Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Wydatki Polaków na organizację wakacji dziecka

Wakacje się kończą, nadchodzi czas powrotu do szkoły. Jest to dobry moment na pierwsze podsumowania pomysłów Polaków na organizację wakacji dla dzieci oraz wydatków, jakie się z tym wiązały. Eksperci Ferratum Bank przyglądają się, jak wakacje spędzili najmłodsi Polacy oraz ile to kosztowało.

Optymizm wzbudza widoczny z roku na rok wzrost liczby rodzin, z których wszystkie dzieci wyjeżdżają na trwający co najmniej tydzień wypoczynek.

Jest mnóstwo pomysłów na spędzenie wolnego czasu w wakacje. Pragniemy zapewnić naszym pociechom najwspanialsze przeżycia, dlatego staramy się, by maksymalnie wykorzystać i uatrakcyjnić letni czas. Niemal zawsze wiąże się to z dodatkowymi wydatkami. Według analizy przeprowadzonej przez Grupę Ferratum* Polacy wydali na wakacyjne cele prawie połowę środków z dochodu gospodarstwa domowego. Najczęściej wydawaliśmy na rodzinne podróże po kraju – aż 18% środków. Na inne letnie aktywności z dziećmi byliśmy w stanie przeznaczyć 7,9% naszego budżetu.

Wszyscy, którzy zdecydowali się na podróże zagraniczne, ponieśli koszt równoważny 6% domowego kapitału. Ten sposób na rodzinne spędzenie urlopu należał do najdroższych – należało bowiem uwzglęnić wyższe ceny biletów, ubezpieczeń, wycieczek i nieplanowanych przyjemności.

W grupie najdroższych wakacji dla dzieci znajdowały się również kolonie i obozy. Koszty takiego wyjazdu uzależnione są od lokalizacji, zakwaterowania oraz profilu i liczby zajęć. Znacznie tańszym rozwiązaniem okazały się półkolonie. Oferta jest zawsze niezwykle zróżnicowana – do wyboru mamy obozy jeździeckie, sportowe, komputerowe, wyjazdy plenerowe dla małych artystów i wiele innych.

Zwiększa się liczba dzieci wyjeżdzjących na wakacje

CBOS* w ostatnich badaniach wskazuje na stopniowy wzrost liczby rodzin, z których wszystkie dzieci wyjeżdzją na przynajmniej tygodniowy letni wypoczynek. Większe szanse na wyjazd wciąż możemy zaobserwować wśród mieszkańców ośrodków miejskich. Najczęstszymi powodami, dla których rodziny rezygnują z wyjazdu, są głównie: stan domowych finansów, brak wolnego czasu lub atrakcyjna alternatywa spędzenia czasu bez przymusu opuszczania domu.

W miesiącach letnich część pożyczek zaciąganych przez naszych klientów przeznaczana była na wakacyjne wydatki. Dzięki naszej ofercie osoby te mogły zapewnić swoim rodzinom wakacje marzeń, pomimo przejściowego braku środków finansowych. Niezwykle satysfakcjonuje nas, że mogliśmy dzięki temu wspomóc rodziny i najmłodszych Polaków – mówi Krzysztof Przybysz, Country Coordinator Ferratum Bank.

Ferratum Bank

Ferratum Bank jest wymieniany się wśród największych instytucji finansowych oferujących pożyczki gotówkowe. Działalność operacyjna w Polsce wystartowała w listopadzie 2013 roku. Od 2007 roku Bank funkcjonował jako Ferratum Poland Sp. z o.o. Licencję bankową posiada od 2012 roku. Dostępny jest zarówno w mobilnej wersji online, jak i u stacjonarnych partnerów. Jest częścią Grupy Ferratum – największej europejskiej firmie w oferującej pożyczki za pośrednictwem telefonu i Internetu oraz pierwszej  w Europie, która wprowadziła mobilne mikropożyczki. Grupa działa w 24 państwach i obsługuje 1,3 mln klientów na całym świecie.

Dodatkowe informacje na stronie: https://www.ferratum.pl

* Badanie „Ferratum Group Summer Barometer 2016” przeprowadzono wśród klientów Ferratum Group w 19 krajach, w Europie i Kanadzie, poprzez ankietę internetową z kwestionariuszem wystandryzowanym dla wszystkich lokalizacji. Na ankietę odpowiedziało 17 631 gospodarstw domowych.

* Badania CBOS na temat wakacji dzieci i młodzieży. Ostatani komunikat NR 134/2015.

BIG-PICTURE

~Sara 2016-09-05 10:11:03

Ja ostatnio jak byłam w Gdańsku z córeczką to wynegocjowałam niższą cenę właśnie w bookaparcie :)

~rysia 2016-09-02 09:38:29

Ja też najczęściej jeżdżę z dzieciakami, bo chcę by trochę świata zobaczyły. Na wakacje trochę kasy zawsze nam schodzi, ale warto. Zainteresował mnie ten bookapart i jego negocjowanie cen. Może powinnam spróbować ;)

~Dorota 2016-09-01 08:41:04

Ja zazwyczaj zabieram dzieciaki ze sobą, zwłaszcza, że często wyjeżdżamy w nowe, nieznane miejsca. W tym roku były z nami w Portugalii. Zarezerwowaliśmy sobie apartament już w kwietniu i udało nam się nawet wynegocjować zniżkę w bookaparcie właśnie na dzieci. A wakacje bardzo się nam udały.