Firma » Praca

Absolwenci na rynku pracy- wyniki badań absolwentów WSP TWP

Wyższa Szkoła Pedagogiczna TWP w Warszawie przeprowadziła badania sytuacji swoich absolwentów na rynku pracy. Z badań wynika, że studenci nie mają problemu ze znalezieniem pracy, chociaż nie czują się na siłach aby założyć własną firmę.

Na przełomie 2009 r. i 2010 r.  zespół badaczy Polskiego Towarzystwa Polityki Społecznej przeprowadził badania losów absolwentów WSP TWP w Warszawie. Badania były prowadzone w ramach Projektu „Przedsiębiorcza Uczelnia”. W badaniu zgodziło się wziąć udział 397 osób które ukończyły studia w latach 2006r. i 2008r.

Wyniki badań wskazują na to, że studia zdecydowanie chętniej podejmują mieszkańcy miast (83,4% absolwentów mieszkało w miastach), najbardziej popularnymi studiami są natomiast studia zaoczne (86,1% badanych wskazało, ukończenie tej formy studiów).

Podczas studiów 70% studentów pracowało na pełen etat, z czego połowa wykonywała pracę niezgodną z kierunkiem studiów. Po ukończeniu studiów 50% studentów chce wykonywać pracę zgodną z wyuczonym zawodem dlatego, można wnioskować, że przynajmniej połowa studentów oczekuje od studiów dobrego przygotowania zawodowego w wybranej sferze teoretycznej.

WSP TWP w Warszawie dobrze spełnia te oczekiwania ponieważ aż 90% absolwentów WSP TWP w Warszawie nie musi szukać pracy (85% absolwentów obecnie ma pracę, 3,8% nie pracuje i nie poszukuje pracy). Potwierdzają to sami absolwenci- w 91,8% przypadków ważnych odpowiedzi wskazali, że studia wyposażyły ich w wiedzę i umiejętności potrzebną na rynku pracy. Aż 43,6% odpowiedzi wskazuje jednak na to, że studentom kończący edukację w 2006 r. i 2008r.  brakowało większej ilości praktyk zawodowych.

Postulatom związanym ze zwiększeniem ilości praktyk i staży zawodowych Uczelnia starał się wyjść na przeciw już od dawna- mówi Magdalena Tywonek z Akademickiego Biura Karier WSP TWP w Warszawie- niepowtarzalną szansę na to stworzyło wdrożenie przez Uczelnię w 2008r. Projektu „Przedsiębiorcza Uczelnia”. W ramach Projektu rozpoczęliśmy współpracę z sześcioma partnerami, u których studenci Uczelni mogą odbywać płatne praktyki i staże aż do 2013r.

Zgodnie z wynikami badań w 4,5% odpowiedzi studenci wskazali, że prowadzą własną działalność gospodarczą. Niestety w przypadku aż 20,7% odpowiedzi absolwenci stwierdzili, że kończąc studia nie czuli się odpowiednio przygotowani do prowadzenia własnej firmy.

Aby wyposażyć studentów w wiedzę z zakresu przedsiębiorczości Uczelnia od września 2009 realizuje  Projekt „Kreatyny Humanista”- mówi Edyt Siuda koordynatorka Projektu „Kreatywny Humanista”-  w ramach którego miedzy innymi przygotowujemy wykładowców tak, aby mogli poprowadzić dodatkowe, obowiązkowe zajęcia z przedsiębiorczości, które wprowadzamy do programu studiów w tym roku. Dodatkowo pracujemy nad stworzeniem bazy organizacyjnej, która pozwoli studentom zdobywać praktyczne doświadczenie. Wymienione działania przygotują studentów do lepszego funkcjonowania na rynku pracy oraz podejmowania inicjatyw zmierzających do samozatrudniania.

Badania pokazują, że absolwenci WSP TWP w Warszawie radzą sobie lepiej na rynku pracy niż inne osoby o podobnym wykształceniu. Zgodnie z danymi GUS zawartymi w publikacji „AKTYWNOŚĆ EKONOMICZNA LUDNOŚCI POLSKI III KWARTAŁ 2009” średnia ilość osób bezrobotnych z wyższym wykształceniem wynosi dla Polski blisko 15% tak wiec jest 5% wyższa niż w przypadku Absolwentów WSP TWP w Warszawie.

Władze Uczelni mają nadzieję, że poszerzenie oferty i wprowadzenie nowych rozwiązań Projekty współfinansowane przez Unię Europejska przyczynią się do osiągnięcia jeszcze lepszych rezultatów.

Badania realizowano w ramach Projektu „Przedsiębiorcza Uczelnia” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

przedsiebiorcza