Gospodarka » Żywność
Zupa kwiatowo-dyniowa
Te skręcone zabawnie pąki, możemy z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia oryginalnego i bardzo smacznego dania.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Poniżej przepis na pochodzacą z meksyku zupę z kwiatów dyni. Do jej wykonania potrzebujemy:
- 3-4 szklanki esencjonalnego wywaru warzywnego bądź rosołu z kury;
- oliwy z oliwek;
- 2 drobno posiekanych świeżych, zielonych papryczek chili jalapeno albo serrano;
- 2 drobno posiekanych ząbków czosnku;
- dość dużych rozmiarów cebulę pokrojonę w małe kawałki;
- 2 dojrzałe pomidory;
- ok. 250 gr kwiatów dyni (możemy dodać także kwiaty cukinii);
- soku z 2 limonek;
- soli oraz świeżo zmielonego pieprzu.
Doprowadzamy do wrzenia wywar na zupę. Na dużej, głębokiej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę, dodajemy do niej papryczki chilli (małą część zostawiamy na przyozdobienie) oraz czosnek. Mieszając przez ok. 1-2 min. Podczas mieszania dorzucamy cebulę i smażymy aż osiągnie blado złoty kolor.
Aby uzyskać miąższ z pomidorów przekrajamy je na połówki. Ucieramy na tarce o grubych oczkach miękką stronę i dorzucamy do patelni. Kwiaty dyni oraz cukinii oddzielamy od łodyg i siekamy na grube kawałki. Kilka z nich pozostawmy do późniejszej dekoracji. Gdy pomidory będą już lekko wrzące dodajmy je do reszty. Gotujemy przez ok. 2-3 min aż do całkowitego zwiędnięcia. Następnie zalewamy bulionem, dodając sól i pieprz i trzymamy na ogniu ok. 5 min.
W osobnym rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy odłożone wcześniej kwiaty (aż do osiągnięcia przez nie brązowego koloru), dodajemy pokrojoną papryczkę. Całość należy przyprawić.
Miksujemy zupę blenderem na gładką konsystencję. Wlewamy sok z limonki, która złamamie delikatnie smak. Tak przygotowaną zupę dekorujemy na wierzchu osobno podsmażonymi kwiatami oraz papryczką. Życzymy smacznego!
Nadesłał:
Poczta Kwiatowa
|
Komentarze (0)