Technologie » Internet

Dzieci a Internet - zasady bezpieczeństwa

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował nowy artykuł "Dzieci a Internet" autorstwa Marii Namiestnikowej, starszego analityka spamu z firmy.

Autorka artykułu skupia się na problemach związanych z zagrożeniami czyhającymi na dzieci, które korzystają z Internetu.

Internet zapewnia dzieciom ogromne możliwości zdobywania wiedzy o świecie, w którym żyją, swobodnej komunikacji, nauki i zabawy. Niestety, posiada również ciemną stronę. Dzieci często zbytnio ufają wirtualnym przyjaciołom, co może prowadzić do nieświadomego podania informacji osobowych lub spotkania nieodpowiedniej osoby w świecie rzeczywistym. Niektórzy przestępcy wykorzystują nawet naiwność dzieci, aby zdobyć pieniądze, bądź umieścić na komputerze rodziny szkodliwe oprogramowanie.

Jednak, w Internecie dzieci nie są tylko ofiarami - niektóre biorą udział w nielegalnych działaniach, takich jak łamanie zabezpieczeń.

W tym wypadku rodzice dzielą winę ze swoim potomstwem. "Kiedy dzieci zaczynają rozumieć co robią, wielu rodziców uważa, że ich zadanie związane z edukacją internetową się zakończyło", mówi Maria Namiestnikowa, starszy analityk spamu z Kaspersky Lab. "Tak naprawdę to właśnie jest moment, w którym praca rodziców się rozpoczyna."

Autorka sugeruje, że jednym z najlepszych sposobów zadbania o bezpieczeństwo dzieci w Internecie jest wspólne przeglądanie Sieci, oraz wyjaśnianie na bieżąco, co jest bezpieczne, a co nie. To podejście w połączeniu z rozwiązaniami programowymi zawierającymi funkcjonalność kontroli rodzicielskiej, zapewnia najbardziej uniwersalną ochronę każdego dziecka. Wspólne przeglądanie Sieci może rozwiązać wiele innych problemów natury rodzinnej, jak również ułatwić zrozumienie kwestii bezpieczeństwa IT.

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=610.

Informację oraz artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.