Firma » Finanse

Czym jest Rejestr Firm Pożyczkowych?

Wraz z początkiem tego roku weszła w życie nowa ustawa o nadzorze nad rynkiem finansowym.

Choć zmienione przepisy wprowadzają sporo zmian, nie udało się przegłosować jednej z najważniejszych - powołania Rejestru Firm Pożyczkowych.

Po co kontrola firm pożyczkowych

Głównym celem powołania Rejestru Firm Pożyczkowych było zapewnienie instytucjom pozabankowym większej transparentności oraz ochrona konsumentów przed nieuczciwymi pożyczkodawcami. Sposobów na kontrolowanie firm pożyczkowych jest kilka. Na Słowacji np. instytucje pozabankowe, aby działać zgodnie z prawem, muszą otrzymać odpowiednią licencję, wydawaną przez Narodowy Bank Słowacji. Podczas prac nad nową ustawa proponowano, aby podobne regulacje wprowadzić również w Polsce.

Duże oczekiwania, niewielkie zmiany

Jakie zmiany wprowadzają nowe przepisy?  Po pierwsze Komisja Nadzoru Finansowego zyskała prawo do nadzorowania firm pożyczkowych oraz prowadzenia dochodzeń wyjaśniających w przypadku, gdy postępowanie pożyczkodawcy budzi zastrzeżenia.

Po drugie zmienił się sposób naliczania tzw. kosztów pozaodsetkowych. Wysokość opłat dodatkowych (bez odsetek) musi wynosić 25% wartości pożyczki oraz 30% wartości zobowiązania w skali roku. Większość firm pożyczkowych, aby zmieścić się w wyznaczonym limicie, została zmuszona do obniżenia opłat za monity, prowizje za uruchomienie pożyczki, a przede wszystkim opłatę za przedłużenie terminu jej spłaty. Niestety, nowa ustawa nie wprowadziła jednej z najważniejszych zmian, o którą walczyli sami pożyczkodawcy. Nie udało się powołać Rejestru Firm Pożyczkowych.

Restrykcyjna Słowacja

Zmiany w polskim prawie, nie wydaja się bardzo restrykcyjne, gdy przyjrzymy się bliżej chociażby ustawie wprowadzonej we wrześniu ubiegłego roku na Słowacji. Zgodnie z obowiązującymi u naszych południowych sąsiadów przepisami, wszystkie transakcje firm pożyczkowych muszą przebiegać bezgotówkowo. Na rynku mogą funkcjonować tylko te firmy, które otrzymają licencję Narodowego Banku Słowacji. Umowy podpisane z instytucjami bez licencji, uznawane za niezgodne z prawem. Dodatkowo, firmy pożyczkowe zostały podzielone na dwie grupy.

Pierwsza z nich to instytucje, które udzielają pożyczek w wysokości 10 tys. euro rocznie. Pozostałe firmy, które nie mieszczą się w ustawowym limicie, powinny działać w formie spółki akcyjnej lub spółki z o. o. oraz posiadać minimalny kapitał w wysokości 500 tys. euro.

Zmiany na Słowacji objęły nie tylko pożyczkodawców, lecz również osoby korzystające z ich usług. Instytucje pozabankowe mają obowiązek prowadzić rejestr pożyczek konsumenckich, dzięki któremu będzie można w szybki i łatwy sposób sprawdzić, jak wygląda sytuacja finansowa osoby ubiegającej się o pożyczkę.

W Słowacji popularne są tzw. pôžička ihneď, kóre można w prosty sposób wziąć przez internet.

Zapis ten ma uchronić konsumentów przed nadmiernym zapożyczaniem się i popadaniem w spiralę zadłużenia.

JoannaS