Firma » Finanse

Wynik techniczny netto: 70 milionów EUR
Przychody ze zwykłej działalności operacyjnej: 103 miliony EUR
Wynik netto: 75 milionów EUR

Pierwsze trzy miesiące 2011 roku potwierdziły postępujące ożywienie gospodarcze dające się zaobserwować już w roku ubiegłym. Dzięki dobrej koniunktorze obroty Euler Hermes w I kwartale 2011 r. wyniosły 544 milionów EUR, wzrastając tym samym o 7,6% w porównaniu z tym samym okresem roku 2010. “Grupa jest pewna, że przez cały rok 2011 jej przychody będą systematycznie wzrastać. Przyczyni się do tego między innymi bardzo wysoki wskaźnik zatrzymania klientów, który wynosi ponad 90%. Prognozy dotyczące obrotów także są optymistyczne,” wyjaśnia Wilfried Verstraete, Prezes Zarządu Euler Hermes. Grupa odnotowała wynik netto w wysokości 75,3 miliona EUR, w porównaniu z 47,6 miliona EUR na koniec marca 2010 roku. Ten wysoki wzrost wynikał głównie z poprawy wskaźnika zespolonego (szkodowo-kosztowego) (75,0%).

Dnia 6 maja 2011 r. Zarząd Grupy zaprezentował Radzie Nadzorczej Euler Hermes skonsolidowane wyniki na dzień 31 marca 2011 r. zbadane przez Komisję Audytu.

A.    Podstawowe dane

W I kwartale 2011 r. Euler Hermes odnotował przychód netto w wysokości 75,3 miliona EUR, w porównaniu z 47,6 miliona EUR na koniec marca 2010 roku. Ten silny wzrost napędziła głównie poprawa w zakresie wskaźnika zespolonego (szkodowo-kosztowego), który spadł z 90,0% do 75,0%. Istotny wpływ miał na to również wskaźnik szkodowości netto i wskaźnik kosztów netto, które spadły odpowiednio o 9 i 6 punktów procentowych.

B.    Obrót

W pierwszych trzech miesiącach 2011 r. obrót Grupy sięgnął 544 milionów EUR, wykazując wzrost rzędu 7,6% rok do roku. Do wzrostu obrotów względem roku 2010 przyczyniły się wszystkie Regiony, lecz w szczególności Północna i Południowa Europa oraz obie Ameryki. Po osiągnięciu rekordowej wartości 567 milionów EUR w IV kwartale 2010 r., w I kwartale 2011 r. obroty powróciły do poziomu z III kwartału 2010 r. (542 milionów EUR), co spowodowane było głównie sezonową akcją przedłużania umów ubezpieczenia (w ciągu pierwszych trzech miesięcy roku przedłużonych zostało 47% portfela umów; obroty za I kwartał są tradycyjnie niższe niż w dalszej części roku) oraz obniżkami stawek przyznanymi klientom odnawiającym umowy na początku 2011 roku.

C.    Przychody ze zwykłej działalności operacyjnej

Wynik techniczny netto przed wynikiem finansowym na koniec marca 2011 r. osiągnął wartość 70,5 miliona EUR; dla porównania na koniec marca 2010 r. wyniósł 24,5 miliona EUR. Na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy odnotowano także poprawę w zakresie wskaźnika szkodowości netto i wskaźnika kosztów netto: spadły one odpowiednio o 9 i 6 punktów procentowych.

Wartość szkód netto spadła do poziomu 142,7 miliona EUR, tj. o 8% względem I kwartału 2010 roku. W roku 2011 traktowanym jako rok powstania ryzyka ubezpieczeniowego współczynnik szkodowości netto wyniósł 62,6%, podczas gdy w roku ubiegłym znajdował się na poziomie 70%. Dzięki pozytywnemu wkładowi rozszerzenia akcji wycofywania wybranych usług ubezpieczeniowych z niektórych rynków, dzięki któremu Grupa zyskała 7,3 miliona EUR, wskaźnik szkodowości netto dla wszystkich lat powstania ryzyka ubezpieczeniowego wyniósł 49,1% w porównaniu z wartością 58,1% na koniec marca 2010 roku.

Częstotliwość szkód znacznie spadła w 2010 r. w porównaniu z kryzysowym rokiem 2009 r., osiągając najniższy poziom w III kwartale 2010 roku. W ciągu ostatnich trzech miesięcy 2010 r. i w I kwartale 2011 r. wartość szkód objętych ubezpieczeniem ponownie wzrosła ze względu na uelastycznienie polityki oceny ryzyka w odpowiedzi na potrzeby klientów. W rezultacie w bieżącym roku wskaźnik szkodowości wzrasta względem roku 2010, co jest zgodne z oczekiwaniami Grupy.

Euler Hermes podjął odpowiednie kroki mające na celu ograniczenie ryzyka związanego z ostatnimi zdarzeniami w Japonii, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Dotychczas nie odnotowano znaczącego wzrostu liczby zgłaszanych wypadków ubezpieczeniowych.

Wskaźnik kosztów netto poprawił się o 6 punktów procentowych, spadając w okresie od I kwartału 2010 r. do I kwartału 2011 r. z 31,9% do 25,9%. Wzrost kosztów brutto (rzędu 3,4 punktu procentowego) został zrekompensowany z nadwyżką przez podwyżki prowizji (dzięki którym koszty spadły o 6 punktów procentowych), wyższe opłaty za usługi (co pozwoliło zmniejszyć koszty o kolejne 1,2 punktu procentowego) oraz wzrost wartości składek netto (co przełożyło się na spadek kosztów o dalsze 2,3 punktu procentowego).

Wskaźnik zespolony (szkodowo-kosztowy) wyniósł w I kwartale 2011 r. 75% w porównaniu z wartością 90% w I kwartale 2010 r. i 68% w IV kwartale 2010 roku.

Na dzień 31 marca 2011 r. dochód netto z inwestycji osiągnął wartość 32,9 miliona EUR, czyli o 9,7 miliona EUR niższą niż w roku ubiegłym. Wynikało to przede wszystkim z braku zysków z tytułu różnic kursowych, które występowały w roku 2010 – przełożyło się to na spadek dochodu netto z inwestycji o 8,2 miliona EUR. Spadek zrealizowanych zysków (o 4,1 miliona EUR) został po części skompensowany przez wyższy dochód z inwestycji bieżących (rzędu 2,5 miliona), wśród których przeważały inwestycje w akcje.

Dzięki wyższym obrotom, niższemu wskaźnikowi szkodowości netto i obniżeniu kosztów netto, przychody ze zwykłej działalności operacyjnej wzrosły z 67,1 miliona na koniec marca 2010 r. do 103,4 miliona EUR na koniec marca 2011 roku.

D.    Portfel inwestycji

Na koniec marca 2011 r. wartość rynkowa portfela inwestycji Grupy wzrosła o 97 milionów EUR w porównaniu z końcem roku ubiegłego, osiągając wartość 3,865 miliarda EUR. Wzrost ten wynikał z wygenerowania znacznych wolnych przepływów pieniężnych. Udało się go osiągnąć mimo spadku rezerw na niezrealizowane zyski kapitałowe, co spowodowane było głównie wzrostem stóp procentowych.

E.    Koszty nadzwyczajne

W związku z projektem Excellence na dzień 31 marca 2011 r. Grupa zaksięgowała wydatki na restrukturyzację w wysokości 1,2 miliona EUR, na które składały się w przeważającej mierze opłaty za usługi konsultingowe.

F.    Wynik netto

Zadawalające wyniki z działalności operacyjnej Euler Hermes znajdują odbicie także w wyniku netto, który osiągnął wartość 75,3 miliona EUR na koniec marca 2011 roku. Dla porównania po I kwartale 2010 r. znajdował się one na poziomie 47,6 milionów EUR.

G.    Prognozy

Na początku 2011 r. nadal odczuwalna będzie poprawa koniunktury, która rozpoczęła się w 2010 roku, choć oczekuje się, że w bieżącym roku wzrost światowej gospodarki spowolni (+3,1% po 4,1% w 2010 r.; +1,8% w krajach OECD względem 2,5% w 2010 roku). Jednocześnie ryzyko krajów utrzymuje się na wysokim poziomie, a do tego jest bardziej złożone, zmienne i ma bardziej globalny charakter niż dotychczas.

W tych okolicznościach przedsiębiorstwa narażone są na liczne i różnorodne ryzyka, w związku z czym poszukują dodatkowego wsparcia w zarządzaniu ryzykiem handlowym. Euler Hermes liczy więc na to, że popyt na ubezpieczenia należności pozostanie na dość wysokim poziomie.

Przewiduje się, że nowa produkcja nabierze tempa. Jeśli chodzi o umowy ubezpieczenia, które jeszcze nie zostały przedłużone (stanowią one połowę portfela), wskaźnik zatrzymania klientów powinien wynieść powyżej 90%. Jak oczekiwano, presje cenowe są silne, lecz Grupa Euler Hermes jest przekonana, że w 2011 r. uda jej się uzyskać wzrost wartości składek ubezpieczeniowych rzędu 5-6%.

Wszystkie informacje finansowe są dostępne na stronie internetowej Euler Hermes pod adresem:

Euler Hermes jest liderem na rynku ubezpieczeń należności handlowych oraz jednym z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Euler Hermes zatrudnia 6 200 pracowników w 50 krajach. Oferuje kompleksowe usługi w zakresie zarządzania należnościami. Skonsolidowany obrót grupy Euler Hermes w 2009 roku wyniósł 2,1 miliarda euro. Euler Hermes rozwinął międzynarodową sieć nadzoru, która umożliwia analizę stabilności finansowej 40 milionów przedsiębiorstw. Grupa obejmuje swoimi gwarancjami transakcje handlowe na całym świecie na kwotę 700 mld euro.
***
Euler Hermes, członek grupy Allianz, jest notowany na giełdzie Euronext w Paryżu. Agencja Standard & Poor’s przyznała grupie oraz należącym do niej spółkom zależnym rating AA-.
***
W Polsce grupa Euler Hermes jest obecna od 1999 roku. Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes SA oferuje ubezpieczenia należności handlowych oraz gwarancje ubezpieczeniowe. Jednocześnie druga spółka działająca na polskim rynku - Euler Hermes Collections Sp. z o.o. oferuje windykację należności, raporty handlowe, ocenę ryzyka oraz program analiz branżowych. Obsługę klientów zapewnia Euler Hermes Services Sp. z o.o. Usługi doradztwa prawnego świadczy Euler Hermes, Mierzejewska - Kancelaria Prawna Sp. k.

Ostrzeżenie dotyczące prognoz:
Niektóre z zawartych w niniejszym materiale stwierdzeń mogą dotyczyć oczekiwań na przyszłość i innych prognoz, które opierają się na bieżących poglądach i założeniach kierownictwa oraz obciążone są znanym i nieznanym ryzykiem oraz niepewnością, które mogą spowodować, iż faktyczne wyniki, rezultaty lub wydarzenia będą istotnie odbiegać od przedstawionych lub implikowanych w takich stwierdzeniach. Poza stwierdzeniami stanowiącymi prognozy z racji kontekstu, słowa „może, będzie, powinno, oczekuje się, planowane, zamierza się, przewiduje się, uważa się, szacuje się, potencjalny lub w dalszym ciągu” oraz wyrażenia podobne również charakteryzują wyrażenia oznaczające przewidywania na przyszłość. Faktyczne wyniki, rezultaty lub wydarzenia mogą istotnie odbiegać od zawartych w takich stwierdzeniach w zależności m.in. od (i) ogólnych uwarunkowań ekonomicznych, w tym w szczególności uwarunkowań ekonomicznych w zakresie podstawowej działalności Grupy Allianz lub na podstawowych rynkach, (ii) kształtowania się rynków finansowych, w tym rynków nowopowstałych, (iii) częstotliwości i wielkości szkód ubezpieczeniowych, (iv) współczynników i trendów w zakresie śmiertelności i zachorowalności, (v) wskaźników utrzymania polis, (vi) zakresu niespłacenia kredytów, (vii) poziomów stóp procentowych, (viii) poziomów kursów walutowych, w tym kursu wymiany euro do dolara amerykańskiego (ix) zmian konkurencyjności, (x) zmian w przepisach prawnych i regulacjach, w tym konwergencja monetarna i Europejska Unia Monetarna, (xi) zmian w polityce banków centralnych i/lub rządów innych krajów, (xii) wpływu przejęcia spółek, w tym związanych z tym kwestii integracji, (xiii) reorganizacji oraz (xiv) ogólnych czynników konkurencyjności, w każdym przypadku być na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i/lub globalnym. Prawdopodobieństwo wystąpienia lub natężenie wielu z tych czynników może być większe w wyniku działań terrorystycznych i ich skutków.
Kwestie omówione w niniejszym materiale mogą być również obciążone ryzykiem lub niepewnością, o których wspomina się w dokumentach przedstawianych przez Allianz AG amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Grupa nie jest zobowiązana do uaktualniania żadnych wybiegających w przyszłość informacji zawartych w niniejszym materiale.

Kontakt dla mediów:

Artur Niewrzędowski