Technologie » Komputery

Czy firmy są gotowe na SEPA?

SEPA zwiększa swój zasięg w Europie i coraz więcej krajów wymaga, żeby wszystkie płatności były realizowane z wykorzystaniem regionalnego standardu SEPA. Czy firmy są gotowe na nowy standard? I, co równie ważne, czy gotowe są ich systemy planowania zasobów przedsiębiorstwa (ERP)?

Jednolity Europejski Obszar Płatniczy (Single Euro Payments Area, SEPA) to największa inicjatywa płatnicza, jaką kiedykolwiek podjęto w Europie. Prawo Unii Europejskiej (UE) nakazuje przejście w strefie euro na polecenia przelewu i polecenia zapłaty SEPA (SEPA Credit Transfer, SCT oraz SEPA Direct Debit, SDD) do 1 lutego 2014 roku, a w państwach członkowskich używających własnej waluty do 31 października 2016 roku.

SEPA zwiększa swój zasięg w Europie i coraz więcej krajów wymaga, żeby wszystkie płatności były realizowane z wykorzystaniem regionalnego standardu SEPA. Europejskie firmy dokonujące i przyjmujące płatności w euro będą musiały coraz częściej korzystać z tego standardu.

Czy firmy są gotowe na nowy standard? I, co równie ważne, czy gotowe są ich systemy planowania zasobów przedsiębiorstwa (ERP)? Obserwacja stanu z sierpnia 2013 r. pokazuje, że SEPA bezpośrednio wpływa na 33 kraje, w tym tzw. „UE-28” oraz Islandię, Liechtenstein, Monako, Norwegię i Szwajcarię. Każdy z nich będzie mógł przyjąć standard albo rozszerzyć go o dodatkowe wymagania; jednakże, ze względu na sposób, w jaki działa XML, nie naruszy to zgodności operacyjnej. Dlatego firmy muszą upewnić się, że ich system ERP obsługuje standardowe komunikaty SEPA, które instruują bank, aby dokonał płatności w imieniu klienta.

Wdrożenie SEPA nie musi być skomplikowane. Najnowsze rozwiązania ERP i platformy finansowe oferują przedsiębiorstwom elastyczne ramy, które pozwalają na adaptację systemu z wykorzystaniem integracji i technologii procesowych. Standardowe schematy XML SEPA można łatwo dostosować do wymagań lokalnych, regionalnych, a nawet konkretnych banków. Nie ma więc powodu do paniki — firmy mogą szybko przygotować się na standard SEPA.

Robert Sinfield, Product Marketing Manager, Epicor Software

ITBC_Com