Firma » Biznes

Czy osoba prywatna może wystawić fakturę VAT?

Osoby fizyczne nie prowadzące działalności gospodarczej nie mają obowiązku prawnego wystawiania faktur VAT. Obowiązku takiego nie mają także przedsiębiorcy prowadzący tzw. małą rachunkowość, a więc wystawiający rachunki.

Co jednak w sytuacji, gdy wystawienie faktury VAT jest z jakichś względów potrzebne? Czy istnieje możliwość prawna, by osoba fizyczna, która nie prowadzi działalności gospodarczej, wystawiła fakturę?

Działalność nierejestrowana a faktura VAT

Osoby prywatne prowadzące działalność nierejestrowaną mogą wystawiać tak rachunki, jak i faktury VAT. Wystawianie rachunków jest nawet w niektórych przypadkach obowiązkowe. Osoba prywatna prowadząca działalność nierejestrowaną musi wystawić fakturę lub fakturę uproszczoną na wyraźne żądanie przedsiębiorstwa lub innej osoby fizycznej. Może to być jednak faktura uproszczona, a żądanie musi być zgłoszone w terminie 3 miesięcy od dostarczenia towaru lu usługi.

Prowadzenie działalności nierejestrowanej nie wymaga założenia przedsiębiorstwa. Jest to świetna propozycja dla osób prowadzących działalność gospodarczą na małą skalę, istnieje jednak wiele ograniczeń. Najważniejszym jest to, by przychód z działalności nierejestrowanej nie przekraczał 50% płacy minimalnej w ujęciu miesięcznym (w 2019 roku płaca minimalna wynosi 2250 złotych brutto). To jednak nie jedyne ograniczenie. Osoby prowadzące nierejestrowaną działalność gospodarczą muszą wystawiać faktury, jeśli są płatnikami podatku VAT.

Wystawianie faktur może być trudne dla osób prywatnych prowadzących małą działalność gospodarczą: nawet w sytuacji, gdy chodzi o faktury uproszczone. Zazwyczaj nie korzystają one z usług księgowych. Czynność tę ułatwi program do faktur. Obsługa oprogramowania jest łatwa, daje ono gwarancję spełnienia wszystkich wymagań prawnych oraz znacznie upraszcza wystawienie faktury.

Konieczność wystawiania faktur VAT przez osoby prywatne prowadzące działalność nierejestrowaną nie wiąże się oczywiście z koniecznością odprowadzania podatku VAT. Działalność nierejestrowana objęta jest zwolnieniem podmiotowym.

Faktura VAT bez działalności nierejestrowanej

Przepisy prawne nie zabraniają osobom prywatnym wystawiania rachunków. Faktury VAT wystawiają natomiast wyłącznie tak czynni lub zwolnieni płatnicy podatku VAT. Nie ma więc możliwości, by osoba nie będąca płatnikiem podatku VAT wystawiła fakturę. Istnieją jednak sytuacje, gdy faktura taka jest czymś pożądanym: chodzi tu np. o zwrot części kosztów podróży poniesionych przez osoby prywatne.

W wielu sytuacjach rozwiązaniem może być po prostu wystawienie rachunku. Niektóre podmioty (przedsiębiorstwa, klienci, usługobiorcy) domagają się wystawiania faktur posługując się skrótami myślowymi lub nawet nie zdając sobie w pełni sprawy z różnic między rachunkami lub fakturami. Upewnijmy się więc, czy w naszej sytuacji na pewno chodzi o fakturę VAT-owską.

Osoby fizyczne zawsze wystawiają rachunki w przypadku umów o dzieło - nie istnieje w takiej sytuacji potrzeba ani konieczność wystawiania faktur. Osoby fizyczne dokonujące sprzedaży towarów w ramach umowy kupna-sprzedaży (np. sprzedaży samochodu, mieszkania) także nie mają obowiązku wystawienia faktury, nawet na wyraźne życzenie kupującego. Jako osoba prywatna nie musimy więc podejmować żadnych działań, jeśli osoba, której sprzedaliśmy jakiś towar domaga się od nas faktury.

Osoba prywatna może wystawić fakturę na rzecz innego podmiotu jako osoba upoważniona. Dotyczy to zwłaszcza osób zatrudnionych przez wystawiające fakturę przedsiębiorstwo.

Inną możliwością jest wykonanie usługi lub sprzedaż towaru w ramach działalności nierejestrowanej, w tym nawet jednorazowe. Prowadzenie działalności nierejestrowanej jest łatwe, istnieje tu jednak wiele (omówionych w poprzednim rozdziale) ograniczeń.

Za osoby prowadzące działalność uznawane są także osoby prowadzące działalność rolniczą oraz wynajmujące nieruchomości w ramach umowy najmu (najem prywatny). Mają one obowiązek wystawiania faktur na życzenie kupującego lub usługobiorcy. Traktowane są w tej sytuacji tak samo, jak przedsiębiorstwa. Teoretycznie istnieje nawet konieczność posiadania kasy fiskalnej w przypadku wynajmowania nieruchomości: prawo przewiduje tu jednak wiele wyjątków.

Źródło zdjęcia: Pixabay

slawek