Gospodarka » Przemysł
5 sposobów na piece
W Polsce są zatwardziali wyznawcy ekogroszku. Są także tacy, którzy zawsze używać będą tradycyjnego węgla lub gazu ziemnego. Jakie możliwości mają właściciele domów, którzy chcieliby zamontować sobie piece centralnego ogrzewania?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Opcji jest cała masa. Najpopularniejszy jest węgiel, znacznie rzadziej wykorzystywane są inne rodzaje paliwa. Oto pięć sposobów na piece centralnego ogrzewania.
Wygodny i droższy
Najważniejszą cechą, którą charakteryzuje się ekogroszek jest wygoda użytkowania. Piece przystosowane do jego spalania nie wymagają praktycznie obsługi. Podajniki automatyczne eliminują konieczność codziennego wstawania i ręcznego dorzucania do pieca. Jednocześnie takie paliwo ma inne, korzystne dla użytkownika cechy.
Przykładowo, ekogroszek zawiera mniej niż jeden procent siarki i 10 proc. popiołu. Oznacza to, że jest znacznie przyjaźniejszy dla środowiska niż tradycyjny węgiel. Ma jednak jedną, podstawową wadę. Kosztuje znacznie więcej niż węgiel kamienny. Komu zależy na wygodzie, musi pogodzić się z tym, że wyda więcej pieniędzy.
Węgiel kamienny: tani, ale problematyczny
Inaczej niż ekogroszek, tradycyjny węgiel ciągle jeszcze zaliczany jest do paliw tanich. Łatwo dostępny zarówno ze źródeł polskich jak i zagranicznych jest podstawą polskiej energetyki. Wykorzystywany jest także szeroko do ogrzewania domów, a więc opalania pieców co.
Wadą tego paliwa jest jego mała przyjazność dla środowiska. Taki węgiel powoduje wzrost emisji CO2 do atmosfery. Jest też problematyczny w użyciu. Piece opalane węglem,zwłaszcza te najtańsze, wymagają obsługi manualnej, na co nie wszyscy mogą mieć ochotę.
Brykiety: eko, ale mało popularne
Rozwiązaniem znacznie bardziej ekologicznym, promowanym także w innych krajach europejskich, jest biomasa. Piece opalane tym paliwem przypominają trochę te na ekogroszek. Także one mają podajniki automatyczne, które redukują ich obsługę do naprawdę niezbędnego minimum.
Czym są brykiety? To przerobione substancje roślinne: resztki roślin, które zostały po żniwach, chwasty czy po prostu nawóz. Efektywność tego paliwa jest wysoka, a ceny umiarkowane. Wadą może być to, że biomasa nie jest jeszcze w Polsce tak popularna, jak w innych krajach. Wydaje się jednak, że jej upowszechnienie jest kwestią czasu.
Gaz: dobre, coraz mniej tanie
W Polsce możemy wykorzystywać dwa rodzaje gazu. Pierwszy to tradycyjny gaz ziemny dostarczany do domów za pomocą gazociągów. Ciągle jeszcze jest stosunkowo tani, jednak ze względu na pewne właściwości wykorzystanie tego paliwa podnosi ceny ogrzewania w stosunku do ekogroszku, brykietów, a zwłaszcza węgla.
Jednocześnie w wielu miejscach wykorzystanie gazu ziemnego może być utrudnione ze względu na konieczność doprowadzenia gazociągu do domu. W wielu miejscach nie da się tego zrobić ot, tak. Trzeba czekać lub inwestować duże kwoty. Co ostatecznie podnosi cenę ogrzewania.
Alternatywą może być gaz płynny. Ten dostarczany jest przez wyspecjalizowanych dystrybutorów cysternami. Jego cena jest nieco wyższa niż ziemnego, można jednak korzystać z niego wszędzie. Ale uwaga: pomieszczenie, w którym znajduje się piec i butla z gazem musi spełniać określone, surowe wymagania. Nie bez znaczenia jest również fakt, że gaz płynny kosztuje dużo więcej. Łączne koszty ogrzewania tym paliwem mogą być dwa razy wyższe niż w przypadku gazu ziemnego.
Wielopaliwowe: takie też są
Warto dodać, że oprócz wymienionych wyżej rodzajów pieców centralnego ogrzewania można także wybierać między tymi, które przystosowane są do spalania różnego rodzaju paliw. Takie kotły sprawiają, że właściciel domu jest bardziej niezależny od wahań cen poszczególnych surowców. Oczywiście, takie piece są jednak dużo droższe, także ich montaż kosztuje więcej.
Jakie paliwa mogą być w nich wykorzystywane? Przede wszystkim różne rodzaje węgla. Są więc piece opalane ekogroszkiem i węglem kamiennym sortymentu orzech. Są takie, które akceptują do tego pelety i brykiety, a także ziarna zbóż. Słowem, wszystko to, co można w formie trwałej wsypać z podajnika do kotła.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
s4ww
|
Komentarze (0)