Zdrowie » Medycyna
Dieta dla zmagających się z nadciśnieniem
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Nadciśnienie tętnicze powoduje u chorego wiele dolegliwości oraz ciężkie powikłania ze strony serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętniczym polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie krwi oraz odpowiednim trybie życia, obejmującym zalecenia dietetyczne.
Kluczem jest dieta i zdrowy styl życia
Szczególnie narażeni na choroby związane z nadciśnieniem tętniczym są ludzie starsi. Osoby te cierpią na zaburzenia smaku, powonienia, problem z trawieniem, utratą apetytu czy też kłopoty z uzębieniem, są to najczęstsze przyczyny ich złego sposobu odżywiania. Rzadko w ich jadłospisie pojawiają się świeże owoce i warzywa, tak potrzebne do obniżenia ciśnienia krwi oraz do wzmocnienia serca. Niekorzystne znaczenie w rozwoju nadciśnienia ma także nadmierna zawartość w jadłospisie soli kuchennej, masła, jaj, czerwonego mięsa i wędlin zawierających duże ilości cholesterolu. Przyzwyczajonym do białego pieczywa pszennego warto przypomnieć, że jest ono pozbawione składników odżywczych, zawiera znikome ilości błonnika i zakwasza organizm.
Dzienna dieta dla osób z nadciśnieniem
PRODUKT Aby uczynić organizm zdrowym i czystym powinno się ograniczyć palenie, unikać nadmiernego spożywania leków, nie nadużywać alkoholu, spożywać organiczną żywność, regularnie ćwiczyć i unikać stresów. Właściwym i świadomym uzupełnieniem kuracji detoksowej jest stosowanie produktów do wewnętrznej odnowy organizmu pochodzących z organicznej serii HealthyWay OCZYSZCZENIE, która przyspieszy eliminację toksyn z Twojego organizmu. Z nadciśnieniem należy walczyć poprzez wejście na zdrową drogę życia. Na zdrowie! HealthyWay TeamZALECANE NA 1 DZIEŃ NIEZALECANE ZBOŻA I PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE 5-6 kromek pieczywa (razowe lub pełnoziarniste), 4 łyżki płatków śniadaniowych lub gotowanych płatków owsianych, 4 łyżki kaszy, ryżu lub makaronu gotowanych w nieosolonej wodzie *dostarczanie witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę serca świeży chleb i bułki pszenne,pieczywo cukiernicze(chałka, drożdżówka), chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski WARZYWA szklanka surowych warzyw, szklanka gotowanych warzyw (w tym ziemniaki), 3/4 szklanki soku pomidorowego *źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten –przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu warzywa z puszki, warzywa marynowane(grzybki, korniszony, papryka), warzywa kwaszone(ogórki, kapusta), warzywa kapustne OWOCE ½ szklanki owoców świeżych lub mrożonych, 1/2 szklanki owoców suszonych-3/4 szklanki soku owocowego (z aronii, winogron, czarnej porzeczki lub pomarańczy) *źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten –przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu owoce kandyzowane: ananas, papaja, jabłko, gruszka, śliwki, wiśnie, skórka pomarańczowa, mieszanki keksowe MLEKO I PRZETWORY MLECZNE 2 szklanki chudego mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru, 1/4 kostki chudego twarogu * źródło wapnia tłuste i półtłuste mleko, twarogi, ser fromage, sery żółte, topione i pleśniowe MIĘSODRÓB RYBY 180g drobiu (średnia pierś kurczaka) lub 180g ryb morskich (średni filet-śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra) *źródło kwasów omega-3 , które zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi wędlina, tłuste czerwone mięso (wieprzowina, wołowina, dziczyzna), podroby, konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone ORZECHY I ZIARNA 2 łyżki orzechów(włoskie, laskowe) lub 1 łyzka nasion (dynia, słonecznik);4-5 razy w tygodniu *źródło witaminy E, która zapobiega chorobom układu krążenia solone orzechy, orzechy w czekoladzie PRZYPRAWY czosnek, cebula, sok z cytryny, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek, zioła prowansalskie * obniżenie ciśnienia krwi, działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze (cebula i czosnek) ostre przyprawy: pieprz, papryka chilli, musztarda, ocet, sosy sałatkowe, keczup, kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy (zawiera glutamin sodu, tak samo szkodliwy jak sól) TŁUSZCZE 2 łyżki margaryny miękkiej-1 łyżka majonezu light lub 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego (rzepakowego, sojowego, lnianego, słonecznikowego, z kiełków pszenicy) *ułatwienie przyswajania witaminy E oraz beta-karotenu masło, śmietana, smalec, słonina, margaryna twarda (w kostce), majonez tradycyjny NAPOJE 4 szklanki napojów (niegazowana woda mineralna, herbata owocowa, czarna i zielona), lampka czerwonego wytrawnego wina ( raz w tygodniu), dostarczać 1,5litra płynów dziennie mocna kawa, gazowana woda mineralna, słodkie napoje gazowane, alkohol wysokoprocentowy SŁODYCZE 1 łyżka cukru ( miodu, dżemu niskosłodzonego, powideł) lub 2 kostki gorzkiej czekolady lub 4 landrynki (4-5 razy w tygodniu) lody, cukier, batony czekoladowe, chałwa
Komentarze (0)