Gospodarka » Przemysł

Złoto dla YTONGa z Sieradza

YTONG z Sieradza po raz piąty najlepszy w Europie! Sieradzka fabryka YTONG zwyciężyła w XIV. edycji Światowego Konkursu Jakości organizowanego przez firmę Xella. To już piąte złoto dla sieradzkiej fabryki w tym międzynarodowym konkursie.

Dzięki najwyższej jakości produktów Sieradz pokonał kilkadziesiąt zakładów produkujących bloczki YTONG z całej Europy, w tym Austrii, Belgii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Holandii, Francji, Niemiec, Słowacji, Słowenii i Węgier, a także i na świecie - w Chinach i Stanach Zjednoczonych. Polskie fabryki YTONG w Sieradzu i Ostrołęce zajmują w konkursie czołowe lokaty nieprzerwanie od jedenastu lat.

YTONG z polskich fabryk od lat jest uznawany za najlepszy na świecie. To dla nas ogromna motywacja do kolejnych innowacji i jeszcze większego dbania o jakość produkcji. Cieszy nas, że jakość polskich bloczków jest doceniana zarówno przez specjalistów, jak i inwestorów na rynku. - mówi Cezary Szeszuła, Prezes Zarządu Xella Polska. Rokroczne zwycięstwa naszych zakładów w europejskim konkursie jakości motywują nas do produkcji coraz bardziej zaawansowanych bloczków: ciepłych i wytrzymałych, jak YTONG ENERGO, które spełniają przyszłe normy dotyczące energooszczędności. - dodaje Cezary Szeszuła.

Zakład w Sieradzu dysponuje w pełni zautomatyzowaną linią produkcyjną zapewniającą ekologiczną produkcję bezodpadową. Produkuje pełen asortyment bloczków YTONG, jako pierwszy zakład Xella zaczął produkcję najcieplejszych bloczków na rynku - YTONG ENERGO.
Nagroda ta jest dla nas dowodem, że codzienna dbałość o jakość każdego etapu produkcji przynosi efekty. Wierzymy, że kolejne innowacyjne produkty zapewnią nam zwycięstwa w następnych latach. - mówi Roman Winiarczyk, dyrektor zakładu w Sieradzu.

Informacje o konkursie:

Celem Światowego Konkursu Jakości jest wyróżnienie zakładu, którego produkty cechuje najwyższa jakość. Na decyzję o przyznaniu nagrody mają wpływ parametry i właściwości produktów istotne z punktu widzenia klienta. Są to: wymiary, jakość krawędzi i powierzchni bloczków, sposób ułożenia na palecie, oznaczenie i zafoliowanie. Pod uwagę brana jest również dbałość o ekologię.

Informacje o zakładzie w Sieradzu:

Zakład YTONG w Sieradzu został uruchomiony we wrześniu 2000 roku. Jest to najnowocześniejszy zakład produkcji betonu komórkowego YTONG w koncernie Xella, a także najnowocześniejszy zakład produkcji betonu komórkowego na świecie. Od 2002 roku nieprzerwanie zdobywa czołowe lokaty w Europejskim Konkursie Jakości. Obecnie w fabryce zatrudnionych jest 55 pracownikó.

Firma XELLA Polska Sp. z o.o. oferuje produkty marki YTONG, YTONG MULTIPOR, YTONG ENERGO i SILKA, stosowane w budownictwie mieszkaniowym. Produkcja materiałów odbywa się w 11 nowoczesnych zakładach na terenie całej Polski. Sprzedaż firma Xella prowadzi poprzez sieć dystrybucji na terenie całego kraju oraz w krajach takich jak: Litwa, Łotwa, Ukraina, obwód Kaliningradzki. W grupie zatrudnionych jest około 700 osób.

ap