Gospodarka » Żywność

Głosowanie w Strasburgu przeciwko odrzutom ryb

Już w środę 6 lutego, w Parlamencie Europejskim odbędzie się głosowanie europosłów w sprawie nowej Wspólnej Polityki Rybołówstwa, która może zakończyć marnotrawstwo ryb i nadmierną eksploatację łowisk.

Strasburg, 4 Luty 2013

„FISH FIGHT” WZYWA WSZYSTKICH CZŁONKÓW PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO DO POPARCIA NOWEJ WSPÓLNEJ POLITYKI RYBOŁÓWSTWA I ZAKOŃCZENIA ODRZUTÓW I PRZEŁOWIEŃ.

·        Kampania postawiła interaktywny statek przy Parlamencie w Strasburgu, wyświetlający bieżącą liczbę prawie 850,000 zwolenników, którzy podpisali petycję kampanii „Fish Fight”.

W dniu 6 lutego, wszyscy 754 członkowie Europejskiego Parlamentu będą głosować w sprawie reformy nowej Wspólnej Polityki Rybołówstwa (WPRyb) zawierającej prawa, które rządzą europejskimi morzami. Jest to przełomowe wydarzenie, które ma miejsce tylko raz na dekadę. Kampania „Fish Fight” ustawiła interaktywną rzeźbę wraku statku przed drzwiami Parlamentu Europejskiego w Strasburgu, by mieć pewność, że podczas tego decydującego głosowania politycy europejscy zagłosują na TAK dla kluczowych poprawek, które zostały zatwierdzone w grudniu zeszłego roku przez Komitet ds. Rybołówstwa i które pomogą zakończyć odrzuty oraz zachowają zarówno zasoby rybne jak i przemysł rybny.

Członkowie Parlamentu Europejskiego, którzy chcą zakończenia odrzutów i przełowień powinni głosować na TAK dla poprawki 119 o odrzutach (Art.15) i TAK dla poprawki 60 o przełowieniach (Art. 2).

Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, Europejczycy muszą pokazać swoje wsparcie dla Kampanii „Fish Fight”, która ma prawie 850,000 zwolenników na całym świecie i powinni napisać do swoich CPE przez stronę „Fish Fight”. Jako, że Europejczycy wspierają swoich przedstawicieli jasne jest, że obywatele nie zgodzą się na żadne półśrodki a tylko na radykalną reformę źle działającej Wspólnej Polityki Rybołówstwa.

W dniu 5  lutego o godzinie 15:00 członkowie Parlamentu Europejskiego będą debatować nad raportem sprawozdawcy Ulrike Rodust (niemiecka polityk, SPD). Niniejszy raport stanowi opinię Parlamentu na temat nowej WPRyb. Będzie on poddany głosowaniu na sesji plenarnej następnego dnia, 6 lutego. Raport wzywa do wprowadzenia wiążącego harmonogramu zakończenia odrzutów i przywrócenia zasobów rybnych do poziomu powyżej maksymalnego zrównoważonego połowu. W dniu 18 grudnia Komisja Rybołówstwa w Parlamencie przyjęła ten projekt sprawozdania w sprawie Rozporządzenia Podstawowego WPRyb.

Ale plan zakończenia odrzutów – zaakceptowany przez Komisję, Radę Ministrów i Komitet ds. Rybołówstwa – jest teraz zagrożony przez Europejską Partię Ludową. Złożyli oni poprawkę do zakazu odrzutów (Art. 15), która wprowadzi wiele luk i sprawi, że reforma okaże się nieskuteczna.

Kampania „Fish Fight” wzywa zatem wszystkich członków Parlamentu Europejskiego, którzy chcą zakończenia odrzutów do głosowania PRZECIWKO propozycji EPL dotyczącącej zmian ART. 15 o zakazie odrzutów aby zachować pogląd, że odrzuty są nieetycznym marnotrawstwem i stanowią główną przeszkodę dla osiągnięcia zrównoważonego rybołówstwa w UE.

Zakończenie odrzutów i przełowień

Ponad 1,7 miliona ton ryb co roku jest łowionych i wyrzucanych za burtę martwych do wód europejskich z powodu obowiązujących przepisów UE i nieselektywnych praktyk połowowych. Kampania Ryba Za Burtą chce zobaczyć zmiany w WPRyb, żeby  te nonsensowne odrzuty mogły zostać zatrzymane.

Zakończenie odrzutów i przełowień nie tylko zakończy olbrzymie marnotrawstwo ryb, ale także pozwoli rybakom i naukowcom na tworzenie bardziej dokładnych danych na temat tego co zostało złowione i ostatecznie będzie to oznaczało więcej pracy dla rybaków, mniejsze subwencje i długo-terminowy, zrównoważony rozwój ekonomiczny rybołówstwa europejskiego.

Kampania „Fish Fight”

W styczniu 2011, dziennikarz i szef kuchni Hugh Fearnley-Whittingstall udał się w podróż aby dowiedzieć się co naprawdę dzieje się w końcowej fazie przemysłu rybnego. Po bezpośrednim zobaczeniu, że system kwot połowowych UE zmusza rybaków do wyrzucania za burtę milionów ton martwych ryb co roku, rozpoczął kampanię „Fish Fight” aby zakończyć praktyki odrzutów martwych ryb. Jego propozycja  została poparta przez Zrzeszenie Rybaków Morskich, lokalne organizacje pozarządowe NGO i brytyjskich polityków,  a zakaz odrzutów był potem zaproponowany przez Komisję Europejską.

W 2012  kampania rozpoczęła się również we Francji, Niemczech, Hiszpanii i Polsce i jak do tej pory ma prawie 850,000 zwolenników na całym świecie. W Polsce z Robertem Makłowiczem na czele, prowadzona jest przez wiele lokalnych organizacji pozarządowych.

- –

Uwagi do redakcji

Więcej informacji na temat kampanii znajdziecie na:  www.fishfight.net lub pod telefonem:

Marek Nawracaj: + 48 (0) 501 577 621

Adam Scott: + 44 (0) 7748 418 552