Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Zajęcia z profesjonalistami z Grupy Raben

Wyższa Szkoła Logistyki włącza specjalistów Grupy Raben w zajęcia dydaktyczne! Od końca marca do początku maja czterech ekspertów firmy przeprowadzi cykl ćwiczeń ze studentami poznańskiej uczelni.

Cykl zajęć będzie obejmował następujące zagadnienia: procesy logistyczne i magazynowanie, ubezpieczenia, etykę biznesową i elementy kultury organizacyjnej oraz CSR. Celem wspólnego przedsięwzięcia jest zarówno przybliżenie praktycznego zastosowania wiedzy teoretycznej, jak i jeszcze lepsze przygotowanie studentów do dobrego startu w przyszłą karierę zawodową.

„Ważnym elementem budowania wizerunku Grupy Raben na rynku pracy, tzw. Employer Brandingu, jest nawiązywanie współpracy z uczelniami wyższymi oraz coraz szersze kontakty ze studentami – podkreśla Sylwia Gołuchowska, która prowadzi część ćwiczeń. Szczególnie intensywnie owe działania rozwijają się w przypadku WSL w Poznaniu. Nowatorskie podejście władz uczelni do kreowania zakresu tematycznego zajęć zaowocowało tym, iż przedstawiciele Grupy Raben uczestniczą nie tylko w jego tworzeniu, ale także będą przekazywać przyszłym logistykom wiedzę opartą na case’ach i własnym doświadczeniu.”

Sylwia Gołuchowska, Dyrektor HR Grupy Raben, prowadzi zajęcia z zakresu kultury organizacyjnej opartej na wartościach na przedmiocie „Etyka w zarządzaniu”. Marta Szymborska, Specjalista ds. Komunikacji i CSR, zapozna studentów WSL  z dylematami społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw podczas zajęć z przedmiotów „PR w działalności przedsiębiorstw logistycznych” oraz „Etyka w zarządzaniu”. Monika Appolt – Bubacz, Menedżer ds. Jakości i Ubezpieczeń, omówi istotę i znaczenie ubezpieczeń przedsiębiorstw i usług logistycznych. Prawdziwą gratką będą natomiast ćwiczenia prowadzone przez samego Dyrektora Logistyki Grupy Raben. Christophe Le Corre opowie o zarządzaniu strategicznym w logistyce na przykładzie produktów z sektora FMCG, w ramach przedmiotu „Zarządzanie projektami logistycznymi”.

„Uczelnia systematycznie stawia na kontakt studentów z praktyką logistyczną – mówi Wojciech Zalewski rzecznik prasowy WSL – Od lat realizujemy program LogMeeting – spotkania i warsztaty w WSL, w ramach którego studenci mają okazję uczestniczyć w wykładach otwartych z praktykami biznesu. Dzięki rozbudowanej działalności Biura Karier i Działu Praktyk – mają natomiast ułatwiony dostęp do praktyk i staży w wiodących firmach logistycznych. Uczelnia współpracuje z dużymi firmami logistycznymi na wielu polach w ramach Klubu Partnera WSL. Bardzo aktywnie rozwija się tutaj współpraca z Grupą Raben.”

Od kwietnia tego roku zostanie uruchomiona pierwsza edycja konkursu z zakresu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu, przygotowanego przez Grupę Raben, skierowanego do studentów z Wielkopolski. Nagrodą główną będą dwa roczne stypendia, każde w wysokości 750 zł miesięcznie, ufundowane przez przedsiębiorstwo. Raben aktywnie wspiera też uczelnię w ramach organizowanych wydarzeń - Jerzy Zientkowski w lutym przeprowadził wykład podczas IV Forum Nauczycielskiego, a kolejny zaplanowano na 1 czerwca – „Dzień Praktyki Logistycznej” w ramach programu LogMeeting. „Współpraca jest jednak jeszcze bogatsza – podkreśla Zalewski – Grupa Raben zadeklarowała organizowanie wycieczek dla uczniów szkół kształcących w zawodach: technik logistyk i technik spedytor, cyklicznie odwiedzających WSL. Zorganizowaliśmy także wspólnie Dzień Przedsiębiorczości”.

Relacja Wyższej Szkoły Logistyki i Grupy Raben jest przykładem na doskonałą współpracę pomiędzy firmą a uczelnią, dzięki której obie strony  zyskują. Celem podstawowym jest tutaj podnoszenie jakości kształcenia studentów, dzięki czemu uczelnia będzie miała lepszych absolwentów, a firma lepszych potencjalnych kandydatów do pracy.

kmatysik