Obecnie wartość niespłaconej przez dłużnika z regionu kujawsko-pomorskiego faktury, która trafia do windykacji przez EGB Investments S.A., wynosi średnio 7,5 tys. zł.

EGB Investments SA