Firma » Finanse

Chroń swój PESEL przed złodziejami tożsamości

Co jest potrzebne, by wyłudzić kredyt na twoje nazwisko? Jedynie PESEL, data i miejsce urodzenia, numer i seria dowodu osobistego.

Jeśli złodziej tożsamości posłuży się takimi informacjami w twoim imieniu, możesz pewnego dnia dowiedzieć się, że z konta zniknęły ci tysiące złotych, a w dodatku masz na rachunku niespłaconą pożyczkę. Kradzież numerów PESEL miliona Polaków, mająca miejsce pod koniec sierpnia br., skłoniła do znacznie szczelniejszej ochrony danych osobowych. Sprawdź, jak uchronić się przed kradzieżą.

Kiedy możesz okazać swoje dane osobowe?

Policjant lub certyfikowany ochroniarz to jedyne osoby, które są upoważnione do kontroli i zatrzymania dokumentów. W innych momentach, jak np. wynajem mieszkania lub pokoju w hostelu, nie masz w obowiązku nigdzie zostawiać swojego dowodu osobistego.

Podobnie jest z zabezpieczaniem swoich danych w sieci, jak przestrzega biuro informacji gospodarczej Krajowy Rejestr Długów. Opinie, dane i wiadomości na twój temat już się tam znajdują, jeśli masz na koncie spłacony lub niespłacony dług. W sytuacji, gdy informacje te wpadną w niepowołane ręce, twoja prywatność i pieniądze mogą być w dużym niebezpieczeństwie. Dlatego tak ważne jest, by dobrze strzec swoje dane osobowe.

Jak zabezpieczyć PESEL?

Temat ochrony personalnych informacji stał się szczególnie głośny pod koniec sierpnia, kiedy to dowiedzieliśmy się o ataku cyberprzestępców na bazę PESEL z kancelarii komorniczych. Jeśli i ty w przeszłości zaciągałeś zobowiązania, powinieneś zabezpieczyć swoje dane, ponieważ ryzyko wyłudzania kredytów nigdy nie było tak wysokie, jak właśnie teraz.

Jedną z realnych możliwości wzmocnienia ochrony informacji oferuje Krajowy Rejestr Długów. Opinie na temat darmowego monitoringu zapytań, bo tak nazywa się proponowana przez KRD usługa, są do tej pory bardzo pozytywne. Wystarczy, że założysz konto na platformie KRD, by przez rok bezpłatnie otrzymywać powiadomienia, gdy ktokolwiek spróbuje znaleźć informacje na temat twojej historii kredytowej. Dzięki temu w błyskawicznym tempie zareagujesz na próbę oszustwa i zabezpieczysz swoją prywatność.

Więcej informacji znajdziesz na blogu Krajowy Rejestr Długów Opinie, Zapraszamy do dyskusji.

JoannaS