Kultura, sztuka » Kultura

Wystawa “Bombay Sapphire Inspiruje” we Wrocławiu otwarta!

5 listopada we wrocławskim Hotelu Sofitel została otwarta wystawa „Bombay Sapphire Inspiruje”. Zaproszeni goście mogli podziwiać prace i zdjęcia projektów finalistów Konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition. Przez kolejne dwa tygodnie wystawa jest dostępna dla wszystkich.

Wrocław zainspirowany

Wrocław to drugie miasto w tym roku, które gości prace i zdjęcia wybranych, najciekawszych projektów finalistów Konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition. Podczas uroczystego otwarcia, przy akompaniamencie nastrojowej muzyki i wśród niepowtarzalnych eksponatów, gości przywitała Brand Manager firmy Bacardi-Martini Polska – Katarzyna Cąkała.

Wszyscy zebrani mogli obejrzeć wystawione w szklanych gablotach kieliszki koktajlowe zaprojektowane przez finalistów tegorocznej, polskiej edycji Konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition. Oprócz tego wystawione zostały prace poprzednich finalistów polskiej edycji oraz kieliszki zwycięzców światowych finałów Konkursu. Poza wystawionym w gablotach szkłem artystycznym zaprezentowane zostały zdjęcia najciekawszych, najbardziej oryginalnych projektów. W klimatycznym, szafirowym wnętrzu Mike’s Bar przy spokojnej, nastrojowej muzyce goście mogli podzielić się wrażeniami z wystawy. W eleganckim barze  zaaranżowanym specjalnie na czas wystawy można było spróbować koktajli na bazie inspirującego ginu Bombay Sapphire. Barmani serwowali drinki takie jak truskawkowy Sapphire Silk, cytrusowy Sapphire Apple i  szafirowy Sapphire Lagoon.  Z imprezy trwającej do późnych godzin wieczornych żaden gość nie wyszedł bez inspirującego prezentu…

Atrakcje wystawy

Podczas dwutygodniowej wystawy „Bombay Sapphire Inspiruje” goście mogą zobaczyć m. in. prace trzech finalistów tegorocznej polskiej edycji Konkursu. W szklanych gablotach zaprezentowano zwycięski projekt Łukasza Pióro – kieliszek „Threesome”, kieliszek „Comete” Marcina Kratera – drugiego finalisty oraz nagrodzony przez publiczność kieliszek Dagmary Giej „Marquise”.  Odwiedzający wystawę mogą przeczytać jak gin Bombay Sapphire zainspirował projektantów do stworzenia kieliszków koktajlowych. Poza tymi projektami wystawione zostały prace finalistów polskiej edycji Konkursu z ubiegłych lat oraz projekty finalistów międzynarodowych finałów Konkursu Bombay Sapphire Designer Glass Competition, takich jak MarcelWanders czy Tom Dixon.

Konkurs Bombay Sapphire Designer Glass Competition co roku przyciąga młodych, utalentowanych projektantów i daje im szansę na międzynarodową karierę. Wielu zwycięzców konkursu zostało potem światowej klasy designerami, tak jak Karim Rashid czy Eva Zeisel. Gin Bombay Sapphire inspiruje już wiele lat i dzięki temu mamy szansę podziwiać wystawę wyjątkowego szkła artystycznego. Każdy z nas może znaleźć inspirację pośród Szafirowych Projektów, w Szafirowym Wnętrzu popijając Szafir Bombaju.

Dossier

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalną  recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:

Beata Grzybek, Magdalena Knefel, Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18, e-mail b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl

a.zajac@pegasus.pl