Firma » Praca

Zlecenia robią szybko, skutecznie i bez umowy o pracę

Rośnie popularność elastycznych form zatrudnienia. Wielu młodych ludzi rezygnuje ze standardowej pracy i zostaje freelancerami – osobami oferującymi swoje usługi na podstawie swobodnej umowy z pracodawcą. Na portalu Freelancity.pl można znaleźć ich już blisko tysiąc.

Freelancing jest w Polsce zjawiskiem stosunkowo nowym, jednak bardzo szybko rośnie zainteresowanie tą formą działalności zawodowej. Według danych Gazety Wyborczej, około 60% pracodawców deklaruje chęć zatrudniania pracowników w niepełnym wymiarze czasu pracy. Częste zmiany prawa pracy, wysokie koszty zatrudnienia lub wynajęcia firmy zewnętrznej do wykonania zlecenia to problemy, z którymi codziennie muszą radzić sobie przedsiębiorcy. Wynajęcie wolnego strzelca jest skuteczną metodą ich uniknięcia.

Stałe zatrudnienie wiąże się często z koniecznością bycia wszechstronnym, gotowym do wykonywania różnych czynności. Freelancer może natomiast skupić cały swój potencjał na specjalizacji w świadczonych przez siebie usługach, przez co ich jakość może zdecydowanie wzrosnąć. Wolnych strzelców znaleźć można w niemal każdej dziedzinie gospodarki. Zostają nimi m. in. informatycy, doradcy, inżynierowie, sprzedawcy, specjaliści marketingu, tłumacze, czy badacze.

Korzyści płynące z zatrudnienia wolnego strzelca wiążą się głównie z mniejszymi kosztami oraz szybszym czasem realizacji zlecenia. Pracodawca nie musi wiązać się z pracownikiem stałą umową. W Internecie znaleźć można setki ofert świadczonych przez freelancerów usług. Wielu przedsiębiorców obawia się jednak korzystania z nich, ponieważ nie mają gwarancji profesjonalizmu i rzetelności danego pracownika. Ostatnio pojawiło się rozwiązanie, które zdecydowanie obniża ryzyko zatrudniania  znalezionych w Internecie wolnych strzelców.

- Zależało nam na stworzeniu portalu, który oprócz ogłoszeń o pracę będzie zawierał informacje przydatne dla każdego potencjalnego pracodawcy. Przed dokonaniem wyboru możemy przeglądać portfolio kandydatów i zobaczyć ich wcześniejsze projekty, co daje większą pewność co do tego, kogo chcemy zatrudnić. Przebieg prac nad zleceniem można również kontrolować na bieżąco z poziomu portalu. Nasza ocena pracy freelancera będzie dostępna dla wszystkich innych pracodawców, co pozwala podnosić poziom zaufania wobec umiejętności pracownikamówi Sylwia Konik, Kierownik Projektu Freelancity.pl.

Kolejną korzyścią dla pracodawców, którzy zdecydują się zamieścić na takim portalu swoje ogłoszenie jest fakt składania konkurencyjnych ofert przez wolnych strzelców. Każdy z nich aplikując do danego zlecenia przedstawić może swoje warunki odnośnie terminu i zapłaty, dzięki czemu pracodawca ma możliwość wyboru najkorzystniejszej oferty. Duży katalog freelancerów dostępny w serwisie, pozwala na zwiększenie konkurencji, a także na możliwość wyboru spośród większej ilości dobrych jakościowo ofert.

Zmiany oczekiwań na rynku pracy doczekały się odpowiedzi w postaci narzędzi i serwisów pozwalających na sprostanie potrzebom pracodawców oraz pracowników. Dzięki wysokiej elastyczności Polaków istnieje duża szansa, że korzystanie z takich rozwiązań pozytywnie wpłynie na stan krajowej gospodarki, a co za tym idzie, zawartość naszych portfeli.

Freelancity.pl