Gospodarka » Żywność

Zupa kwiatowo-dyniowa

Dynie co raz częściej są przez nas kojarzone z jesienią i Halloween. Popularne w dekorowaniu wnętrz, atrakcyjne także smakowo. Potrawy takie jak np. placki czy zupa z miąższu dyni są nam doskonale znane. Jednakże warzywa z rodziny dyniowatych posiadają jeszcze jedną jadalną część - kwiaty!

Te skręcone zabawnie pąki, możemy z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia oryginalnego i bardzo smacznego dania.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Poniżej przepis na pochodzacą z meksyku zupę z kwiatów dyni. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 3-4 szklanki esencjonalnego wywaru warzywnego bądź rosołu z kury;
  • oliwy z oliwek;
  • 2 drobno posiekanych świeżych, zielonych papryczek chili jalapeno albo serrano;
  • 2 drobno posiekanych ząbków czosnku;
  • dość dużych rozmiarów cebulę pokrojonę w małe kawałki;
  • 2 dojrzałe pomidory;
  • ok. 250 gr kwiatów dyni (możemy dodać także kwiaty cukinii);
  • soku z 2 limonek;
  • soli oraz świeżo zmielonego pieprzu.

Doprowadzamy do wrzenia wywar na zupę. Na dużej, głębokiej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę, dodajemy do niej papryczki chilli (małą część zostawiamy na przyozdobienie) oraz czosnek. Mieszając przez ok. 1-2 min. Podczas mieszania dorzucamy cebulę i smażymy aż osiągnie blado złoty kolor.

Aby uzyskać miąższ z pomidorów przekrajamy je na połówki. Ucieramy na tarce o grubych oczkach miękką stronę i dorzucamy do patelni. Kwiaty dyni oraz cukinii oddzielamy od łodyg i siekamy na grube kawałki. Kilka z nich pozostawmy do późniejszej dekoracji. Gdy pomidory będą już lekko wrzące dodajmy je do reszty. Gotujemy przez ok. 2-3 min aż do całkowitego zwiędnięcia. Następnie zalewamy bulionem, dodając sól i pieprz i trzymamy na ogniu ok. 5 min.

W osobnym rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy odłożone wcześniej kwiaty (aż do osiągnięcia przez nie brązowego koloru), dodajemy pokrojoną papryczkę. Całość należy przyprawić.

Miksujemy zupę blenderem na gładką konsystencję. Wlewamy sok z limonki, która złamamie delikatnie smak. Tak przygotowaną zupę dekorujemy na wierzchu osobno podsmażonymi kwiatami oraz papryczką. Życzymy smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poczta Kwiatowa

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »