Rozrywka i wypoczynek » Święta
Ciasta idealne na zimę
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Szybko się ściemnia, słońce świeci ledwie kilka godzin, a przez ostatnie kilka lat śniegu raczej nie uświadczymy zbyt często – podsumowując, mało atrakcyjne warunki na rodzinne zabawy na zewnątrz. Dlatego w okresie, w którym raczej trudno o zastrzyk energii potrzebnej do działania, musimy się mobilizować innymi sposobami – piekąc i zajadając się ciastami, co proponując liczne porady kulinarne.
Wśród propozycji czysto zimowych, z pewnością najlepszymi będą te, które posiadają w swoich przepisach śliwki, cynamon czy przyprawę korzenną. Każdy z tych składników świetnie rozgrzewa i często dodawany jest do grzańców albo pierników. Wszystkie ciasta na zimę cechuje puszystość i treściwość, dodająca energii oraz wyjątkowego smaku kojarzone wyłącznie z tą porą roku.
Piernik
Ulubiony przysmak dzieci i dorosłych. Można go przyrządzać w formie chrupiących ludzików udekorowanych lukrem albo miękkiego ciasta polanego czekoladą i przełożonego powidłami śliwkowymi własnej roboty. Słodzi się je miodem pszczelim, choć obecnie stosowane są różnorodne zmienniki. Zazwyczaj przyrządza się je na początku grudnia, żeby do świąt nabrały odpowiedniego smaku, jednak prawdziwym wyzwaniem dla pani domu jest ukrycie ich w bezpiecznym miejscu, aby zbyt szybko nie zniknęły ze spiżarni.
Keks
Ciasto biszkoptowe wypełnione różnorodnymi bakaliami, zazwyczaj rodzynkami i skórką pomarańczową, choć zależy to wyłącznie od inwencji piekącego. Można dodawać w zasadzie każdy składnik, który lubimy, np. posiekane orzechy włoskie, laskowe, pistacje czy pokrojone, suszone śliwki. Takie ciasto jest proste w przygotowaniu i nie potrzeba do jego przyrządzenia specjalnych składników – idealnie nadaje się na zimową przekąskę.
Sernik
Uniwersalne ciasto, które można podawać w zasadzie przez cały rok, jednak najlepiej smakuje przy okazji zbliżających się świąt. Można do niego dodawać sparzone, suszone rodzynki albo skórkę pomarańczową. Do smaku dodaje się olejki zapachowe. Nieodzownym składnikiem jest świeżo zmielony, biały ser – choć można kupić gotowy w sklepie. Na koniec polewa się go lukrem i podaje do stołu.
Makowiec
Ciasto, które wielu kojarzy się właśnie ze świętami. Zawijane ciasto przełożone drobno zmielonym, doprawionym makiem, do którego możemy dodać rodzinki albo suszoną skórkę, zaś wypieczoną całość polać lukrem.
Brownie
To czekoladowe ciasto podbijające światowe kuchnie. Można je łatwo przygotować, pod warunkiem, że przestrzega się kilku podstawowych zasad. Wystarczy kostka masła, gorzka czekolada, trochę mąki i foremka – a ciasto będzie gotowe w nieco ponad pół godziny.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Komentarze (0)