Gospodarka » Narzędzia

4 razy szybsze cięcie metalu

Akumulatorowe nożyce do blachy GSC 10,8 V-LI Professional firmy Bosch z wydajnym akumulatorem litowo-jonowym.

Nowe nożyce GSC 10,8 V-LI Professional firmy Bosch tną metal o grubości do 1,3mm, w linii prostej i krzywej, cztery razy szybciej niż konwencjonalne nożyce ręczne. Ich ważnym atutem jest wydajny akumulator litowo-jonowy, niewielki ciężar (tylko 1,4 kg) oraz zwarta konstrukcja. Dzięki temu, profesjonaliści mogą pracować narzędziem bez większego wysiłku. Nożyce dostępne są w sprzedaży od czerwca.

W jakich pracach sprawdzi się nowy produkt?

Dużą moc i szeroki zakres zastosowania nożyc docenią: dekarze, wykonawcy elewacji, hydraulicy, technicy sanitarni, instalatorzy systemów grzewczych i klimatyzacyjnych, blacharze, mechanicy samochodowi, monterzy stoisk targowych czy konstruktorzy zbiorników. Produkt osiąga najlepszy rezultat pracy podczas cięcia cynku, stali, stali nierdzewnej, miedzi, aluminium, metalu laminowanego tworzywem - nawet jeśli używany jest do wyjątkowo długich cięć w linii prostej lub w linii krzywej o bardzo małym promieniu cięcia. Czyli zakres zastosowania GSC 10,8 V-LI Professional jest bardzo szeroki.

Warto zwrócić uwagę na inne, ważne cechy nowego produktu, które na pewno docenią profesjonaliści. Na przykład: regulacja luzu pomiędzy ostrzami pozwala optymalnie przystosować narzędzie do cięcia materiału określonej grubości. Kolejnym atutem dla użytkownika profesjonalnego jest ostrze z 4 krawędziami tnącymi, które zapewnia dłuższy czas pracy. Natomiast maksymalną wytrzymałość narzędzie zawdzięcza elastycznej obudowie Dura Shield, która zadba o całkowitą sprawność, nawet po upadku z wysokości jednego metra. Taka sytuacja w pracach na budowie zdarza się dość często.

Wydajna technologia litowo-jonowa Bosch

Dzięki technologii litowo-jonowej Bosch nożyce do blachy GSC 10,8 V-LI Professional oferują możliwość przecięcia do 60 metrów stali na jednym cyklu ładowania akumulatora. Narzędzie zapewnia wygodne cięcie, także przy maksymalnej grubości stali wynoszącej 1,3 mm. Niska waga - zaledwie 1,4 kg - oraz jego zwarta konstrukcja gwarantuje komfortową pracę, zwłaszcza w sytuacjach, gdy konieczne jest dłuższe stosowanie narzędzia lub praca wymagająca trzymania nożyc w górze. Praktyczny wskaźnik stanu akumulatora z trzema diodami LED sygnalizuje użytkownikami ilość dostępnej energii.

Dostępność i serwis

Nowe nożyce akumulatorowe GSC 10,8 V-LI można nabyć w specjalistycznych sklepach z narzędziami. Produkt, podobnie jak wszystkie narzędzia z linii niebieskiej Bosch, objęty jest trzyletnią gwarancją.
W wyposażeniu standardowym dostępne są 2 akumulatory Li-lon 1,3 Ah, szybka ładowarka AL. 1130 CV, klucz sześciokątny oraz walizka narzędziowa.

Sugerowana cena detaliczna brutto (czerwiec 2009):
- GSC 10,8V-LI - 1951 zł Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 280 tys. pracowników, wyniosły w 2008 roku 45,1 mld euro. Założony w 1886 roku w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861-1942) "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" to dziś wielki koncern reprezentowany przez spółkę Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Organizacja skupia ponadto ośrodki badawczo-rozwojowe i fabryki oraz dysponuje sprawnie funkcjonującą siecią dystrybucyjną. Aby utrzymać wiodącą pozycję technologiczną na rynku, Bosch przeznacza co roku ponad 3,5 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową, a w samym tylko 2008 roku przedsiębiorstwo zgłosiło do patentu ponad 3 tys. innowacji.

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel i Rotozip, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap

• avatar
    panroman 2017-06-08 10:55:07

Bez wątpienia cięcie laserowe jest niezwykle szybkie i skuteczne. W gazy do laserów mozna zaopatrzyć się u http://www.tech-gas.pl/pl/, także warto o nich wspomnieć.