Gospodarka » Żywność
Czarna porzeczka – przyjaciółka Twojego zdrowia
Zobacz więcej zdjęć » |
Owoce czarnej porzeczki należą do jednych z naszych ulubionych smaków dzieciństwa. W swoich domach chętnie do niej powracamy przygotowując domowe wypieki. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz doskonałych walorów smakowych, owoce te są znakomitym źródłem wielu cennych substancji mających korzystny wpływ na nasz organizm. Warto zatem przyjrzeć się z bliska, co owe skarby natury kryją w sobie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Regularne spożywanie czarnej porzeczki dostarczy przede wszystkim dużej porcji witaminy C, która w połączeniu z rutyną, łatwiej jest przyswajalna przez organizm. Ponadto owoc ten jest bezcennym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Jednak mimo cennych wartości odżywczych porzeczki, owoce te często schodzą na drugi plan, gdyż zazwyczaj sięgamy po inne źródła witamin. Jest to duży błąd, biorąc pod uwagę fakt, że czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej.
Naukowcy są zgodni, że właściwości lecznicze czarnej porzeczki są bezcenne. Owoc ten powszechnie stosowany jest w leczeniu chorób reumatycznych, stanów zapalnych jamy ustnej, anginy, chrypki i kaszlu, kamicy dróg moczowych. Wpływa również korzystnie na pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Co więcej działa przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamuje rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Jej regularne spożywanie przyczynia się do oczyszczenia organizmu z nagromadzonych toksyn, ułatwia przemianę materii, wspomaga leczenie wątroby i nerek oraz powstrzymuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Dlatego też picie soku z czarnej porzeczki zalecane jest w okresie wzmożonej liczby zachorowań na grypę czy innych infekcjach wirusowych. Ponadto czarna porzeczka polecana jest osobom podatnym na stres, czy po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.
Same owoce są dość cierpkie w smaku, dlatego na popularności zyskują wszelkie porzeczkowe przetwory, przykładowo dżemy, czy soki. Jednakże, obróbka termiczna i przemysłowa sprawia, iż odżywcze wartości czarnej porzeczki przepadają bezpowrotnie. Dlatego też, naukowcy współpracujący z firmą ALFA rozpoczęli prace nad opracowaniem specjalnej metody jonizacji, która pozwoliłaby na zminimalizowanie strat cennych składników w tych owocach. Uwieńczeniem wieloletnich prac jest opracowanie sprawdzonej metody aktywacji witamin i minerałów, która w połączeniu z nanotechnologią sprawia, że ponad 90% korzystnie działających substancji, zawartych w owocach czarnej porzeczki zostaje wchłonięte przez organizm człowieka. Efektem podjętych działań jest wyprodukowanie bioaktywnego ALFA NECTARU, który wykazuje działanie odżywcze oraz wzmacniające. Połączenie w ALFA NECTARZE dobroczynnych atrybutów czarnej porzeczki z aronią i miodem, a także zaawansowana technologia produkcji sprawiają, że składniki uzupełniają się i zwiększają jego korzystne właściwości zdrowotne.
Nadesłał:
5_tka
|
Komentarze (0)