Zdrowie » Ciało
Witariańskie potrawy wielkanocne
Zobacz więcej zdjęć » |
które możemy przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego, a na dodatek bez obróbki termicznej, a więc z zachowaniem wszystkich składników odżywczych warzyw i owoców!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jednym ze źródeł energii dla witarian są orzechy, które bywają dodawane do potraw w stanie surowym i wcześniej są zwykle moczone są przez kilka godzin w wodzie (samej, lub z cytryną albo solą). Moczenie orzechów sprawia, że rzadko uczulają, a do tego m. in. stają się lekkostrawne i zawierają większe ilości witamin z grupy B. Takie orzechy stanowią podstawę m. in. witariańskiego majonezu, który można bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Taki majonez będzie naprawdę zdrowy. Można go wykorzystać do wielu potraw, np. jako dodatek do sałatki jarzynowej, do awokado w zastępstwie jajek i do witariańskiej zupy ogórkowej. Obok witariańskich jajek na wielkanocny stół proponujemy też witariańską białą kiełbasę (a niech tam!), a na deser – wiosenną babę bez cukru!
Zupa Ogórkowa
• 2 szkl. soku z kiszonych ogórków
• 1 ząbek czosnku z kiszonych ogórków
• 2 łyżki Majonezu z Nerkowców (patrz str. 201)
Wszystko razem miksujemy, dodajemy:
• 2-3 drobno potarkowane ogórki kiszone
• 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do połączenia się smaków.
Do talerza wrzucamy drobno pokrojone, dojrzałe awokado, posypane czarną solą himalajską i zalewamy zupą.
Awokadowe Jajka z Majonezem z Nerkowców
Majonez z Nerkowców
• 3⁄4 szkl. nerkowców zalewamy wodą, zostawiamy na minimum 4 godziny
Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy i dodajemy:
• 4 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
• 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego (Kikkoman)
• 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżkę syropu z agawy
• 1 duży ząbek czosnku
• 1⁄2 łyżeczki kurkumy
• sól, pieprz
• 1 łyżeczkę musztardy (opcjonalnie)
• około 3⁄4 szkl. Wody
Wszystko miksujemy, stopniowo dodajemy wody aż do uzyskania konsystencji majonezu.
Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym szczelnie słoiku do 10 dni.
Dojrzałe awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, posypujemy czarną solą himalajską, która daje smak
i zapach jajka. Następnie smarujemy majonezem z nerkowców , posypujemy szczypiorkiem i koperkiem lub rzeżuchą. Dodatkowo można posypać wędzoną, słodką papryką.
Awokadowe Jajka Nadziewane Pastą Słonecznikową
Pasta Słonecznikowa (powstanie około 0,3 l pasty)
• 1 szkl. wymoczonych pestek słonecznika
(około 3⁄4 szkl. suszonych przed wymoczeniem, moczymy minimum 4 godziny)
• 1 łodyga selera naciowego
• 3 łyżki pulpy z marchewki
• 1⁄2 cm plastra średniej, białej cebuli
• 1 łyżka niepasteryzowanego octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżka sosu sojowego, naturalnie fermentowanego (Kikkoman) • 1 łyżka majonezu z nerkowców
• 2 suszone i wypestkowane daktyle
• 1⁄2 łyżeczki sproszkowanych wodorostów Wakame
• 2 połówki wymoczonych, suszonych pomidorów
• 2 łyżki wody z wymoczonych pomidorów
• sól, pieprz
Wszystko razem blendujemy do powstania jednolitej pasty.
Dojrzałe awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, posypujemy czarną solą himalajską, smarujemy majonezem z nerkowców i nakładamy na środek pastę słonecznikową. Posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.
Pastę możemy trzymać w lodówce, w szklanym pojemniku do 7 dni.
Możemy też jej używać do smarowania chlebków lub do sałatek.
Witariańska Biała Kiełbasa z Karmelizowaną Cebulką
Dzień wcześniej przygotowujemy cebulę.
Jedną średnią białą cebulę kroimy według uznania w krążki, plastry lub na drobno. Wrzucamy do małej miseczki, zalewa- my 3 łyżkami syropu z agawy, mieszamy i pozostawiamy na minimum 8 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, pozosta- wić w syropie na noc, a rano przecedzić (syrop zostawić do kiełbasy - część wykorzystamy).
Następnie taką cebulkę tylko dla koloru skrapiamy sosem sojowym naturalnie fermentowanym (Kikkoman) i olejem tłoczonym na zimno i wykładamy na tackę do dehydratora, suszymy około 6 godzin.
Do zrobienia kiełbasek wrzucamy do robota kuchennego:
• 1 szkl. wymoczonych nerkowców (minimum 2 godziny moczenia)
• 1⁄2 szkl. wymoczonych pestek słonecznika (minimum 2 godziny moczenia)
• 3 łyżki pulpy z marchewki
• 1 ząbek czosnku
• 1⁄2 łyżeczki suszonego czosnku
• 1 łyżkę suszonej cebuli
• 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
• 1 łyżeczkę jasnego miso (pasta z fermentowanej soi) • 2 duże liście świeżej bazylii
• 1⁄2 łyżeczki suszonej, sproszkowanej kolendry
• 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
• 1⁄2 łyżeczki suszonej, sproszkowanej, wędzonej,słodkiej papryki
• 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1 łyżeczkę suszonego majeranku
• szczyptę sproszkowanego kminku
• 2 szczypty sproszkowanego rozmarynu
• sól, pieprz
• 1 łyżkę niepasteryzowanego octu jabłkowego
• 1 łyżkę oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżkę sosu sojowego naturalnie fermentowanego (Kikkoman)
• 2 łyżki syropu pozostałego z cebuli i agawy
Wszystko dość długo blendujemy, pod koniec dodajemy:
• 2 łyżki świeżo zmielonego, jasnego siemienia lnianego
i jeszcze raz miksujemy do połączenia składników.
Formujemy 4-5 kiełbasek i suszymy w dehydratorze około 6 godzin, po jakimś czasie przewracamy na drugą stronę. Po podsuszeniu układamy kiełbaski na talerzu, posypujemy podsuszoną cebulką i podajemy z chrzanem lub musztardą.
Wiosenna Babka Cytrynowa
Wiosenna Babka Cytrynowa składa się z dwóch warstw i polewy czekoladowej.
Dzień wcześniej lub minimum na 6 godzin zamoczyć w wodzie:
• 32 figi suszone - około 1L wody (wodę zostawić do użycia)
• 2 szkl. migdałów
Pierwsza wierzchnia warstwa:
• 2 szkl. mąki migdałowej
• 12 wymoczonych fig - oberwać ogonki
• 2 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• szczypta soli
Wszystko razem blendujemy.
Foremkę do babki, najlepiej twardą, metalową z kominkiem, o średnicy 17 cm i wysokości 10 cm,
smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką migdałową.
Przygotowaną pierwszą warstwą babki wykładamy ścianki foremki na grubość około 5mm.
Możemy jej trochę zostawić, żeby pokryć spód babki po wypełnieniu środka.
Cytrynowe wypełnienie babki:
Wymoczone wcześniej migdały płuczemy, wrzucamy do blendera, dodajemy:
• 1 szkl. wiórków kokosowych
• wodę z wymoczonych fig
• szczyptę soli
Wszystko razem blendujemy i przeciskamy w worku do robienia mleka lub w wyciskarce do soków z końcówką
do soków. Powstaje około 1 litra mleka migdałowo-kokosowego, które możemy trzymać w lodówce do kilku dni oraz pulpa z migdałów i wiórków kokosowych.
• powstałą pulpę z migdałów i wiórków kokosowych
• 20 wymoczonych fig - oberwać ogonki
• 1 łyżeczkę esencji migdałowej
• 2 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
• 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystko razem miksujemy i wykładamy powstałą masą środek babki. Dobrze ugniatamy i przykrywamy resztą wierzchniej warstwy. Tak powstałą babkę możemy już przewrócić, przykładając talerz i obracając do góry dnem. Zdejmujemy foremkę i wstawiamy babkę na talerzu do lodówki na około pół godziny.
Tarkujemy na drobnych oczkach skórkę z jednej cytryny.
Polewa czekoladowa:
• 1⁄4 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego tłoczonego na zimno
• 1⁄4 szkl. syropu z agawy lub klonowego
• 3 łyżeczki surowego kakao
Blendujemy, a następnie powstałą polewą czekoladową polewamy lekko schłodzoną babkę.
Ważne jest, żeby była ona schłodzona, ponieważ tylko wtedy czekolada szybko zastyga i możemy uzyskać grubszą warstwę. Tak przygotowaną babkę posypujemy wiórkami cytrynowymi.
Kwiatki użyte do zdjęcia też są jadalne i nazywają się szczawik zajęczy żółty, który dziko rośnie i kwitnie od marca do maja. Mają cytrynowy posmak.
*Wszystkie przepisy pochodzą z książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”
Smacznego i spokojnych Świąt!!!
Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada
oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.
Nadesłał:
Jakub Gniadzik
|
Komentarze (0)