Dom » Wnętrza

Wyłoniono 3 finalistów Konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition

W kwietniu 2008 r. odbyło się posiedzenie jury Konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2008. Po obejrzeniu 50 niezwykłych projektów szklanych kieliszków, jurorzy wybrali 3 najlepsze.

Konkurs dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition odbywa się w Polsce po raz trzeci. Zmaganiom uczestników, studentów uczelni artystycznych i innych uczelni w całym kraju, patronuje marka wysokiej jakości ginu Bombay Sapphire. Zadaniem młodych artystów było zaprojektowanie kieliszka koktajlowego, inspirowanego oryginalnym smakiem, zapachem, bądź szafirową barwą butelki ginu Bombay Sapphire.  Ogromne zainteresowanie, jakim cieszył się konkurs sprawiło, że przed jurorami stanęło niełatwe zadanie wyboru trzech spośród pięćdziesięciu imponujących prac.

W skład jury tegorocznej edycji konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition weszły następujące osoby: Katarzyna Cąkała – Brand Manager Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o., Beata Grzybek – Pegasus PR, przedstawiciele Krośnieńskich Hut Szkła Krosno S.A.: Danuta Krzemień, Anna Grabowska-Szczur, Agnieszka Gniotek – portal artinfo.pl, prof. Kazimierz Pawlak – ASP we Wrocławiu oraz Kamila Białkowska - Ismaił – artystka, malarka. Po kilkugodzinnych obradach jurorzy najwyżej ocenili 3 prace, które wyróżniały się największą innowacyjnością, ciekawym pomysłem oraz podkreślały inspirację oryginalnym ginem Bombay Sapphire. Projekty, wyróżnione przez jury konkursowe to: „Comete”, autorstwa Marcina Kratera z ASP w Katowicach, „Threesome” Łukasza Pióro z Politechniki Krakowskiej oraz „Marquise” Dagmary Giej z ASP we Wrocławiu. W czerwcu 2008 roku, podczas kolejnego zebrania jury, wyłoniony zostanie zwycięzca polskiej edycji Konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition 2008. Nagrodzony projekt będzie reprezentował Polskę na międzynarodowym finale konkursu, który odbędzie się we wrześniu podczas Londyńskiego Festiwalu Wzornictwa. Zwycięzca finałowych zmagań otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 10 000 funtów. Konkurs, oprócz atrakcyjnych nagród, daje szansę zaistnienia w świecie najwybitniejszych designerów oraz rozpoczęcia międzynarodowej kariery. Laureatami poprzednich edycji są światowej sławy projektanci: Tom Dixon, Marcel Wanders, Karim Rashid, Jonathan Adler, Eva Meisel i Dakota Jackson.

Wszelkie informacje o tegorocznej edycji konkursu dla Projektantów Szkła Artystycznego Bombay Sapphire Designer Glass Competition oraz o ubiegłorocznych finałach, jak również informacje o ginie Bombay Sapphire znajdują się na stronie www.designerglasscompetition.com.

Konkurs dla Projektantów Szkła Artystycznego organizowany jest wspólnie z Krośnieńskimi Hutami Szkła KROSNO S.A., które wyprodukują zwycięskie prace oraz z portalem www.artinfo.pl poświęconemu sztuce współczesnej i antykom w Polsce.

Pegasus PR