Rozrywka i wypoczynek » Sport

Zbliżenia: Niemiecki futbol

Od czasów panowania Franza Beckenbauera, mającego przydomek „Der Kaiser” i jego Bayernu Monachium, który w latach 70-tych podbijał piłkarski świat, fani futbolu coraz bardziej fascynowali się Niemcami.

Ten pełen nostalgii, poruszający program opowiada o tej wspaniałej drużynie i jej charyzmatycznych graczach, którzy uczynili Niemców siłą w piłce nożnej zarówno międzynarodowej jak i klubowej. Przypomnimy Wam dwa niezapomniane mecze: Finał Pucharu Europy z 1976 roku pomiędzy Bayernem a Saint-Etienne oraz spotkanie pomiędzy Niemcami a Belgią z Mistrzostw Europy w 1980 roku. Dodatkowo przyjrzymy się z bliska gwiazdom tamtych spotkań, czyli Beckenbauerowi, Paulowi Breitnerowi oraz prawdziwemu asowi napastników z tamtej ery Karlowi-Heinzowi Rummenigge.

Franz Beckenbauer urodził się w 1945 roku w Monachium, w reprezentacji Niemiec rozegrał 103 mecze, w których strzelił w sumie 14 bramek. Odniósł ogromne sukcesy klubowe grając w Bayernie Monachium – czterokrotnie zdobyli Mistrzostwo Bundesligi, trzykrotnie Puchar Niemiec, trzykrotnie triumfowali w Lidze Mistrzów UEFA. Po wielu latach bycia trenerem różnych zespołów został prezesem Bayernu Monachium.

Paul Breitner urodzony w 1951 roku Koolbermoor. W 1970 roku rozpoczął swoją karierę w zespole z Monachium. W 1974 roku na 3 lata przeniósł się do Realu Madryt, a w 1978 przez jeden sezon grał Eintracht Braunschweig. W 1978 roku wrócił do Bayernu i tam pozostał w drużynie już do końca swojej  piłkarskiej drogi. Przez FIFĘ został  umieszczony na liście 100 najlepszych piłkarzy XX wieku, za to przez stronę www.uglyfootballers.com został uznany za jednego z jedenastu najbrzydszych piłkarzy wszechczasów.

Karl-Heinz Rummenigge urodził się w 1955 roku w Lippstadt. W Bayernie Monachium grał w latach 1974-1984 i  w tym okresie został uznany za jednego z najlepszych napastników świata. Obecnie nadal jest związany z tym klubem – zajmuje stanowisko prezesa rady nadzorczej.

Zapraszamy od 2 do 27 maja o godzinie 21:00

Największe emocje, najważniejsze wydarzenia – to musi być ESPN Classic!

Shi events