Dom » Budownictwo

Drzwi wejściowe HT 410 - ciepłe, estetyczne i bezpieczne arcydzieło

Jakie powinny być idealne drzwi zewnętrzne? Wśród najważniejszych aspektów z pewnością wymienimy dobrze dopasowany design do stylistyki domu, antywłamaniowość oraz, szczególnie w przypadku drzwi do domu jednorodzinnego, energooszczędność.

Projektanci Internorm postanowili podjąć wyzwanie połączenia wszystkich tych zalet w jednym produkcie. Tak narodziły się ciepłe drzwi antywłamaniowe Internorm HT 410 o szerokich możliwościach personalizacji designu…

Pasywne drzwi nie do sforsowania

HT 410 to wybór dla tych, którym zależy przede wszystkim na bardzo dobrej izolacji termicznej i bezpieczeństwie. Drewniano-aluminiową serię drzwi od Internorm wyróżnia bardzo niska przenikalność cieplna do UD = 0,58 W/m2K. Dla porównania w domach energooszczędnych według polskich norm dopuszcza się współczynnik przenikalności dla drzwi na poziomie nieprzekraczającym 1,3 W/m2K. To znaczy, że HT 410 są ponad dwa razy lepsze niż przeciętne drzwi wejściowe. Tak imponujący wynik producentowi udało się uzyskać dzięki najwyższej technologii wypracowanej przez niemal 90 lat istnienia na rynku. Solidny profil o głębokości 121 milimetrów wypełniony bezfreonową pianką izolacyjną wykonany został z drewna i aluminium, a dodatkowe uszczelnienie zapewnia ciepły próg z włókna szklanego i aż trzy uszczelki obowodowe.
W testach wytrzymałościowych drzwi wejściowe HT 410 wykazały antywłamaniowość klasy RC2, która, tak jak izolacyjność cieplna, potwierdzona jest certyfikatem kwalifikowanego instytutu. Co wpłynęło na ten wysoki wynik?

Parametry antywłamaniowe HT 410 to zasługa wykorzystania wysokiej klasy materiałów – solidnej warstwy aluminium po zewnętrznej stronie skrzydła i stalowych okuć całkowicie ukrytych w ramie drzwi. Gruby, solidny profil zawieszony jest na trzech ukrytych zawiasach wbudowanych wewnątrz ramy ościeżnicy  – to znacznie bezpieczniejsze rozwiązanie niż tradycyjne wystające od strony wnętrza, które są podatne na zerwanie pod wpływem mocnego uderzenia w drzwi przez potencjalnego włamywacza – tłumaczy Piotr Moskal, doradca klienta marki Internorm. – Ponadto konstrukcję wzmacnia zintegrowany system ryglowania – jednym kluczem poruszamy aż 5 elementów blokujących: rygiel główny, dwa trzpienie zwalniające i dwa rygle obrotowe. Są one rozmieszczone w odstępach na całej wysokości skrzydła, co dodatkowo zwiększa solidność zamkniętych drzwi. Nawet w przypadku dobrze przygotowanego złodzieja nie ma mowy o wyważeniu, a dzięki trójwymiarowemu kluczowi, który ma wypustki pod różnymi kątami, odblokowanie zamka wytrychem jest praktycznie niemożliwe.

Zapraszamy do obejrzenia filmu o drzwiach HT 410: https://www.youtube.com/watch?v=UWzvDO7povE

Design szyty na miarę

Drzwi, które nie tylko imponują parametrami, ale także zachwycają nowoczesnym wyglądem to duet perfekcyjny. Austriacki producent znany z łączenia funkcjonalności z wyjątkowym designem także tym razem mile nas zaskoczył. Drzwi wejściowe HT 410 o minimalistycznym wzornictwie sprawdzą się najlepiej w nowoczesnych domach i apartamentach w stylu studio . Ponadto oferują szerokie możliwości personalizacji.

Internorm, projektując drzwi drewniano-aluminiowe HT 410 , skupił się na ograniczeniu widocznych elementów konstrukcyjnych. W ten sposób osiągnięto niezwykle minimalistyczny design, na który składają się:

•     Brak widocznych zawiasów – cały system nośny schowany jest wewnątrz ramy, tzw. ukryte okucia,
  •     Tylko jeden zamek – choć bardzo bezpieczny, połączony z pięcioma ryglami na całej wysokości drzwi, opcjonalnie ze specjalnym trójwymiarowym kluczem,
  •     Prosty pochwyt od zewnątrz, który może być wystający lub wpuszczony wgłąb skrzydła,
  •     Zlicowana stylistyka tych drzwi bezprzylgowych – rama i skrzydło są w jednej płaszczyźnie (bez standardowego uskoku) zarówno od wewnątrz, jak i zewnątrz,
  •     Szerokie indywidualne możliwości dopasowania designu, m. in. przeszkleń, kolorów i powierzchni.

W jaki sposób możemy dopasować drzwi zewnętrzne do naszego projektu? HT 410 pozwala w sumie nawet na kilkaset różnych konfiguracji. Jak to możliwe? Internorm oferuje aż 5 gatunków drewna od wewnątrz, kilkanaście klamek od wewnątrz, kilkanaście pochwytów od strony zewnętrznej, różne powierzchnie aluminiowe (matowe lub połyskujące) w kilkudziesięciu kolorach, opcjonalne lizeny, frezy i inne elementy wzornicze, a także przeszklenia w różnych kształtach wykonane z antywłamaniowego czteroszybowego szkła. Oprócz przeszkleń wbudowanych w skrzydło drzwi dostępne są także tak zwane naświetla, czyli przeszklenia boczne lub górne umieszczone w tej razem z drzwiami we wspólnej ramie.

Gdzie kupić drzwi wejściowe HT 410

W całej Polsce działają oficjalne oddziały Internorm, a także oddziały partnerskie. W tej chwili salony okien i drzwi są już w  Warszawie , Katowicach , Gdańsku , Poznaniu , Rzeszowie i Wrocławiu, ale dystrybucja drzwi z montażem jest dostępna na terenie całego kraju. Jeżeli planujemy wybrać się do najbliższego salonu i zobaczyć HT 410 na żywo, najlepiej wcześniej umówić się mailowo pod adresem oferta@internorm.com.pl albo przez infolinię 801-889-987.

Więcej na internorm.com

INTERNORM