Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Wakacyjny lunch, czyli przepis na szpinakową zupę krem z kurczakiem, fetą i prażonymi migdałami
Zobacz więcej zdjęć » |
Szpinakowy krem z kurczakiem, fetą i Płatkami migdałów Siesta to kusząca propozycja zdrowego, wakacyjnego lunchu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wysokie temperatury sprawiają, że wiele osób traci apetyt albo sięga po niezdrowe przekąski podczas urlopowego leniuchowania. Tymczasem zupy krem to idealne rozwiązanie, gdy żar leje się z nieba, a my mamy ochotę na lekki i szybki posiłek. Taki warzywny krem pobudzi zmysły i doda energii do działania! Zawiera również wiele wartościowych i pysznych składników, witamin i minerałów. Zdrowy szpinak w połączeniu z wyrazistym serem feta, aromatycznymi przyprawami Appetita, delikatnym kurczakiem i prażonymi Płatkami migdałów Siesta, daje wielowymiarową kompozycję smaków, którym nie sposób oprzeć się w letnie popołudnia. Zupę przygotujesz w mniej niż 45 minut, zatem – do dzieła!
Szpinakowa zupa krem z kurczakiem, serem feta i prażonymi migdałami
Składniki:
· 40 dag szpinaku
· 800 ml wody
· 1 bułka grahamka
· 1 pierś kurczaka
· 3 ząbki czosnku
· 5 dag sera feta
· ½ pęczka szczypiorku
· ½ natki pietruszki
· 2 łyżki masła
· 1 łyżka oliwy
· Sól
· Migdały płatki Siesta
· Pieprz czarny mielony Appetita
· Gałka muszkatołowa Appetita
Przygotowanie
Pierś kurczaka umyj i gotuj 20 minut w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z wody i ostudź. Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój. Czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć dwa ząbki czosnku, zarumień, dodaj zieleninę i smaż 2-3 minuty. Całość przypraw, zalej wodą z gotowania mięsa i dalej gotuj przez 10 minut. Dodaj pokruszoną bułkę i zmiksuj. Pierś pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumień, dodaj mięso i obsmaż. W tym czasie na suchej patelni podpraż Migdały płatki Siesta. Wlej zupę do talerzy, na każdy nałóż porcję mięsa i pokrojony w kostkę ser i posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!
Produkty:
Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 6 zł
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Komentarze (0)