Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Wideokonferencje w szkolnej klasie

Po raz dziewiąty doroczny program Read Around the Planet połączył 58 tysięcy uczniów w sześciu krajach dzięki zaangażowaniu firmy Polycom.

Coraz więcej szkół podstawowych i średnich wykorzystuje systemy wideokonferencyjne do celów współpracy pomiędzy klasami, co stanowi sposób urozmaicenia programu i dostarcza uczniom zapadające w pamięć doświadczenie dzięki interakcji z uczniami i nauczycielami w innych miastach czy krajach.

W każdym roku setki szkół uczestniczą po raz pierwszy w wydarzeniu o nazwie „Read Around the Planet", które jest bezpłatną, doroczną imprezą promującą wideokonferencje, sponsorowaną przez firmę Polycom, światowego lidera w dziedzinie rozwiązań komunikacji wizualnej oraz organizację o nazwie Two-Way Interactive Connections in Education (TWICE), z siedzibą w stanie Michigan USA działającą w obszarze wideokonferencji w edukacji K-12.  W tym roku w dniach od 22 lutego do 5 marca impreza Read Around the Planet 2010 odbyła się po raz dziewiąty. Udział w niej wzięło ponad 58 000 uczniów z sześciu krajów.

Read Around the Planet to międzynarodowa impreza wideokonferencyjna organizowana w celu promowania czytania oraz możliwości współpracy między klasami. Program zbiega się w czasie, jak również stanowi element obchodów, 13. dorocznego dnia pod nazwą Read Across America Day ustanowionego przez Narodowe Towarzystwo Edukacji (National Education Association - NEA), który jest organizowany w dniu 2 marca,  kiedy to przypada dzień urodzin autora książek dziecięcych Dr. Seussa. Jak również zbiega się w czasie z obchodami światowego dnia książki World Book Day, który w tym roku odbywał się 4 marca.

Każda klasa, która zarejestruje się w programie Read Around the Planet jest kojarzona z klasą w innym stanie lub kraju przy uwzględnieniu kryterium wiekowego uczniów i realizowanego programu nauczania. Dwie klasy łączą się poprzez wideokonferencję, a każde połączenie jest inne ponieważ ma inną treść i czynności zaplanowane przez nauczycieli. W tym roku, w programie uczestniczyło prawie 2 000 klas z sześciu krajów takich jak Stany Zjednoczone, Kanada, Wielka Brytania, Australia, Gwatemala i Kostaryka.

W ramach programu Read Around the Planet szkoły łączą się za pomocą profesjonalnego urządzenia opracowanego na potrzeby edukacji. Sponsorowane przez firmę Polycom i administrowane przez organizację TWICE, CAPspace jest bezpłatnym narzędziem wykorzystywanym przez ponad 6 000 pedagogów w 26 krajach w celu prostego odszukania kolegów o podobnych zainteresowaniach i potrzebach programowych, którzy również mają dostęp do sprzętu wideokonferencyjnego. Poprzez CAPspace, pedagodzy mogą rejestrować swój udział w takich imprezach jak Read Around the Planet, specjalnych imprezach organizowanych przez Polycom i TWICE, lub umówić się na wideokonferencję z inną klasą w dowolnym momencie roku szkolnego, co pozwala wzbogacić program nauczania oraz rozszerza świadomość kulturową uczniów.

Oprócz CAPspace, firma Polycom oferuje szeroką gamę programów mających na celu pomoc pedagogom w upowszechnieniu tego rodzaju edukacji i pełnym wykorzystaniu posiadanych systemów wideokonferencyjnych. Dodatkowe programy obejmujące prostą w przeszukiwaniu bazę danych zawierającą blisko 250 dostawców treści wideo oraz ponad 2 100 aktywnych programów takich jak zoo, muzea, autorzy, eksperci z danej dziedziny, itp.; program pomocy nowym użytkownikom w organizacji wirtualnych podróży; specjalnych imprez; jak również programy pomocy i programy informacyjne mające na celu pomóc szkołom w znalezieniu środków na zakup nowego sprzętu.

Debbie Huxohl, nauczycielka, szkoła podstawowa Willow Creek, Houston, w stanie Texas wyjaśnia: "Wideokonferencje otwierają nowe możliwości nauczania oraz inspirują uczniów. Uczestniczyliśmy w programie Read Around the Planet w trzech kolejnych latach i uważamy, że programy tego typu są niezwykle przydatne. Odbyliśmy kilkanaście wideokonferencji z klasami w Kanadzie. Była to wspaniała możliwość, aby nasi uczniowie uczyli się o innym kraju i kulturze, jak również świetna okazja do zdobycia dodatkowych doświadczeń w zakresie badań, umiejętności pisania i rozmowy na forum publicznym. Read Around the Planet to doskonały program i coś, co ewidentnie fascynuje uczniów."

Janine Lim, członek zarządu, TWICE dodaje: "Od momentu wprowadzenia programu Read Around the Planet przy współpracy z firmą Polycom dziewięć lat temu, ilość klas w projekcie zwiększyła się z początkowych 200 klas w Stanach Zjednoczonych do prawie 2000  w sześciu krajach. TWICE wspiera ten projekt, ponieważ z roku na rok zatacza on coraz większe kręgi, a inwestycja firmy Polycom w program CAPspace odgrywa zasadniczą rolę. Obserwacja, w jaki sposób uczniowie dzielą się wiedzą i materiałami, współpracują i uczą się od siebie nawzajem jest wspaniałym i zapadającym w pamięć doświadczeniem dla wszystkich osób biorących udział w przedsięwzięciu."

Elaine Shuck, dyrektor ds. rozwiązań dla szkół podstawowych i średnich w firmie Polycom mówi: "CAPspace to wspaniałe narzędzie dla nauczycieli zainteresowanych wzbogacaniem doświadczeń w klasach za pomocą nauczania na odległość. Nauczyciele mogą w prosty sposób znaleźć kolegów prowadzących zajęcia według podobnego programu i zainteresowań, dzielić się spostrzeżeniami i współpracować. Wykorzystanie wideokonferencji w szkołach staje się coraz bardziej powszechne dzięki możliwości organizacji podróży wirtualnych i korzystania z zasobów takich instytucji jak NASA czy muzea, jak również dzięki bezpośredniej współpracy pomiędzy klasami. Programy takie jak Read Around the Planet są wspaniałym sposobem na zaangażowanie uczniów i rozszerzenie możliwości edukacji w klasie."

Ewa Nowak