Dom » Nieruchomość

Dlaczego wartość mieszkań w centrum miast rośnie?

Rynek mieszkaniowy należy obecnie do klienta, dlatego jest to idealny moment na zakup nieruchomości. Deweloperzy kuszą atrakcyjnymi rabatami, a inwestorzy jak nigdy dotąd mają z czego wybierać.

Jednak eksperci zgodnie przyznają, że dotyczy to głównie inwestycji położonych z dala od centrum miast. Mieszkania położone w centrum cieszą się bowiem niezmiennie dużą popularnością i skutecznie opierają się cenowym tendencjom spadkowym, zarówno jeśli chodzi o rynek pierwotny, jak i wtórny. Nie jest tajemnicą poliszynela, że właśnie teraz jest najlepszy moment na inwestowanie w nieruchomości, ponieważ zdaniem ekspertów taniej już nie będzie.

Mieszkania położone w centrum trzymają swoją wartość i nie można się temu dziwić. Centrum miasta, to pod wieloma względami bardzo atrakcyjne miejsce. Przede wszystkim jest wszędzie blisko; sklepy, urzędy, banki, gabinety, życie kulturalne. Centrum to również reprezentacyjny fragment miasta, prestiżowy i chętnie odwiedzany. Osobom, którym zależy na tym by mieć wszystko „w zasięgu ręki” wybór mieszkania położonego w takiej lokalizacji, jest sprawą oczywistą. Jedyną wadą takiej inwestycji jest jej cena. Mieszkania tego typu są droższe od tych zlokalizowanych na peryferiach. Właśnie z powodu doskonałego położenia mieszkania w centrum są doskonałą inwestycją. Taka nieruchomość nie traci na wartości, a wręcz przeciwnie, z każdym rokiem zyskuje.

Potencjał drzemie w centrum miasta

Zdaniem Łukasza Śliwowskiego, Galeria Dewelopera - Mieszkania w centrum utrzymują wartość ze względu na ograniczoną podaż. Ograniczenie to wynika z faktu, że wolnych działek jest tu znacznie mniej niż na obrzeżach, co wpływa na wysokość ich cen.

Warto również zwrócić uwagę na potencjał wynajmu. Mieszkania o wyższym standardzie, zlokalizowane w ścisłym centrum miasta, jakie znajdują się, np.: w Rezydencji Piotrkowskiej, są chętnie poszukiwane przez osoby zainteresowane wynajmem, np. przez menadżerów na kontraktach, czasowo przebywających w mieście. Poza tym lokalizacja oraz wysoki standard zapewniają utrzymanie wartości apartamentów w niepewnych czasach. Inwestycje planowane w okolicy Rezydencji Piotrkowskiej: Galeria Jurowiecka, hotel, centrum przesiadkowe wpłyną pozytywnie na potencjał tej lokalizacji i całej inwestycji. Lokalizacja ma bardzo duży wpływ na atrakcyjność oraz cenę mieszkania podczas jego zakupu, jak również na cenę późniejszej odsprzedaży. Najchętniej poszukiwane są mieszkania w centrum miasta lub w pobliżu uczelni, dobrze skomunikowane. Osoby planujące zakup nieruchomości powinny mieć to na uwadze.

Wyjątkowa inwestycja w sercu Białegostoku

W kontekście bezpiecznej inwestycji warto przyjrzeć się dokładnie propozycjom białostockiego rynku nieruchomości i przeanalizować poszczególne oferty.

- Rezydencja Piotrkowska to inwestycją, która z pewnością wyróżnia się na tle konkurencyjnych inwestycji realizowanych w Białymstoku. Niezaprzeczalnym atutem jest jej kameralny charakter – tylko 20 mieszkań - wyjaśnia Tomasz Sobieszuk; V-ce Prezes firmy MTM STYL, będącej generalnym inwestorem obiektu przy Piotrkowskiej.

- Ta cecha czyni naszą inwestycję wyjątkową i bardzo atrakcyjną szczególnie w oczach osób, które cenią spokój, ale nie lubią anonimowości. W budynku przy Piotrkowskiej zamieszka tylko dwadzieścia rodzin, które w przyszłości mają szansę zbudowania dobrych relacji sąsiedzkich.

Kolejnym wyróżnikiem tej inwestycji jest wyjątkowa lokalizacja. Uliczki są tu spokojne, wokół tylko niewielkie budynki, zielone skwery i stare drzewa. A jednocześnie kilka kroków stąd jest już centrum miasta z jego bogatym życiem kulturalnym i towarzyskim. Ponadto przestrzeń urbanistyczna wokół Rezydencji Piotrkowskiej jest zamknięta, a to oznacza, że w najbliższej okolicy nie ma już terenów przeznaczonych na kolejne inwestycje.

Jeśli jeszcze dodamy niepowtarzalny widok na panoramę centrum Białegostoku, jaki roztacza się z obszernych balkonów i tarasów Rezydencji Piotrkowskiej, nie powinniśmy mieć wątpliwości, że to inwestycja wyjątkowa.

- Uważam, że osoby zainteresowane zakupem mieszkania przy Piotrkowskiej powinny  zwrócić uwagę na szereg pozytywnych zmian jakie się dokonały i dokonają w najbliższym otoczeniu. Z pewnością niemały wpływ będzie miało również powstanie Rezydencji Piotrkowskiej, która wniesie do dzielnicy nową jakość i nową estetykę – dodaje Tomasz Sobieszuk.

Rezydencja Piotrkowska jest budynkiem, w którym z uwagi na jego niewielką skalę możliwe jest zastosowanie droższych i ponadstandardowych rozwiązań tj. kamienna okładzina
z granitu i piaskowca, wysokiej jakości stolarka okienna, klimatyzacja, podziemny parking, winda, reprezentacyjny hol. To obiekt o podwyższonym standardzie, którego cena jest adekwatna do wysokiej jakości i doskonałej lokalizacji.

Lokale w centrum zainteresowania

Analizując inwestycje budowlane w centrum miasta, warto zwrócić uwagę na rynek nieruchomości komercyjnych. Zgodnie z panującymi tendencjami, w budynkach wielorodzinnych parter z reguły jest przeznaczony na działalność handlowo-usługową.

- Ulica Piotrkowska z racji położenia jest  przedłużeniem usługowego szlaku ulicy Malmeda. Z uwagi na sąsiedztwo; przychodnie, kliniki, gabinety lekarskie, salony kosmetyczne - usługi o podobnym charakterze z pewnością mogą znaleźć dobre i bezpieczne miejsce również w Rezydencji Piotrkowskiej – wymienia Tomasz Sobieszuk. - Przedsiębiorcom, którzy zdecydują się na zakup lokalu przy Piotrkowskiej w cenie dodatkowo gwarantujemy bezpłatną pomoc w uzyskaniu stosownych zezwoleń niezbędnych do uzyskania pozwolenia na działalność lokalu, BIOZ oraz projekt wnętrz. Na tym etapie istnieje możliwość wydzielenia dowolnej przestrzeni usługowej,  w zależności od potrzeb klienta – dodaje.

Zdaniem Joanny Tarnogórskiej z Biura Alter Nieruchomości – Atrakcyjne lokale użytkowe powinny być z zasady usytuowane w widocznym, dobrze skomunikowanym miejscu. Dużym atutem lokalu jest posiadanie przestronnej witryny od czoła ulicy. Siedziba w centrum miasta to idealne rozwiązanie dla firm z branży medycznej, prawnej, ubezpieczeniowej czy finansowej. Zaciszne, mniej wyeksponowane, ale ekskluzywne i dobrze znane miejsce, jakim niewątpliwie już wkrótce będzie Rezydencja Piotrkowska, bezwzględnie będzie sprzyjało budowaniu dobrego wizerunku firmy.

Biuro Projektów MTM STYL