Zdrowie » Dziecko

Dlaczego warto sprawdzać etykiety i kupować mięso bez antybiotyków

Dlaczego warto sprawdzać etykiety i kupować mięso bez antybiotyków
Zobacz więcej zdjęć »
Mięso bez antybiotyków?! Pewnie większość konsumentów nie zdaje sobie sprawy z faktu iż mięso które leży na naszym talerzu to koktajl antybiotyków. To dość pesymistyczny obraz i nie dotyczy wszystkich hodowców ale problem z biegiem czasu wydaje się narastać.
Zwierzęta tak samo jak ludzie chorują. Przez lata antybiotyki wydawały się cudownym lekiem na niemal wszystkie dolegliwości, dlatego zażywaliśmy je bez umiaru. Dziś okazuje się że musimy ograniczyć ich używanie również w hodowli zwierząt. Podawanie antybiotyków w paszy lub w zawyżonych dawkach do leczenia zwierząt hodowlanych powoduje, że wnikają one do mięsa, jaj czy mleka, a stamtąd do naszego organizmu. Gdzie mogą wywołać reakcję alergiczną, uszkadzać nerki, zmieniać skład flory bakteryjnej w jelitach a to sprzyja choćby coraz powszechniejszym chorobom autoimmunologicznym, cukrzycy czy otyłości. Szczególnie narażone na negatywny wpływ mięsa z szczątkowymi ilościami antybiotyków są dzieci do 3 roku życia.

Czy możliwa jest hodowla mięsa bez antybiotyków?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

W warunkach przemysłowej hodowli zwierząt niestosowanie antybiotyków jest bardzo trudne. Zwierzęta chorują ze względu na ścisk i złe warunki. Hodowla bez antybiotyków jest możliwa. Jednak aby walczyć z chorobami trzeba wymieniać ściółkę, wietrzyć miejsca hodowli, podawać żywe szczepionki w probiotykach. To wszystko kosztuje i zajmuje czas, a dla hodowcy najważniejszy jest rachunek ekonomiczny. Dodatkowo w warunkach hodowlanych choroby roznoszą się bardzo szybko. Hodowcy zaczęli masowo stosować antybiotyki kiedy okazało się, że nie tylko cudownie leczą one wszelkie infekcje, ale także pobudzają wzrost zwierząt. Świnie, krowy czy kury, które dostają wzbogacone nimi pasze, rzadziej chorują na przewlekłe zakażenia jelitowe, a także rosną szybciej, jedząc mniej. Leki te poprawiają bowiem trawienie i sprzyjają wchłanianiu niezbędnych dla wzrostu witamin, cukrów czy minerałów. Dla hodowców to czysty zysk. Efektem czego jest gwałtowny wzrost antybiotykooporności bakterii. Prowadzący do potrzeby stosowania coraz większych dawek leków oraz ciągłego wymyślania nowych antybiotyków na które bakterie nie nabyły jeszcze odporności.

Gdzie kupić mięso bez antybiotyków?

Producentów mięsa obowiązują surowe normy. Niestety nie wszyscy producenci się do nich stosują, ryzykując wysokie kary finansowe i wycofanie partii mięsa w której wykryto nieprawidłowości z sprzedaży. Niestety, kupując w sklepie mięso z hodowli przemysłowej nidy nie mam pewności co do jego składu. Istnieje jednak wiele firm które widząc rosnącą świadmość konsumentów oferują w swojej sprzedaży mięso z chowu bez antybiotyków tak jak: http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

annawosio

Komentarze (1)

  • avatar
    ~Kurczak 2017-04-18 11:07:21

    Coś mi się wydaje, że Farmio przekłamuje fakty. Każde zwierze, któremu podano antybiotyk musi "odczekać" przed ubojem aby oczyścić swój organizm z leku. Jest to regulowane prawnie i nie jest możliwym, aby tego typu mięso dopuścić do sprzedaży!


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »