Gospodarka » Żywność
Drobiowe specjalności od DROSED
Zobacz więcej zdjęć » |
Symbolem dobrej staropolskiej kuchni są szlachetne odmiany drobiu, jak perliczki, dzikie kaczki, gęsi, bażanty, kuropatwy czy głuszce. Przysmaki te są bardzo cenione na zachodzie, szczególnie we Francji i Niemczech. Niestety, w Polsce tradycja przyrządzania dań z dziczyzny oraz dzikiego ptactwa straciła na znaczeniu, a od XIX wieku większość hodowanej w kraju gęsiny jest eksportowana. Dania z kaczki, gęsi i perliczki kojarzą nam się z wyjątkowymi okazjami i posiłkami spożywanymi wyłącznie w restauracji. Na co dzień wybieramy kurczaka. Warto jednak wzbogacić nasz jadłospis.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Drób to najczęściej wskazywane przez ekspertów ds. żywienia i łatwe w przygotowaniu mięso, stanowiące podstawę racjonalnej, lekkostrawnej i bogatej w białko diety. Specjalista od drobiu, Grupa Drosed zachęca do eksperymentowania w kuchni i wypróbowania potraw, które można przyrządzić samodzielnie w domu. Zwolennicy drobiowych specjalności z kategorii premium, pragnący przygotować wyjątkowy posiłek dla swoich gości z okazji świąt oraz rodzinnych uroczystości, mają w czym wybierać.
Perliczka
Perliczkę wyróżnia sposób chowu – zbliżony do naturalnego, uwzględniający swobodę ptaków oraz dostęp do łąk i pastwisk. Warunki te gwarantują wyjątkową jakość mięsa. Mięso perliczki cechuje niska zawartość tłuszczu. Z tych względów polecane jest szczególnie osobom dbającym o linię oraz zmagającym się z cukrzycą lub podwyższonym cholesterolem. Delikatne, chude mięso perliczki idealnie komponuje się z soczystym farszem, owocami oraz sosami. Należy zadbać o to, aby zanadto nie wysuszyło się podczas pieczenia.
Gęś
Wysoko ceniona polska gęsina cieszy się dużym zainteresowaniem na zachodzie Europy i uważana jest za produkt markowy, delikatesowy. Warto, abyśmy także my poznali jej smak.Mięso z gęsi posiada bardzo dużo białka, żelaza i witamin, a do tego zawiera jedynie do 5% tłuszczu. Polskie gęsi owsiane w ostatnich trzech tygodniach chowu żywione są wyłącznie ziarnem owsa, któremu przypisuje się szczególne właściwości, dzięki czemu ich mięso ma wyjątkowy smak.Wysoką jakość gęsi owsianej produkowanej przez Grupę Drosed w Tomaszowie Mazowieckimpotwierdza godło „Teraz Polska” oraz znak „Poznaj Dobrą Żywność”.Polska Młoda Gęś dostępna jest w postaci całej tuszki oraz elementów,takich jak piersi i nogi, łatwiejszych w przygotowaniu dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.
Kaczka
Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji wyjątkowych uroczystości. To tradycyjne, staropolskie danie jest jednocześnie wykwintne w smaku i łatwe do przygotowania. Mięso kaczki, mimo pieczenia, zachowuje soczystość i kruchość. Zwolennicy kaczki doceniają jej wyjątkowy smak i wybierają chętniej, niż pozostałe produkty drobiowe. Kaczka zapiekana z jabłkami lub pomarańczami, udekorowana żurawiną, to doskonała propozycja na obiad nie tylko od święta.
Grupa Drosed poleca sprawdzone przepisy nadania z drobiu, które uświetnią wyjątkowe rodzinne przyjęcia i będą stanowić główną atrakcję menu:
Soczysta Gęś duszona w winie
Pierś gęsią natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na odrobinie oleju zrumienić z obu stron, podlać białym winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy pierś będzie miękka, wyciągnąć ją i odstawić. Powstały sos częściowo odparować, dodać łyżkę masła i wymieszać. Pierś pokroić w plastry, podawać z powstałym winnym sosem i łyżką żurawiny.
Carpaccio z kaczki i gruszek w occie
Piersi kaczki naciąć płytko na krzyż po stronie skóry, natrzeć marynatą przygotowaną z soli, wódki balsamicznej, oleju, cukru oraz octu balsamicznego i odłożyć na co najmniej 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażyć piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przełożyć na folię, którą należy zawinąć szczelnie mięso. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia rozwinąć folię i mięso podlewać sosem, który się wytopił.Kiedy mięso ostygnie, pokroić je na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć naprzemiennie gruszki pokrojone w ósemki oraz mięso i udekorować żurawiną. Podawać schłodzone.
Produkty z kaczki, gęsi i perliczki dostępne są w ofercie Grupy Drosed w wersji schłodzonej oraz mrożonej. Każdy produkt jest zafoliowany i opisany przez producenta, gwarantującego jakość, powtarzalność i bezpieczeństwo wyrobów. Na opakowaniach podane są przepisy ułatwiające przygotowanie drobiowych specjalności.
Więcej ciekawych przepisów można znaleźć na stronach www.drobioteka.com.pl oraz www.roldrob.com.pl/porady-i-przepisy. Informacjeo produktach na stronie www.drosed.pl.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)