Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Ciekawe i edukacyjne zabawki dla kilkulatka

Wybierając zabawki dla kilkuletniego malucha, warto wziąć pod uwagę jego zainteresowania i dalszy rozwój.

Obserwując dziecko można zauważyć, jakie zabawki sprawiają mu frajdę, z jakimi układankami sobie radzi, a co nie wzbudza jego zainteresowania.

Zabawa a rozwój wyobraźni
Jeśli dziecko lubi tworzyć budowle z klocków, układać puzzle czy rozwiązywać odpowiednie dla jego wieku łamigłówki, można pomóc mu w dalszym poznawaniu tego typu rzeczy. Budowanie trójwymiarowych konstrukcji z klocków pomaga w rozwijaniu wyobraźni przestrzennej, wspomaga kreatywność malucha i jego zdolności manualne.

Co kupować maluchowi?
Ciekawą ofertę proponuje firma Janod. Tworzy ona produkty z najwyższej jakości materiałów, które są bezpieczne dla dzieci. Zabawki Janod pomagają rozwijać kreatywność i zręczność, a także koordynację ruchową. Są to np. drewniane zabawki, takie jak puzzle, pociąg wraz z klockami, zestawy figurek czy układanki trójwymiarowe. Dla dziewczynek ciekawą propozycją mogą być zestawy koralików do tworzenia biżuterii. Chłopcy ucieszą się z puzzli czy zestawów pojazdów.

Czego jeszcze można uczyć przez zabawę?
Ładne i edukacyjne akcesoria proponuje wiele firm. Zabawki Skip Hop to zabawki dla dzieci w różnym wieku. Ponadto firma proponuje też inne akcesoria, jak np. kolorowe i ozdobne pudełko, przeznaczone na zabawki. Kupienie dziecku takiego pudełka zachęci je do porządkowania swoich rzeczy. W ten sposób można nauczyć dziecko, aby sprzątało zabawki po sobie. Dla dzieci, wykazujących zainteresowania muzyczne, idealnym prezentem będą zabawkowe instrumenty.

Obserwowanie malucha w trakcie zabawy może dać rodzicom wiele wskazówek, w jakim kierunku rozwija się dziecko i jakie uzdolnienia przejawia. Pielęgnowanie talentów od najmłodszych lat i zachęcanie do rozwoju można wspomóc odpowiednimi zabawkami.

Sklep z artykułami dla niemowląt