Motoryzacja » Samochody

Dlaczego klimatyzacja ulega awarii

By klima w Twoim aucie działała bez bez awarii należy o niej myśleć zawczasu. Bezdyskusyjną potrzebą w mojej ocenie jest doroczny przegląd. Jeśli o niej zapominamy, to z pewnością będzie pracować źle, a w efekcie się nam nadweręży.

Częstokroć przydarza się, że na wiosnę klimatyzacja nie wykonuje poprawnie swoich zadań. Po włączeniu zamiast ożywczego powietrza wydziela się niesympatyczny aromat. Jego przyczyną zazwyczaj jest brud koncentrujący się na filtrze w kabinie, w parowniku lub w przewodach wentylacyjnych. Materiał biologiczny, dla którego idealną żywnością są kurz tudzież wilgoć, powoduje bynajmniej nie tylko nieprzyjemny odór, ale również nieprzyjemne zachorowania dróg oddechowych, alergię oraz ataki astmy.

Następną przyczyną niepoprawnego działania auto klimy z pewnością może być niedobór składnika chłodzącego oraz dodatkowo oleju w sprężarce. Pewna część pojazdów jest wyposażona w tryby nadzorujące , więc w wypadku niewystarczającej ilości gazu a także oleju klimatyzacja, po prostu nie rozpocznie pracy. Niestety, nie wszystkie auta jednak są w ten sposób zabezpieczone, a przecież nieodpowiednia dawka wspomnianych 2 substancji zazwyczaj jest drogą do zatarcia kompresora. Musisz wiedzieć, że naprawa jest wyjątkowo droga, choć każda hurtownia klimatyzacji rywalizuje dzis o klienta.  Gaz do klimy auta należy więc uzupełniać zawsze gdy dokonujesz rokrocznego przeglądu (w przeciągu roku układ trawi nawet jakieś 15% czynnika chłodzącego). Serwisant zaaplikuje wtedy również olej chroniący sprężarkę.  Dobrze jest mieć w pamięci, że zniszczeniem kompresora grozi jeszcze bardzo długa przerwa w użytkowaniu klimatyzacji. Warto więc włączyć ją bez wątpienia ponadto w trakcie zimnego dnia

Dabali777