Technologie » Telekomunikacja

Ericsson zaprezentował nowy moduł szerokopasmowy

Ericsson zaprezentował nowy mobilny moduł szerokopasmowy opracowany z myślą o zapewnieniu szybkiej łączności bezprzewodowej w urządzeniach elektronicznych powszechnego użytku (ang. consumer electronics — CE) nowej generacji.

Rozwiązanie firmy Ericsson z wbudowanym interfejsem szerokopasmowym zaspokaja rosnące wymagania użytkowników dotyczące swobody i mobilności, stanowi istotny krok w kierunku świata powszechnej komunikacji.

Moduł consumer electronics (CE), przeznaczony do stosowania w czytnikach książek elektronicznych, nawigatorach GPS i innych popularnych urządzeniach przenośnych, można łatwo zintegrować z odtwarzaczami multimedialnymi, trwałymi produktami konsumpcyjnymi i innymi urządzeniami, dzięki czemu bezprzewodowa łączność szerokopasmowa może stać się częścią życia codziennego. Moduły firmy Ericsson, które odnoszą sukcesy komercyjne w segmencie elektroniki powszechnego użytku, umożliwiają producentom wykorzystanie szansy, jaką stwarza upowszechnienie stylu życia opartego na wszechobecnej komunikacji.

Nowy moduł CE firmy Ericsson, o nazwie C3607w, oferuje producentom elastyczne, kompletne rozwiązanie, które umożliwia tworzenie intuicyjnych, nowatorskich urządzeń elektronicznych przez oddzielenie procesora i podsystemu łączności. Moduł C3607w, trzy razy mniejszy od poprzednich modułów firmy Ericsson, zawiera obszerny program akceptacji przez operatora i wyjątkowy mechanizm ochrony praw własności intelektualnej, co ułatwia integrację i skraca czas wprowadzania produktów na rynek.

„Prezentacja naszego nowego modułu CE to ważna chwila dla firmy Ericsson i dla całej branży" - powiedział Mats Norin, wiceprezes działu mobilnych modułów szerokopasmowych w firmie Ericsson. „Nasza koncepcja jest jasna: ponieważ technologia niezbędna do zbudowania świata powszechnej komunikacji jest już dostępna, wszystkie urządzenia, które mogą być ze sobą połączone, zostaną połączone. Moduł ten otwiera przed branżą elektroniki powszechnego użytku nowy obszar możliwości i innowacji, gdyż pozwala w łatwy i ekonomiczny sposób wyposażać dzisiejsze i przyszłe urządzenia w szybką i wydajną bezprzewodową komunikację szerokopasmową".

Moduł C3607w, przedstawiony po raz pierwszy podczas Intel Developer Forum (IDF), jest efektem pomyślnej współpracy firmy Ericsson z Intelem nawiązanej z ubiegłym roku z myślą o wdrożeniu bezprzewodowej transmisji danych HSPA w urządzeniach MID działających w oparciu o platformę Moorestown Intela. Moduł CE, zgodny z wieloma platformami, odzwierciedla postęp w realizacji celu firm Ericsson oraz Intel, którym jest zbliżenie branż telekomunikacyjnej i komputerowej oraz objęcie ekosystemem bezprzewodowej komunikacji szerokopasmowej elektroniki powszechnego użytku.

C3607w to najmniejszy, najlżejszy i najszybszy z dotychczasowych mobilnych modułów szerokopasmowych firmy Ericsson. Osiąga w łączu nadawczym (uplink) szybkość 5,76 Mb/s i zużywa do 40% mniej energii niż poprzednie moduły. Moduł CE, wyposażony w opracowaną przez firme Ericsson bezprzewodową funkcję wake-on, która umożliwia zdalne wyprowadzenie urządzenia z trybu uśpienia, pozwala także uruchomić nowy zestaw aplikacji do ochrony i przesyłania wiadomości.

„Ericsson energicznie działa w segmencie elektroniki powszechnego użytku - to już nasz czwarty nowy moduł w okresie dwunastu miesięcy" - mówi Norin. „To, co jeszcze niedawno wydawało się kwestią lat, jest już dziś rzeczywistością. Niecierpliwie czekamy na nowe, innowacyjne urządzenia, które wzbogacą możliwości użytkowników dzięki wbudowanym funkcjom mobilnej komunikacji szerokopasmowej".

„Intel pracuje nad wprowadzeniem do urządzeń mobilnych, takich jak komputery kieszonkowe nowej generacji i netbooki, bogatych, atrakcyjnych wizualnie funkcji internetowych, podobnych do tych, jakie mają komputery PC" - powiedział Pankaj Kedia, dyrektor ds. programów globalnego ekosystemu w dziale Ultra Mobility Group firmy Intel. „Połączenie innowacji zapewniających wysoką wydajność i małe zużycie energii w platformie nowej generacji Moorestown Intela, oraz najlepszych w branży modułów 3G firmy Ericsson, stanowi duży krok na drodze do realizacji tej wizji".

Moduł C3607w firmy Ericsson do urządzeń powszechnego użytku będzie dostępny w pierwszym kwartale 2010 r.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 175 krajach, w 2008 roku ponad 75.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 32,2 miliardów USD (209 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach OMX Nordic Exchange Stockholm i NASDAQ.

ap