Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

ZSP nr 9 będzie kształcić przyszłych programistów!

W dniu 16 marca br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 9. im. Komisji Edukacji Narodowej w Łodzi, w obecności władz miasta oraz przedstawicieli firmy Transition Technologies zostały zainaugurowane dodatkowe zajęcia w zakresie poszerzania wśród uczniów wiedzy na temat programowania.

Polska gospodarka, aby mogła być innowacyjna i konkurencyjna na tle innych państw Europy, potrzebuje wykwalifikowanych specjalistów zwłaszcza w sektorze IT. Według danych, w Polsce brakuje ok. 50 tys. wykwalifikowanych specjalistów. Z kolei według raportu Komisji Europejskiej „E-skills for job in Europe” na europejskim rynku pracy brakuje aż 500 tys. specjalistów w branży IT. - Obecnie na rynku pracy mamy do czynienia z dużym deficytem programistów. Dlatego uważamy, że już dziś należy podjąć działania, które poszerzą świadomość wśród młodzieży na temat trendów kształtujących rynek pracy. Z kolei uczniowie zdobędą konkretne umiejętności z zakresu podstaw programowania – mówi Szymon Bartkowiak, Dyrektor Zarządzający w firmie Transition Technologies S.A

Recepta na deficyt programistów

Łódzki oddział firmy Transition Technologies podejmuje szereg działań i inicjatyw przyczyniających się do promowania programowania wśród studentów. Oprócz wieloletniej współpracy z Politechniką Łódzką oraz Uniwersytetem Łódzkim, spółka współpracuje także z Gimnazjum nr 44 im. Wisławy Szymborskiej w Łodzi, a także Zespołem Szkół Politechniki Łódzkiej. Teraz do tego grona dołączył również Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 9. im. Komisji Edukacji Narodowej. W szkole od początku marca br. trwają zajęcia w ramach koła programistycznego, na których młodzież będzie zdobywać wiedzę z zakresu podstaw języka JAVA oraz rozwiązywać zadania. Ponadto, młodzież pozna podstawy struktury danych, a także algorytmiki. W zajęciach uczestniczy 14 uczniów z różnych klas, zaś same zajęcia w ramach koła programistycznego odbywają się raz w tygodniu i trwają jedną godzinę.
– Cieszymy się, że młodzież w naszej szkole będzie mieć szansę rozwoju w obszarze programowania. Mamy nadzieję, że zajęcia z przedstawicielami firmy będą dla uczniów cennym doświadczeniem i możliwością zweryfikowania własnej kariery – mówi Henryka Michalska, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 9. im. Komisji Edukacji Narodowej w Łodzi.

Inauguracja zajęć z podstaw programowania w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 9. w Łodzi jest częścią realizowanego przez firmę programu: „Zaprogramuj swoją przyszłość” skierowanego do młodzieży, której naczelnym celem jest uświadomienie młodzieży jak ważną kompetencją jest umiejętność programowania na dzisiejszym rynku pracy, a tym samym zachęcenie ich do studiowania kierunków stricte informatycznych.

Mondaypr