Technologie » Internet

Bezpieczny internet na balkonie i w ogrodzie

Lato, wakacje, piękna pogoda – czy nie byłoby miło pójść z laptopem na balkon lub do ogrodu i posurfować w sieci? Wygodnie, bez długiego poplątanego kabla, lecz przez sieć bezprzewodową? Warto wtedy pamiętać o kilku prostych regułach, które uchronią naszą sieć WLAN i komputer przed intruzami.

Zalety bezprzewodowego internetu doceniają wszyscy: mobilność, wygoda, brak plątaniny kabli. Należy jednak pamiętać, że sieć WLAN musi być odpowiednio zabezpieczona. Dzięki temu nieuprawnione osoby nie będą mogły się z nią połączyć, więc będziemy mieć pewność, że przesyłane i przechowywane przez nas dane są bezpieczne. Dobra wiadomość: odpowiednie zabezpieczenie sieci WLAN jest teraz na tyle łatwe, że poradzi sobie z nim nawet komputerowy laik.

Szyfrowanie i silne hasło
Aby - wygrzewając się na tarasie - bezpiecznie surfować w sieci, należy korzystać z najnowszych mechanizmów szyfrowania: WPA lub WPA2. Szyfrowanie WEP uważane jest obecnie za zbyt słabe, a oferowane przez nie zabezpieczenie może zostać złamane w ciągu zaledwie kilku minut. Szyfrowanie to jednak za mało – należy zadbać również o odpowiednio silne hasło. Absolutnie zapomnieć trzeba o korzystaniu z haseł zbudowanych z kolejnych cyfr czy też imienia pupila lub ukochanej osoby. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie hasło złożone z przypadkowych liter i cyfr. Co więcej, hasło należy co pewien czas zmieniać. Niektóre routery (jak np. rozwiązania z rodziny FRITZ!Box) mają już fabrycznie włączone szyfrowanie WPA i przypisany indywidualny klucz, dzięki czemu zaraz po podłączeniu urządzenia można bezpiecznie korzystać z bezpiecznego bezprzewodowego internetu.

Bezpieczny WLAN w 3 krokach:
* otwórz w przeglądarce internetowej panel konfiguracyjny routera, np. http://fritz.box
* włącz szyfrowanie WPA lub WPA2
* utwórz hasło z przypadkowych liter i cyfr.

Korzystaj z internetu i VoIP - bądź bezpieczny
Bezpieczeństwo podczas korzystania z internetu odgrywa coraz większą rolę. Dlatego firma AVM przygotowała kilka prostych rad, jak bezpiecznie surfować czy też telefonować przez VoIP. Wskazówki dostępne są pod adresem: http://www.avm.de/en/Sicherheit/index.html

AVM GmbH