Technologie » Komputery

Embedos: kompleksowe wdrożenie w straży

Firma Embedos, polski producent rozwiązań sieciowych dla administracji, wdrożyła kompleksowy projekt IT w Komendzie Wojewódzkiej Straży Pożarnej w Katowicach i we wszystkich jednostkach straży na terenie województwa śląskiego.

Projekt realizowany przez firmę Embedos w latach 2008-2009 dla Komendy Wojewódzkiej Straży Pożarnej w Katowicach obejmował swym zasięgiem 31 jednostek straży na terenie województwa śląskiego. Firma wdrożyła zintegrowane rozwiązanie sprzętowo-programowe Ethernus 2, wyposażone w autorski system operacyjny embedOS. W ramach projektu rozproszone terytorialnie jednostki straży połączono w jedną, logiczną sieć. Dzięki temu została usprawniona komunikacja pomiędzy poszczególnymi stanowiskami koordynacji ratownictwa, przy jednoczesnym zapewnieniu poufności i bezpieczeństwa danych. Dodatkowo wdrożono funkcjonalności pozwalające efektywnie zarządzać dostępem do sieci i internetu, uszczelniono ochronę sieci oraz uruchomiono w pełni zautomatyzowany system tworzenia kopii bezpieczeństwa danych.

„Współpraca z firmą Embedos okazała się bardzo owocna i w pełni satysfakcjonująca, a wdrożone rozwiązanie pracuje stabilnie i wydajnie” -  mówi st. bryg. mgr inż. Jeremi Szczygłowski, zastępca Śląskiego Komendanta Wojewódzkiego PSP w Katowicach. Firma Embedos od 5 lat dostarcza kompleksowe rozwiązania dla organizacji rozproszonych, obejmujące integrację informatyczną podmiotów zależnych z jednostką nadrzędną.

Partnerstwo dla rozwoju
Z sukcesem zakończone wdrożenie zaowocowało przedłużeniem współpracy. Firma Embedos została Partnerem Technologicznym Komendy Wojewódzkiej Straży Pożarnej w Katowicach. Celem Partnerstwa Technologicznego jest stały rozwój wdrożonego rozwiązania - w szczególności pod kątem łączenia za pomocą technologii VPN rozległych sieci informatycznych oraz zapewnienie ciągłości dostępu do specjalistycznych aplikacji o krytycznym znaczeniu dla działalności straży. „Zdecydowaliśmy się na kontynuację współpracy z firmą Embedos jako naszym Partnerem Technologicznym, ponieważ zależy nam na wiarygodnym i solidnym partnerze, który dodatkowo oferuje nam możliwość rozbudowy rozwiązania o elementy dostosowane do specyfiki naszej branży.” – dodaje Szczygłowski.

Komenda Wojewódzka Straży Pożarnej w Katowicach zyska bezpośredni dostęp do zaplecza developerskiego firmy Embedos. Firma Embedos zapewni modyfikację systemu pod konkretne potrzeby KWPSP w Katowicach oraz rozwój i implementację nowych funkcjonalności odpowiadających specyfice i potrzebom straży. „Partnerstwo technologiczne z Komendą Wojewódzką Straży Pożarnej w Katowicach to możliwość tworzenia specjalistycznych, dedykowanych dla tej konkretnej branży rozwiązań i ich późniejszy rozwój zgodnie ze zmieniającymi się warunkami i potrzebami” – mówi Łukasz Bieńko, dyrektor generalny firmy Embedos.

studio PRowokacja Agencja Public Relations