Firma » Bankowość

BRE Bank stawia na wzrost indeksów giełdowych

BRE Private Banking & Wealth Management wprowadza do oferty nową lokatę inwestycyjną Global. Aktywem bazowym produktu jest koszyk indeksów, w skład którego wchodzą: S&P 500, Dow Jones EURO STOXX 50, Nikkei 225 oraz WIG20. Czas trwania lokaty to 1,5 roku.

Produkt pozwala na osiągnięcie zysku, w przypadku gdy stopa zwrotu z każdego z indeksów za okres od 30 kwietnia 2009 do 26 października 2010 r. przekroczy 15%.

Jeśli ten scenariusz się nie spełni lokata gwarantuje zwrot 100% zainwestowanego kapitału w dniu jej zakończenia.

„Na obecnym bardzo zmiennym rynku nadal trudno jednoznacznie powiedzieć, kiedy wejdziemy w okres hossy" - mówi Katarzyna Heuchert, dyrektor ds. Rozwoju Oferty Produktowej BRE Private Banking & Wealth Management.

„Dzisiejsze ceny akcji znajdują się na nienotowanych od lat poziomach. Jesteśmy więc w momencie, w którym możliwe jest dokonanie zakupów po atrakcyjnych cenach, co w przypadku odwrócenia się trendu daje wysokie prawdopodobieństwo osiągnięcia znacznych korzyści. Ostatnie tygodnie przyniosły stopniową poprawę nastrojów na rynkach kapitałowych, dzięki czemu inwestorzy coraz chętniej kupują akcje. Obserwując zachowania na rynku,  przygotowaliśmy produkt ukierunkowany na pozytywny rozwój wydarzeń na rynku giełdowym w perspektywie najbliższych kilkunastu miesięcy."

Lokata inwestycyjna Global, ze względu na duże prawdopodobieństwo zrealizowania się scenariusza zakładającego wzrost aktywa bazowego w najbliższych miesiącach, umożliwia uzyskanie oprocentowania znacznie przewyższającego oprocentowanie tradycyjnych lokat,. Według danych rynkowych z dnia 14 kwietnia 2009 r. wysokość oprocentowanie wyniosłaby 15% (10% p.a.). Dodatkową zaletą produktu jest uniezależnienie oprocentowania od zmian wartości aktywa bazowego w trakcie trwania lokaty, ponieważ obserwacje dokonywane są dwukrotnie: w dniu 30.04.2009 oraz 26.10.2010. Ponadto, inwestor ma możliwość wypłaty odsetek w okresie trwania lokaty bez konieczności ponoszenia opłat manipulacyjnych o ile utrzyma kapitał do końca. Korzystny dla inwestorów jest też brak opłat za zarządzanie produktem. Subskrypcja lokaty trwa do 27 kwietnia 2009 r. Minimalna kwota inwestycji wynosi 25 tys. PLN.

ap