Firma » Finanse

Wyszukiwarka agentów – ogólnodostępna, ale czy spełni rolę?

Komisja Nadzoru Finansowego udostępniła narzędzie internetowe, służące weryfikacji agentów ubezpieczeniowych. Odróżnienie agenta wpisanego do Rejestru Agentów Ubezpieczeniowych (RAU) od osoby mogącej być oszustem, ma stać się dzięki niej możliwe w ciągu kilku sekund.

Pierwsze godziny narzędzia nie były obiecujące - wyszukiwarka „nie widziała" firm ani osób figurujących w rejestrze. Obecnie wszystko już działa. Czy to wystarczy?

- W wyszukiwarce rejestru dostępni są zarówno Agenci Ubezpieczeniowi (jako „agenci"), jak i osoby fizyczne wykonujące czynności agencyjne (jako „pracownicy"). Brakuje jednak dokładniejszego wytłumaczenia zachodzącej pomiędzy nimi różnicy - mówi Artur Kuczmowski, członek zarządu spółki Agent Transfer. - Można mieć wątpliwości, czy konsument będzie zatem w stanie samodzielnie zinterpretować wyniki wyszukiwania. Przydałaby się tutaj kampania informacyjna. Zwłaszcza, że aby narzędzie przyniosło spodziewany efekt, ludzie powinni dowiedzieć się o jego istnieniu. Proszę zauważyć, że ostrzeżenia publiczne KNF o Amber Gold „wisiały" teoretycznie ogólnodostępne przez kilkanaście miesięcy, a wiedzieli o nich niemal wyłącznie specjaliści związani z branżą.

Rejestr Agentów Ubezpieczeniowych prowadzony przez KNF dostępny jest pod adresem https://au.knf.gov.pl/Au_online/

Juicy Marketing