Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Wyróżniono liderów medycyny

12 maja 2011 r., podczas uroczystej gali w Hotelu Marriott w Warszawie, ogłoszono wyniki prestiżowego Konkursu Liderów Ogólnopolskiego Systemu Ochrony Zdrowia. To placówki, organizacje oraz osoby, które stanowią najlepszy wzór pracy w sektorze służby zdrowia…
p { margin-bottom: 0.21cm; }

- Sukcesy pracowników służby zdrowia są ogromne, ale często pozostają za kulisami codziennych spraw. Pewnego rodzaju sprawiedliwością jest podziękowanie im wszystkim, ale przede wszystkim uświadomienie im wszystkim, że ich praca i wysiłek zasługują na podziw i uznanie – przywitała ponad 200 gości gospodyni wieczoru – Katarzyna Dowbor.

Uważany za jeden z najbardziej obiektywnych plebiscytów w medycynie Konkurs corocznie organizuje czasopismo Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia. Zwycięzców wyłania 10-osobowa Kapituła złożona z przedstawicieli rynku ochrony zdrowia. Skład Kapituły tworzą m.in. dr Beata Małecka-Libera (Wiceprzewodnicząca Sejmowej Komisji Zdrowia), dr n. med. Krzysztof Kordel (Rzecznik Praw Lekarzy) czy Urszula Jaworska (współzałożycielka Fundacji własnego imienia).

Najwyższy laur – tytuł Brylantowego Lidera – trafił do rąk Dyrektora Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego im. Św. Ludwika w Krakowie – Stanisława Stępniewskiego. Wiceprzewodnicząca sejmowej Komisji Zdrowia – Beata Małecka-Libera wręczając nagrodę podkreśliła, że „to nie tylko wyjątkowy menedżer, ale również człowiek, który swoją osobowością i zaangażowaniem motywuje do działania swoich współpracowników oraz wyznacza najlepsze wzorce pracy w ochronie zdrowia”.

Specjalne wyróżnienie w kategorii „Promocja zdrowia i profilaktyka” odebrali producenci serialu telewizyjnego „Na dobre i na złe”. W uzasadnieniu przyznania nagrody Kapituła zaznaczyła, że „serial skraca dystans pomiędzy pacjentem a lekarzem i pielęgniarką, edukuje społeczeństwo w zakresie profilaktyki zdrowia, uczy empatii oraz zrozumienia dla osób chorych, przedstawia kulisy ciężkiej pracy personelu medycznego”.

Laureatami Złotych Statuetek Liderów zostali:

• Kategoria „Innowacyjne Pomysły w Ochronie Zdrowia” - Centrum Medyczne ENEL-MED z Warszawy, za systematyczne wprowadzanie do oferty innowacyjnych świadczeń, podnoszących komfort i skuteczność leczenia,

• Kategoria „Działalność na Rzecz Pacjenta” - Powiatowe Centrum Zdrowia w Kamiennej Górze Sp. z o.o. Szpital Powiatowy, za profesjonalną pomoc psychoonkologiczną niesioną nie tylko pacjentom, ale i ich rodzinom,

• Kategoria „Skuteczna Zarządzanie w Ochronie Zdrowia” - dr n. med. Józek Kurek (Dyrektor SP ZOZ Szpital Wielospecjalistyczny w Jaworznie), za konsekwentne realizowanie polityki, której efektem jest profesjonalna opieka medyczna nad pacjentami placówki,

• Kategoria „Promocja Zdrowia i Profilaktyka” – NZOZ Centrum Medyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, za efektywnie zaplanowany i zrealizowany Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym w obszarze Prewencji i Leczenia Cukrzycy w Polsce.

Kamsoft