Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Zdrowie zamknięte w komórce

Troska o własne zdrowie? Są tysiące sposobów. Czy któryś z nich jest w stanie wygrać walkę z czasem? Raczej nie. Starzenie się jest procesem nieuchronnym. Dzięki najnowszym odkryciom medycyny można go jednak spowolnić. Taką potężną moc mają komórki macierzyste – synonim regeneracji.

Naukowcy na całym świecie poszukują źródeł komórek macierzystych, które będą w stanie działać regenerująco i leczniczo na ludzki organizm. Pierwsze efekty już widać, o czym każdy będzie mógł - dosłownie - przekonać się na własnej skórze.

Moc komórek macierzystych

Przyszłość może przynieść szersze zastosowanie komórek macierzystych w odbudowie organów i skutecznym leczeniu chorób, które dziś jest niezwykle trudne lub wręcz niemożliwe. Natomiast moc małych komórek, kryjących w sobie zdrowie w czystej postaci, dziś jest już wykorzystywana w kosmetologii. - To dlatego, że w przeciwieństwie do pozostałych komórek budujących organizm komórki macierzyste mają zdolność do podziałów i autoodnowy przez długi okres. Mogą przekształcać się w różnie typy komórek i dzięki produkowanym czynnikom wzrostu regenerować uszkodzone tkanki. Takiego potencjału nie można marnować. Trzeba z niego korzystać - mówi dr hab. Marek Cegielski, wiceprezes zarządu, dyrektor ds. badań i rozwoju Stem Cells Spin S.A. - spółki posiadającej dostęp do opatentowanej linii komórek macierzystych MIC-1. Dermokosmetyki na bazie komórek macierzystych wpływają znacząco na opóźnienie procesów starzenia. Ich moc jest zróżnicowana, w zależności od rodzaju wykorzystywanych komórek. Naukowcy na całym świecie, również w Polsce, ciągle szukają rozwiązań, których zastosowanie w codziennej pielęgnacji da jeszcze lepsze efekty.

MIC-1 - małe i cudowne

Efektem tych poszukiwań było odkrycie przez wrocławskich naukowców komórek macierzystych MIC-1. - Ta opatentowana linia została wyprowadzona z poroża jelenia szlachetnego, dokładnie scharakteryzowana i opisana pod kątem produkowanych czynników. Badania potwierdziły, że ich potencjał jest ogromny, a pole zastosowania bardzo szerokie - mówi dr Marek Cegielski. Odkrycie naukowców z Akademii Medycznej we Wrocławiu można z powodzeniem stosować w odbudowie tkanki kostnej, chrzęstnej i nabłonkowej, ale również w regeneracji mięśni i włókien nerwowych. - W przyszłości na ich bazie mogą powstać przełomowe leki. Natomiast już dziś mamy gotowe wielozadaniowe biodermokosmetyki regenerujące skórę twarzy oraz włosy, rzęsy i brwi. MIC-1 stymulują ich proces dzielenia się, przedłużają żywotność, chronią przed starzeniem, przywracają prawidłowe funkcjonowanie oraz pobudzają do produkcji białek. To ewenement - dodaje jeden z twórców przełomowego odkrycia.

Zdrowie w naturalnej postaci

Komórki macierzyste są synonimem zdrowia także dlatego, że pobudzają organizm do regeneracji w sposób naturalny. Preparaty zawierające surowiec na bazie komórek macierzystych MIC-1 korzystają z mocy aktywnych czynników wzrostu w nim zawartych. Organizm nie jest przez to atakowany dziesiątkami różnych, często sztucznych składników. W zamian komórki otrzymują naturalny impuls i rozpoczynają proces regeneracji. - Nam udało się opracować taką formułę, która działa bezpośrednio na problem, jakim jest zniszczona skóra pokryta zmarszczkami, wypadanie włosów i osłabione brwi i rzęsy. Procesy regeneracyjne zachodzą w tych miejscach naturalnie i po prostu z wiekiem zanikają. Komórki macierzyste MIC-1 pozwalają je na nowo uruchomić - wyjaśnia dr Marek Cegielski. Dzięki wyjątkowemu odkryciu wkrótce wszyscy będą mieli dostęp do unikatowych preparatów, które staną się skutecznym narzędziem w walce z czasem.

Profitcomms