Firma » Biznes

Więcej designu w nawierchni

Dynamiczny rozwój i nieustanne doskonalenie produktów to najważniejsze zadania nowopowstałego Działu Badań i Rozwoju w Libecie

Kreowanie otaczającej nas przestrzeni to od wielu lat misja Libetu – lidera w produkcji kostki brukowej i płyt tarasowych Premium. To właśnie dzięki jego produktom nasze posesje, chodniki czy miejskie place nabierają wyjątkowego charakteru i estetyki. W świetle takiej polityki naturalną potrzebą stało się w firmie powołanie do istnienia Działu Badań i Rozwoju. Zespół tworzą specjaliści pracujący dotychczas w strukturze Działu Marketingu. Zadaniem nowej komórki jest koncentracja na wytyczaniu innowacyjnych kierunków w rozwoju produktowym i technologicznym. Dzięki pracy działu już wkrótce na polski rynek zostaną wprowadzone nowe kształty i kolory materiałów nawierzchniowych, wyprodukowane w oparciu o najnowocześniejsze technologie.

- Oryginalny design coraz śmielej wchodzi do architektury i wnętrz naszych domów – mówi Maciej Pańczyk, kierownik Działu Badań i Rozwoju. - Ten trend nie omija również ich otoczenia. Jestem przekonany, że nasza praca przyczyni się do znacznego rozszerzenia i uatrakcyjnienia oferty Libetu. Obserwujemy dojrzałe europejskie rynki, śledzimy trendy, jakie się tam pojawiają. Źródłem inspiracji są również doświadczenia i sugestie naszych partnerów handlowych. Krajowy rynek ma jeszcze sporo miejsca na rozwój. Chcemy by nasze propozycje były na najwyższym poziomie technologicznym i wzorniczym. Zaprosiliśmy do współpracy młodych projektantów - studentów krakowskiego Wydziału Form Przemysłowych Akademii Sztuk Pięknych. Z ich inspiratorem i promotorem wartości nawierzchni w architekturze - artystą rzeźbiarzem Jerzym Dobrzańskim współpracujemy już od początku tego roku.

Strategia firmy koncentruje się na grupie premium, produktach wymagających zaangażowania najnowszych technologii produkcyjnych. Innowacyjne rozwiązania i perfekcyjna jakość są w stanie spełnić rosnące, wyrafinowane potrzeby klientów. To jeszcze jeden obszar pracy i zadań, którymi zajął się nowy dział.

nota bene