Gospodarka » Żywność
Wielkanocne potrawy z Piątnicą
Zobacz więcej zdjęć » |
Do przygotowania świątecznych potraw OSM Piątnica poleca delikatną Śmietankę 30% i Twaróg Sernikowy mielony. Obydwa produkty są nieodłącznymi składnikami paschy - tradycyjnej potrawy wielkanocnej z bakaliami, do niedawna popularnej zwłaszcza na Wschodzie, ale coraz częściej goszczącej na naszych stolach. Można ją przygotować na dwa sposoby.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Paschę na zimno przyrządza się z twarogu ucieranego ze śmietaną, masłem, żółtkami i cukrem. Natomiast paschę na gorąco przygotowuje się z użyciem twarogu lub masy powstałej z mleka i śmietany, które ścinają się w trakcie gotowania.
Śmietanka 30% z Piątnicy ma również wiele innych zastosowań w świątecznej kuchni. Ponieważ nie warzy się w gorących daniach, może być także dodatkiem do zup i potrawek. Zabielimy nią m.in. tradycyjny żur wielkanocny. Śmietanka pozwoli nam również złagodzić ostry smak chrzanowego sosu. Wymieszana z majonezem nada mu lekkości i umożliwi przygotowanie zimnych przystawek i sałatek z jaj ugotowanych na twardo w nieco lżejszej postaci. Śmietanka Piątnicy doskonale się ubija. Aby po „ubiciu" zachowała swoje właściwości, warto dodać do niej sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Bitą śmietaną możemy udekorować ciasta, sałatkę owocową i inne świąteczne desery.
Wśród nich na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego sernika. O jego smaku decyduje przede wszystkim jakość i odpowiednia konsystencja głównego składnika. Aby osiągnąć najlepszy efekt, twaróg trzeba wielokrotnie zmielić. Dzięki gotowemu produktowi marki Piątnica, jakim jest Twaróg Sernikowy mielony w wygodnym wiaderku, ta uciążliwa czynność nie jest już konieczna. Twaróg Piątnicy zawiera w sobie optymalną ilość tłuszczu mlecznego, dlatego nie wymaga dodatku masła ani margaryny. Ponieważ ma lekką konsystencję, ciasto po upieczeniu jest lekkie, puszyste i delikatne w smaku.
OSM Piątnica poleca przepis na Wielkanocny sernik na kruchym cieście:
Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, cukier waniliowy, 5 żółtek, 1 kostka masła lub margaryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa: 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego, 7 jaj, szklanka cukru pudru, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy lub aromat rumowy
Sposób przygotowania: do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, pokrojone masło i żółtka. Zagnieść dość szybko ciasto, schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z czubatą łyżką cukru pudru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z Twarogiem Sernikowym mielonym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, cukier waniliowy (ewentualnie aromat). Pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem. Na dno ułożyć cienką warstwę ciasta, następnie wlać masę serową. Wierzch sernika posypać cienką warstwą ciasta i piec ok. 1 godz. w temp. 200 °C.
Więcej przepisów na stronie www.piatnica.com.pl/przepisy
Z myślą o przedświątecznych przygotowaniach OSM Piątnica proponuje także inne produkty. W ofercie firmy znajduje się szeroki wybór śmietan o różnej zawartości tłuszczu (10%, 12%, 18%, 22%, 30%, 36%), a także najwyższej jakości twarogi (lekki, tłusty i półtłusty).
Śmietanka 30% do ubijania marki Piątnica dostępna jest w wygodnym kubku o gramaturze 400 g w cenie 3,90 zł/szt. Natomiast Twaróg Sernikowy Mielony dostępny jest w wiaderku o pojemności 1 kg w cenie 11 zł/szt.
Komentarze (0)