Zdrowie » Dziecko
Dlaczego warto sprawdzać etykiety i kupować mięso bez antybiotyków
Zobacz więcej zdjęć » |
Czy możliwa jest hodowla mięsa bez antybiotyków?
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W warunkach przemysłowej hodowli zwierząt niestosowanie antybiotyków jest bardzo trudne. Zwierzęta chorują ze względu na ścisk i złe warunki. Hodowla bez antybiotyków jest możliwa. Jednak aby walczyć z chorobami trzeba wymieniać ściółkę, wietrzyć miejsca hodowli, podawać żywe szczepionki w probiotykach. To wszystko kosztuje i zajmuje czas, a dla hodowcy najważniejszy jest rachunek ekonomiczny. Dodatkowo w warunkach hodowlanych choroby roznoszą się bardzo szybko. Hodowcy zaczęli masowo stosować antybiotyki kiedy okazało się, że nie tylko cudownie leczą one wszelkie infekcje, ale także pobudzają wzrost zwierząt. Świnie, krowy czy kury, które dostają wzbogacone nimi pasze, rzadziej chorują na przewlekłe zakażenia jelitowe, a także rosną szybciej, jedząc mniej. Leki te poprawiają bowiem trawienie i sprzyjają wchłanianiu niezbędnych dla wzrostu witamin, cukrów czy minerałów. Dla hodowców to czysty zysk. Efektem czego jest gwałtowny wzrost antybiotykooporności bakterii. Prowadzący do potrzeby stosowania coraz większych dawek leków oraz ciągłego wymyślania nowych antybiotyków na które bakterie nie nabyły jeszcze odporności.
Gdzie kupić mięso bez antybiotyków?
Producentów mięsa obowiązują surowe normy. Niestety nie wszyscy producenci się do nich stosują, ryzykując wysokie kary finansowe i wycofanie partii mięsa w której wykryto nieprawidłowości z sprzedaży. Niestety, kupując w sklepie mięso z hodowli przemysłowej nidy nie mam pewności co do jego składu. Istnieje jednak wiele firm które widząc rosnącą świadmość konsumentów oferują w swojej sprzedaży mięso z chowu bez antybiotyków tak jak: http://www.farmio.com/mieso-z-chowu-bez-antybiotykow
Nadesłał:
annawosio
|
Komentarze (1)
Coś mi się wydaje, że Farmio przekłamuje fakty. Każde zwierze, któremu podano antybiotyk musi "odczekać" przed ubojem aby oczyścić swój organizm z leku. Jest to regulowane prawnie i nie jest możliwym, aby tego typu mięso dopuścić do sprzedaży!