Gospodarka » Żywność

Zapuszkowane soki marki Dawtona

Nowa linia soków owocowych w puszkach od firmy Dawtona dołączyła do znanego już Soku Pomidorowego „Siła Serca”. Pomarańczowy, jabłkowy oraz porzeczkowy z winogronem – takie smaki możemy już teraz degustować wprost z lekkiej i poręcznej puszki.

Warto podkreślić, że 4% przychodów ze sprzedaży soków w puszkach Dawtona jest przekazywane Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi na budowę polskiego, sztucznego serca.

Picie soków owocowych czy warzywnych to dobry sposób na włączanie witamin i minerałów do jadłospisu, zwłaszcza gdy zimowe miesiące nie pozwalają zajadać się świeżymi, soczystymi owocami. Dotychczas soki kojarzyły się głównie ze szklanymi butelkami lub kartonami. Dawtona zatrzymała smaki lata w niewielkich puszkach, alternatywnych dla szklanych opakowań. Lekka, stylowa puszka soku pozwoli ugasić pragnienie w każdej chwili – w pracy, podczas szkolnej wycieczki, na uczelni, po treningu czy w podróży.

Łyk zdrowia – sok pomidorowy w puszce Dawtona

Sok pomidorowy Dawtona zawiera likopen – składnik zwalczający wolne rodniki, które niszczą komórki i powodują starzenie tkanek oraz rozwój nowotworów. Dowiedziono, że likopen jest lepiej przyswajalny z przetworów, niż z surowych pomidorów. Ze względu na zawartość tego składniku, picie soków pomidorowych jest polecane osobom palącym, bowiem chroni je przez rozedmą płuc. Sok pomidorowy w puszce Dawtona stanowi zbilansowaną dawkę mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Bogactwo potasu (odpowiedzialnego za prawidłową gospodarkę wodną, pracę serca oraz układu nerwowego) przy jednoczesnym obniżeniu zawartości sodu sprawia, że Sok pomidorowy Dawtona zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, nowotwory, a także oczyszcza organizm z toksyn i przeciwdziała starzeniu. Zastosowanie soli o zmniejszonej zawartości sodu i wzbogaconej w magnez oraz potas sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu jodu. Obecność magnezu w Soku pomidorowym wpływa korzystnie na pracę serca, wątroby, a także obniża poziom cholesterolu. Sok pomidorowy Dawtona zawiera również wapń, miedź i błonnik.

Jabłkowe orzeźwienie

Dobroczynne wartości odżywcze, witaminy i minerały z jabłek dojrzewających latem zostały szczelnie zamknięte w puszce, by można było delektować się nimi także w chłodnych miesiącach. Sok jabłkowy kryje w sobie smak soczystych, dojrzałych jabłek wprost z polskich sadów i zapewnia doskonałe orzeźwienie, dlatego najlepiej smakuje schłodzony.

Słoneczna pomarańcza

Sok pomarańczowy w wygodnej puszce może towarzyszyć nam każdego dnia. Doskonale sprawdzi się zawsze, gdy mamy na niego ochotę – do kanapki na drugie śniadanie, w przerwie między zajęciami, w plecaku podczas wycieczki, jako przekąska w pracy czy gaszący pragnienie napój po treningu.

W gronie najlepszych – porzeczka + winogrono

Obfite grona kwaskowej, czarnej porzeczki połączyły się ze słodkim winogronowym sokiem i uzupełniają się wzajemnie w najdoskonalszy sposób. Sok z czarnej porzeczki z winogronem pozwala cieszyć się smakami lata nawet, gdy za oknem sypie śnieg.

Wszystkie soki w puszkach Dawtona są objęte znakiem „Siła Serca” Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. profesora Zbigniewa Religi. 4% dochodu ze sprzedaży Soków w puszkach Dawtona jest przeznaczana na dofinansowanie prac realizowanych w Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi w Zabrzu. Dodatkowo, pusta puszka po sokach Dawtona nadaje się w całości do recyklingu, dzięki czemu mamy okazję zadbać o środowisko i odpłacić naturze za owocowe dary lata.

Smaczne, soczyste i pełne witamin owoce najchętniej jemy prosto z drzewa lub z krzaka. Kiedy jednak nie możemy kupić świeżych, letnich owoców - wybieramy ich przetwory. Soki owocowe i warzywne Dawtona są produkowane z polskich, naturalnych składników, dzięki czemu stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety i wyśmienicie smakują.

Sok pomidorowy:

Skład: sok pomidorowy (98%), cukier, sól niskosodowa jodowana wzbogacona potasem i magnezem

Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna - 18 kcal; białko - 1,0 g; węglowodany – 3,1 g; tłuszcz – 0,16 g

Sok jabłkowy:

Skład: sok otrzymany z zagęszczonego soku jabłkowego, naturalny aromat

Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna - 42 kcal; białko – 0,1 g; węglowodany – 10,4 g; cukry – 9,9 g; tłuszcz – 0 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g; błonnik pokarmowy – 0,2 g; sód – 0 g;

Sok pomarańczowy:

Skład: sok otrzymany z zagęszczonego soku pomarańczowego, naturalny aromat

Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna - 48 kcal; białko – 0,6 g; węglowodany – 11,2 g; cukry – 10,9 g; tłuszcz – 0,1 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g; błonnik pokarmowy – 0,1 g; sód – 0 g; witamina C – min. 20 mg

Cena: [zł] 1,98

Sok z winogron i czarnej porzeczki:

Skład: sok otrzymany z zagęszczonych soków: z winogron 75 % i czarnych porzeczek 25 %, naturalny aromat

Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna - 63 kcal; białko – 0,8 g; węglowodany – 14,6 g; cukry – 14,6 g; tłuszcz – 0,1 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g; błonnik pokarmowy – 0,1 g; sód – 0 g;

ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl

Dawtona powstała ponad ćwierć wieku temu, jako rodzinna firma zbudowana na polskim kapitale. Nowoczesne technologie produkcyjne, naturalna receptura oraz własne, ekologiczne uprawy Dawtony zaowocowały znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz przyznawanym co roku od 2005 Złotego Lauru Konsumenta dla koncentratu pomidorowego. W 2008 roku Dawtona została wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta dla warzyw w puszkach oraz Brązowym Laurem Konsumenta dla dodatków obiadowych. W 2011 roku Koncentrat pomidorowy w słoiczku 200g został nagrodzony Złotym Paragonem. W tym samym roku firma otrzymała Grand Prix Lauru Konsumenta. Dawtona nieustannie poszerza asortyment o nowe marki, m.in. Milejów - tradycyjna, naturalna marka rodem ze wschodu Polski, Primerosa - marka produktów opartych o tradycyjną włoską recepturę i importowane z południa Europy półprodukty. Firma tworzy także marki własne dla swoich stałych partnerów, które są konkurencyjne pod względem jakości i ceny. Dawtona posiada certyfikaty systemów HACCAP, EN ISO 9001: 2000, IFS/BRC. Największymi w Polsce odbiorcami produktów marki Dawtona są duże sieci handlowe, jednak firma prowadzi zakrojoną na dużo skalę działalność eksportową na rynki światowe - przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej.

GutPR