Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Wiosenne odchudzanie z bakaliami HELIO So Soft!
Zobacz więcej zdjęć » |
Wystarczy dołączyć do tego zdrowe odżywianie i redukcja staje się możliwa.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Niestety, błędem wielu osób chcących zgubić nadmiar kilogramów na wiosnę jest drastyczne zmniejszanie liczby kalorii, a to sprzyja niedoborom, które po okresie jesienno-zimowym i tak nam doskwierają. W jakie składniki powinien więc obfitować jadłospis wiosenny?
Błonnik pokarmowy w suszonych śliwkach HELIO So Soft!
Przede wszystkim błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienne regulując pracę jelit i zapobiegając zaparciom. Tym samym błonnik wspomaga odchudzanie. [1] Jego dobrym źródłem jest żurawina i śliwki HELIO So Soft! I to, co je wyróżnia, to nie tylko fakt, że są bez konserwantów, ale również to, że są niezwykle miękkie i mięsiste. Trochę jakbyśmy jedli świeże śliwki, na które póki co musimy jeszcze poczekać. Oprócz błonnika śliwki suszone stanowią też dobre źródło witaminy B6, która między innymi zwiększa przyswajalność magnezu. A to właśnie ten makroelement jest szczególnie niedoborowy po zimie.
Magnez dobry na wszystko
I właśnie magnez to drugi ważny składnik w jadłospisie odchudzającym na wiosnę. Gdzie można znaleźć magnez? Przede wszystkim w pestkach dyni HELIO Natura, ale jego dobrym źródłem są też figi HELIO So Soft! Magnez to kluczowy element w diecie odchudzającej, ponieważ to składnik ponad 300 enzymów, między innymi enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów, a także metabolizmie tłuszczów. Bierze również udział w biosyntezie białka, czy przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśni. Tym samym jest niezbędny podczas uprawiania aktywności fizycznej [2].
Odporność z witaminy C
Przy komponowaniu diety wiosennej - odchudzającej należy zwrócić także uwagę na witaminę C, która jest bardzo silnym antyoksydantem wpływającym korzystnie między innymi na odporność organizmu. Po zimie organizm jest też osłabiony, a odchudzanie stanowi dla niego dodatkowe obciążenie. Warto więc z tego powodu zwiększyć ilość witaminy C w diecie [3]. Jej dobrym źródłem są na przykład morele HELIO So Soft! Oprócz bogactwa witaminy C są też świetną alternatywą na słodką przekąskę. Podobnie zresztą jak daktyle HELIO So Soft, które są dobrym i zdrowym substytutem klasycznych słodyczy. Zwłaszcza, że w czasie odchudzania odstawiamy tradycyjne słodkości i często jest to dla nas dość kłopotliwe.
Potas dla mięśni
Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem do jadłospisu w czasie odchudzania daktyli HELIO So Soft jest to, że są one bogate w cukry proste, które są doskonałym źródłem energii w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych. Poza tym szybko pomogą uzupełnić niedobór glikogenu, a więc paliwa dla naszych mięśni, a także potasu. A na deficyt potasu w czasie odchudzania nasz organizm jest szczególnie mocno narażony, co za tym idzie, mamy większą podatność na skurcze mięśni, czy problemy z ciśnieniem krwi. Suszone daktyle cechują się za to niską zawartością sodu, a to ważne w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia, bo nadmiar sodu w diecie przyczynia się w realny sposób do wzrostu ciśnienia krwi [4,5].
Wiosna to najlepszy czas na wyzwania sportowo-dietetyczne. Budzimy się do życia, mamy więcej motywacji do zmian i pozytywnego nastawienia. Dzięki temu mamy też o wiele większą szansę na sukces. Odwagi!
Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz - dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.
Źródło:
[1]Bieńkiewicz M, Bator E, Bronowska M. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w pro-
filaktyce zdrowotnej, Probl Hig Epidemiol 2015, vol. 96(1): 57-63.
[2]https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o-magnezie-
[3]Kowalski R., Kowalska G., Co i jak jeść na wiosnę?, https://www.researchgate.net/publication/327776135
[4]B. Krasińska, P. Uruski, A. Miazga, P. Dudlik, Z. Krasiński, M. Zdaniewicz, A. Tykarski.
Hypertension 2013, vol. 17, no 5, pages: 393–404
[5]https://ncez.pl/abc-zywienia-/dietetyka-sportowa/ladowanie-weglowodanami-jako-sposob-poprawy-wyniku-na-zawodach
Nadesłał:
Agnieszka EFEKTPR
|
Komentarze (0)