Zdrowie » Dziecko

Wegetariańskie dzieci

Wegetariańskie dzieci
Zobacz więcej zdjęć »
Przez wiele lat wegetarianizm odbierany był w Polsce jako niezdrowy i kosztowny kaprys, na który pozwolić sobie mogli jedynie najzamożniejsi. Świadoma rezygnacja z mięsa, traktowanego stereotypowo jako pokarm wartościowy, nadal zresztą jest dla wielu postawą niezrozumiałą.

Szczególnie podzielone są zdania społeczeństwa na temat wegetarianizmu dzieci.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

   Wegetarianizm najmłodszych nierzadko budzi wiele kontrowersji. Badania dowodzą jednak, że dziecko jaroszem zostać może od pierwszych miesięcy życia bez szkody dla jego zdrowia i rozwoju. Wystarczy, że podczas rozszerzania jego diety rodzice pod okiem pediatry i dietetyka stopniowo wprowadzać będą produkty, które są pełnowartościowym zastępnikiem białka zwierzęcego. Najlepiej, jeśli będzie to laktowegetarianizm, czyli możliwość spożywania także jajek, mleka i nabiału. Taki sposób odżywiana przynieść może wiele korzyści nie tylko dla aktualnej kondycji malucha, ale zaprocentuje także w jego przyszłym życiu. A korzyści jest wiele.

   Lekka dieta bogata w błonnik wspomaga trawienie, zapobiega także otyłości, a częściowa lub całkowita rezygnacja z białego cukru, często charakterystyczna dla wegetarianizmu, uchroni zęby dziecka przed próchnicą, która obecnie określana jest jako jedna z chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo dieta  wegetariańska jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają niebagatelną rolę w rozwoju centralnego układu nerwowego, szczególnie u najmłodszych.

   Bardzo często podnoszonym przez przeciwników wegetarianizmu argumentem jest obawa przed dostarczaniem dziecku niepełnowartościowych dań, szczególnie w zakresie podaży aminokwasów. Dowiedziono jednak, że jeśli w posiłku znajdą się przynajmniej dwa rodzaje produktów białkowych (np. warzywa strączkowe i orzechy lub produkty zbożowe) – danie będzie pełnowartościowe.

   Kolejne mity dotyczące diety wegetariańskiej mówią o tym, że jest ona kosztowna i pracochłonna. Jednak wraz z coraz większą popularnością produktów bezmięsnych oraz rozwojem rynku wegetariańskiego kwestia ceny oraz czasu przygotowania przestała mieć znaczenie.

   Pasztety produkowane na bazie cieciorki lub kaszy jaglanej, wegetariańskie bitki, pulpety, a nawet steki bezmięsne to tylko przykłady produktów, które dostarczając niezbędnych witamin i związków mineralnych, pomagają wzbogacić dietę oraz czynią ją bardzo atrakcyjną, co jest niezwykle ważne, szczególnie w przypadku żywienia dzieci – tłumaczy Paweł Skrzypczak z firmy Primavika. Są to jednocześnie produkty szybkie i proste w przygotowaniu – idealne dla zapracowanych mam małych wegetarian – dodaje Skrzypczak.

   Wprowadzając lub kontynuując żywienie bezmięsne u dzieci pamiętać jednak należy o regularnych wizytach u pediatry, który kontrolować będzie kondycję psychofizyczną pociechy. Dietetycy zapewniają jednak: jeśli podstawą żywienia staną się pełnoziarniste produkty, płatki zbożowe, ryże makarony, orzechy, owoce i warzywa, szczególnie te strączkowe, otrzymamy odpowiednią dawkę związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zarówno osoby dorosłej, jak i najmłodszych dzieci.

www.primavika.pl

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »