Kultura, sztuka » Kultura

Amerykanin – jest plakat i nowa data polskiej premiery!

Fantastycznie przyjęty za granicą nowy film George'a Clooneya – „Amerykanin” (amerykańska premiera miała miejsce 1 września), w Polsce pojawi się 5 listopada.

Thriller, nakręcony na podstawie bestsellerowej powieści „A Very Private Gentelman” (1990) angielskiego autora Martina Bootha (1944–2004), to nie tylko intrygująca główna rola Clooneya, ale i projekt, w który aktor zaangażował się także  jako producent. Dodatkowym atutem filmu jest reżyser Anton Corbijn, wybitny fotograf, który zasłynął jako twórca filmu „Control”. Włoskie plenery, wciągająca historia i Clooney w najwyższej życiowej formie – nic dziwnego, że kinomani nie mogą doczekać się „Amerykanina”.

Zawodowy zabójca, Amerykanin Jack (Clooney), napotyka trudności w realizacji kolejnego zlecenia. Postanawia się wycofać i decyduje, że następne zadanie będzie jego ostatnim. Zaszywa się w małym włoskim miasteczku w górach Abruzji. Stopniowo zaczyna się delektować życiem z dala od ciągłego zagrożenia. Zaprzyjaźnia się z miejscowym księdzem, ojcem Benedetto (Paolo Bonacelli) i nawiązuje romans z mieszkanką miasteczka, Clarą (Violante Placido). Tymczasem zbliża się termin realizacji zlecenia. Wychodząc z ukrycia, Jack niebezpiecznie kusi los...

„Amerykanin” w polskich kinach od 5 listopada!

Zwiastun filmu znajduje się tutaj:

B.B.PR dla Forum Film

Forum Film Poland Sp. z o.o.