Dom » Wnętrza

Walcz ze smogiem. Wymień kocioł na pelletowy!

Piec pelletowy, kocioł gazowy kondensacyjny, kominek tradycyjny, pompa ciepła, kocioł zasypowy, piec wolnostojący koza - urządzenia grzewcze są mniej lub bardziej ekologiczne. Dowiedz się z jakich urządzeń warto zrezygnować i jakie zainstalować w zamian za nie.

Pamiętaj! Nowoczesne kotły są nie tylko bardziej przyjazne środowisku. Są także dużo wygodniejsze w użytkowaniu!

Ze smogiem zmagamy się niemal co roku, w każdym sezonie grzewczym. Jesienią i zimą słyszymy doniesienia medialne o kolejnych przekroczonych normach stężenia pyłów zawieszonych w powietrzu. Mowa głównie o zanieczyszczeniach PM2.5 i PM10, które są szkodliwe nie tylko dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Wpływają one także na układ oddechowy i krwionośny innych grup osób, a skutki narażenia na te zanieczyszczenia mogą dotknąć każdego.

Nieefektywne kotły i piece główną przyczyną smogu

Smog w Polsce nie bez powodu pojawia się w sezonie grzewczym, a więc w okresie od września do kwietnia. Głównym jego źródłem jest bowiem tzw. niska emisja, czyli spalanie paliw stałych w urządzeniach grzewczych kiepskiej jakości (to aż połowa pyłu zawartego w zasmogowanym powietrzu)! Kolejne miejsce (17 procent) zajmuje przemysł, a trzecie (10 procent) transport drogowy. Ogrzewanie domów odpowiada też w największym stopniu za emisję α-benzopirenu. Z domowych kotłowni przedostaje się do powietrza aż 87 proc. tej szkodliwej substancji.

Za taki stan rzeczy odpowiadają przede wszystkim złej jakości kotły i piece, nieraz wielopaliwowe, które służą do ogrzewania domu zarówno węglem, jak i drewnem. Co więcej, drewno opałowe stosowane w kotłach kiepskiej jakości może szkodzić środowisku podobnie jak węgiel. Z tego względu ekologiczniejszy od zwykłego węgla jest np. ekogroszek - nie tylko z uwagi na fakt, że zawiera mniej siarki i innych szkodliwych substancji, ale głównie dlatego, że do jego spalania służą nowoczesne kotły grzewcze o dużo większej wydajności.

Piec pelletowy – ekologicznie, wygodnie, oszczędnie!

Doskonałą alternatywą dla starych, nieefektywnych kotłów są piece pelletowe. Pellet drzewny to sprasowane pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze odpady tartaczne, które mają formę granulatu o średnicy ok. 6-8 mm i dużą, wydajną wartość energetyczną (nawet do 19 MJ/kg).

Pellet świetnie nadaje się do stosowania w kotłach grzewczych. Choć pojawił się już w latach 80-tych ubiegłego wieku, to jednak największą popularność w Polsce zdobywa właśnie teraz. Powodem może być dopracowanie krajowej techniki grzewczej opartej na kotłach pelletowych, dzięki której klient sięgający po sprawdzony kocioł może liczyć na łatwą obsługę, czystość w swojej kotłowni i brak uciążliwości w przeciwieństwie do wszelkiego rodzaju prostych kotłów na węgiel. Pellet jest bowiem paliwem przyjaznym środowisku, niebrudzącym i stosunkowo tanim.

Jeśli chodzi o ekologię, aspekt ten zyskał na znaczeniu właśnie na przestrzeni ostatnich lat. Znowelizowane normy obowiązujące w Unii Europejskiej wymusiły nowe kierunki w branży grzewczej. Pellet, który zyskał dużą popularność, jest obecnie łatwo dostępny zwłaszcza w naszym kraju. Polska jest bowiem na piątym miejscu w rankingu pod względem największych producentów pelletu w Europie.

W ostatnich latach prace Europejskiego Komitetu Standaryzacji doprowadziły także do ustanowienia jednej, wspólnej normy obowiązującej w całej UE. Oznaczona została jako PN-EN 14961:2011 zaś najbardziej znane certyfikaty w Polsce spełniające wymagania tej normy to DIN Plus i EN Plus. Pierwszy z nich nadawany jest dla pelletu drzewnego przeznaczonego dla kotłów centralnego ogrzewania. By produkt mógł być oznaczony tym certyfikatem producent zobowiązany jest kontrolować poziom wilgotności, ścieralności, gęstości i zawartości wypełniaczy. Certyfikat wydawany jest na okres 5 lat.

Bezawaryjna praca palnika, oszczędność paliwa w porównaniu z innymi, gorszymi gatunkami, a także ograniczenie emisji szkodliwych związków to tylko niektóre z korzyści stosowania odpowiedniego pelletu. Stosowanie niecertyfikowanego paliwa naraża palnik na gromadzenie się spieków powodujących stany awaryjne. Nieuczciwi producenci oferują nieraz pellet drzewny kiepskiej jakości z wysoką zawartością chloru, azotu i metali ciężkich, a zgłaszane problemy serwisowe często dotyczą zawartości piasku, kory czy innych pozostałości drewna pochodzącego z płyt meblowych – co więcej z domieszkami farb, plastiku czy lakierów! Stosowanie niecertyfikowanego pelletu może spowodować uszkodzenie grzałki czy obniżenie sprawności spalania. Warto też pamiętać, że pellet iglasty ma korzystniejsze parametry niż liściasty, m.in. wyższą wartość opałową.

Kotły na pellet wysokiej jakości, dostępne m.in. na stronie https://www.defro.pl/k,32,kotly-automatyczne-na-pellet-biomase.html, nie tylko spełniają wymagania użytkowników, ale także mają wysoką sprawność osiągająca nawet 94 procent i najwyższe klasy energetyczne. Pellet to neutralne spalanie pod względem dwutlenku węgla, niewiele popiołu, który na dodatek można wykorzystać jako nawóz do roślin, a także wygoda obsługi w postaci dużego zautomatyzowania – m.in. podawania paliwa, automatycznego rozpalania i wygaszania kotła.

slawek