Technologie » Komputery

BenQ E2200HDA - kolejny monitor Full HD 16:9

Ekran 21,5 cala, dynamiczny kontrast 10000:1 (DCR) , dwie lampy podświetlające ekran (zamiast 4) - 25% oszczędność energii i bardziej przyjazny środowisku.

Firma BenQ zaprezentowała kolejny model monitora Full HD z najnowszej serii E2200HDA. Najnowszy model ma panel o przekątnej 21,5 cala, format 16:9, a ekran podświetlają tylko 2 lampy nowej generacji, zamiast tradycyjnie stosowanych 4 lamp, mimo to ekran ma jasność 300 cd/m2 i kontrast 1000:1 (w trybie Dynamic Contrast Ratio – 10000:1). Dzięki temu rozwiązaniu, monitor jest bardziej energooszczędny, a przy jego produkcji zmniejszono emisję dwutlenku węgla i zużycie rtęci. BenQ E2200HDA jest uzupełnieniem serii monitorów BenQ z rodziny HD 16:9 prezentowanych od niedawna na rynku.

Ekologiczny – po prostu bardziej przyjazny dla środowiska i człowieka

Zaprojektowany w nowoczesny sposób model E2200HDA potwierdza wysoką pozycję BenQ w zakresie projektowania monitorów w najnowszym standardzie 16:9. Co więcej BenQ jako pierwszy producent na świecie zaproponował nowy format 16:9 prezentując model z przekątną 21,5 cala. W konstrukcji najnowszych monitorów, BenQ zaproponował zastosowanie 2 lamp, zamiast standardowego rozwiązania z 4 lampami podświetlenia matrycy. Dzięki temu, modele z ekranami 21,5 cala zużywają znacznie mniej energii – max. moc to tylko 45W. Dzięki nowej generacji fluorescencyjnych lamp podświetlających matrycę generują obraz z jasnością 300 cd/m2 przy kontraście 10 000:1 DCR (Dynamic Contrast Ratio). Zastosowanie nowych technologi i zmniejszenie liczby lamp powoduje, że monitory te są bardziej przyjazne środowisku – na etapie produkcji emisja emisja CO2 została zmniejszona o 25%,, a zużycie rtęci będącej składnikiem lamp - o 50%. Dodatkowe aspekty ochrony środowiska uzyskiwane są dzięki mniejszemu zużyciu energii elektrycznej w czasie eksploatacji. Jakość HD

Nowa seria monitorów Full HD z rodziny E o przekątnej ekranu 21,5 cala kierowana jest do takich odbiorców: uczelnie, biura, szkoły czy użytkownicy indywidualni. Wszystkie typy aplikacji multimedialnych, gier oraz programów biurowych są wyświetlane z najwyższą jakością w rozdzielczości 1080p (1920x1080) i czasie reakcji 5ms oraz kontrastem 10000:1 DCR. Monitor wykorzystuje technologię Senseye™+photo, która rozszerza możliwości regulacji parametrów generowanego obrazu dla pięciu ustawień: Standard, Dynamic, Photo, Movie oraz sRGB. Model wyposażono w port D-Sub z obsługą HDCP. Monitor posiada certyfikat Windows Vista Basic. Najnowszy model monitora jest dostępny w Polsce w cenie detalicznej dla odbiorcy końcowego 535 zł z VAT.Parametry techniczne:

E2200HDA
Screen Size21.5" Wide
Product ColorGlossy Black
Resolution1920x1080
Pixel Pitch 0.248
Brightness300 cd/
Contrast Ratio1000:1 (DCR:10000:1 )
Response Time5ms
Display Area476.64x268.11 (mm)
Display Color16.7 million
Viewing Angle170/160 (L/R;U/D) (CR>=10)
Input SignalsD-sub / Audio in / Headphone Jack
Horizontal Frequency30 ~ 83 (KHz)
Vertical Frequency50 ~ 76 (Hz)
Video Bandwidth25 ~ 205 (MHz)
Color TemperatureReddish / Normal/ Bluish / user mode
Power Consumption45W(max)
Power SupplyBuilt-in
Speakers2 x1W
FeaturesSenseye+Photo
OSD Language : 17 languages
AdjustmentsTilt -5/20 (down/up)
Dimensions522.8x407.8x186.8 (mm)
WeightNet Weight 4.8 kg
Gross Weight 6,1 kg
Accessories (Standard)Quick start guide, User manual CD, VGA, Audio cable
Vista CertificationBasic
 O Grupie BenQ

Grupa BenQ składa się obecnie z 10 firm działających niezależnie, ale dzielących się zasobami i kładących nacisk na wykorzystanie efektu synergii.  Są to: AU Optronics (trzeci na świecie producent paneli LCD), Daxon Technology, Darly Venture, Airoha Technology,  Darfon Electronics, BenQ Guru Software, Philips BenQ Digtal Storage, Raydium and Cando, BenQ Mobile (producent telefonów komórkowych). W 2005 roku przychody Grupy BenQ osiągnęły 12,43 mld USD.

Korporacja BenQ jest czołowym światowym producentem szerokiej gamy nowoczesnych elektronicznych urządzeń cyfrowych, dostosowanych do potrzeb odbiorców nie tylko pod względem użytkowym, ale i wzorniczym. Wewnątrz korporacji istnieją trzy grupy biznesowe, odpowiedzialne za następujące rodzaje produktów: urządzenia komputerowe, cyfrowe media, telefony komórkowe i łączność bezprzewodowa.  BenQ to trzeci na świecie producent skanerów i monitorów LCD.

Koncern zatrudnia blisko 20 152 pracowników na całym świecie. Ma na swoim koncie 3346 światowe patenty.

Więcej informacji na www.BenQ.com  BenQ w Polsce:  www.benq.pl

Gwarancja: Poszczególne produkty BenQ mają różny okres gwarancji. Ewentualne naprawy realizowane są w trybie door-to-door (przesyłki kurierskie na koszt producenta) – szczegóły www.itus.pl

Aparaty cyfrowe:  24 miesiące, Klawiatury, myszki: 24 miesiące, Monitory: 36 miesięcy, Projektory: 36 miesięcy (6 miesięcy na lampę), Notebooki: 24 miesiące

- - - - - - Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Dorota Kotmailto:d.kot@BenQ.com  komórka: (+48) 607 936 650

- - - - - - Obsługa Prasowa i PR:
 Zbigniew Blewoński,
mailto:zbigniew.blewonski@indalo.pl