Firma » Finanse

Historia kredytowa a zdolność kredytowa. Jaka jest różnica?

Przy wnioskowaniu o pożyczkę konsument jest zobowiązany przedłożyć stosowane dokumenty potwierdzające jego zdolność do spłaty zaciąganego zobowiązania. Jednocześnie instytucja finansowa ma prawo dodatkowo zweryfikować możliwości finansowe konsumenta, na podstawie dokonywanych przez niego transakcji.

Biuro Informacji Kredytowej

W 1997 roku z inicjatywy banków i Związku Banków Polskich zostało utworzone Biuro Informacji Kredytowej. Zgodnie z ustawą Prawo bankowe z dnia 29 sierpnia 1997 roku, BIK ma obowiązek gromadzenia danych o historii kredytowej klientów banków oraz instytucji finansowych typu Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo – Kredytowe. W bazie BIK znajdują się informacje o:

• wszelkich zobowiązaniach finansowych konsumenta – tych już uregulowanych, jak i wciąż aktualnych,
  • zaległych zobowiązaniach,
  • terminowości spłat zaciąganych w przeszłości zobowiązań.

Gromadzone dane dotyczą wyłącznie ostatnich pięciu lat i mogą być udostępniane w formie raportu na prośbę:

• instytucji finansowych (banki, Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo – Kredytowe),
  • firm sektora pozabankowego prowadzących działalność pożyczkową,
  • konsumentów wnioskujących o kredyt bądź pożyczkę.

Raport zawierający historią kredytową można uzyskać bezpłatnie raz na pół roku.

Historia kredytowa

Instytucje finansowe są zobowiązane co miesiąc przesyłać do BIK informacje dotyczące transakcji dokonywanych przez konsumentów. Historia kredytowa powstaje w chwili zaciągnięcia kredytu bądź pożyczki (bankowej, pozabankowej), ale składają się na nią wszystkie dokonywane procesy finansowe. Tym samym do bazy trafiają tak informacje pozytywne, jak i negatywne, na podstawie których tworzona jest historia kredytowa konsumenta.

Dla instytucji finansowych historia kredytowa jest ważną informacją na temat konsumenta, dlatego bardzo często jest uwzględniania w procesie wnioskowania o przyznanie środków finansowych. Jeśli konsument posiada pozytywną historię kredytową, szanse na przyznanie środków pieniężnych są większe, przy czym istnieje możliwość uzyskania korzystniejszych warunków. Natomiast negatywna historia kredytowa może nawet być przyczyną decyzji odmownej ze strony instytucji finansowej.

Zdolność kredytowa

Obok historii kredytowej, istotne dla uzyskania środków pieniężnych z banku jest posiadanie pełnej zdolności kredytowej. Jest ona weryfikowana na podstawie historii kredytowej i sytuacji finansowej konsumenta, który dodatkowo musi wykazać uzyskiwany dochód. Podczas gdy w bankach zdolność kredytowa jest weryfikowana szczegółowo, w instytucjach sektora pozabankowego nie stanowi ona podstawy dla przyznania pożyczki. Ponieważ formalności związane z wnioskowaniem o środki pieniężne są mniej złożone, konsument bardzo często nie musi potwierdzać wysokości dochodów. Nie oznacza to jednak, że w sektorze bankowym nie jest sprawdzana historia kredytowa, którą firmy prowadzące działalność pożyczkową mogą weryfikować w oparciu o raporty z BIK.

Źródło informacji: https://www.mini-credit.pl

blackppp